Fedezd fel a matcha teát! 6 dolog, amit érdemes tudnod róla

Forrás: Thinkstock -
macha tea macha tea
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha tea, akkor rögtön a zöld tea ugrik be? Jól teszed, ha sok teát fogyasztasz, ám nem árt új dolgokat is kipróbálni. A matcha tea nemcsak kiváló immunerősítő, de számtalan más jótékony hatással is büszkélkedhet - építsd be a mindennapjaidba!

Tápanyagban nagyon gazdag

A matcha a zöld teának egy speciális változata, a neve szó szerint azt jelenti, hogy por állagú tea. Míg a hagyományos zöld tea elkészítése során a tealevelek összetevői belekerülnek a forró vízbe, majd a leveleket ki kell dobni, a matcha esetében a leveleket előbb porrá őrlik, és így vízzel érintkezve akadály nélkül képesek feloldódni. Ennek az eljárásnak köszönhetően a matcha sokkal több hasznos tápanyagot tartalmaz, mint a többi teaféle. A vitaminok és ásványi anyagok mellett antioxidánsokban is gazdag, így megvéd a szívbetegségektől és a ráktól, valamint képes szabályozni a vércukorszintet és a vérnyomást is.

Forrás: Thinkstock

Koffeintartalma magas

A matcha abban is eltér a többi teafélétől, hogy háromszor annyi koffeint tartalmaz, ám ez a koffein a kávéban találhatóval szemben sokkal nyugtatóbb hatású. Ezzel együtt lefekvés előtt hat órával már lehetőleg ne fogyaszd!

10 alternatív ötlet reggeli koffeinfüggőknek

Képtelen vagy kávé nélkül élni? Pedig hidd el, számtalan más lehetőség is van arra, hogy már reggel friss és energikus legyél - ITT fel is soroltunk 10 trükköt!

Jót tesz a léleknek

A matcha elkészítése a japán teázási ceremónia egyik fontos része, elfogyasztása pedig felér egy meditációval, hiszen miközben szép lassan kortyolgatod, csökken a kortizolszinted, az önbizalmad pedig megnő.

Forrás: Thinkstock

Az íze nagyon különleges

A matcha meglehetősen erős ízű: van, aki szerint fű-, illetve spenótíze van, így ha ez elriaszt, nyugodtan ízesítsd cukorral. Érdemes arra is odafigyelni, hogy mindig a legjobb minőségű matchát válaszd, ami ugyan nem olcsó mulatság, de megéri.

Csak mértékkel fogyaszd!

Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy a matcha a többi zöld teához hasonlóan ólmot is tartalmaz, ám míg a többi teánál a nagyja a levélben marad, a matcha esetében a porforma miatt nagyobb része jut bele a teába, így ez a tea akár harmincszor annyi ólmot is tartalmazhat, mint a többi zöld tea. Ebből következően napi egy csészénél nem ajánlatos többet fogyasztani belőle, gyerekeknek pedig egyáltalán nem javasolt adni.

Forrás: Thinkstock

Ételekbe is kitűnő

Végezetül érdemes megjegyezni, hogy a matcha nem csak italként szolgálható fel, de ételek hozzávalója is lehet, így például teheted muffinba, brownie-ba, pudingba, de ugyanígy levesekbe vagy főételekbe is.

Gasztronómiai utazás a teával - 3 különleges recept

Kedvező élettani hatásai mellett sem lehet szó nélkül elmenni, de tudunk mondani még több okot is, miért és hogyan érdemes fogyasztanod ezt a gyógyhatású italt.

Viszlát, terhességi csíkok! Tippek, melyek segítenek az eltüntetésébenhttp://www.life.hu/ez-zsir/20150504-terhessegi-csikok-striak-eltuntetese-trukkok-tippek.htmlKatalin hercegnő második gyermeke születése után 12 órával már makulátlanul festett, és bár a ruha eltakarta, amit kellett, abban azért biztosak vagyunk, hogy a terhesség az ő bőrén is nyomot hagyott. A terhességi csíkok jelenléte nagyon sok mindenen múlik, ám jó, ha tudod, hogyan érdemes helyreállítani a bőr állapotát a szülés után. Ez Zsír!ThinkstockMiért szeretünk a természetben lenni? Jógázz a szabadban!http://www.life.hu/ez-zsir/20150503-jogaiskola-a-jogaklikkel-joga-a-termeszetben.htmlVégre itt a jó idő, így a beltéri edzések helyett érdemes minél többször a szabadban végezned a testmozgást. A friss levegőn ugyanis sokkal több lesz az energiád, az oxigéndús levegőn pedig a gyakorlás is könnyebb. Mutatjuk is, hogyan csináld!Ez Zsír!--Ha almát eszünk bevásárlás előtt, egészségesebb élelmiszereket veszünkhttp://www.life.hu/ez-zsir/20150505-ha-almat-eszunk-bevasarlas-elott-egeszsegesebb-elelmiszereket-veszunk.htmlEgy falat alma elfogyasztása negyedével növelte az utána megvásárolt zöldségek és gyümölcsök mennyiségét, míg egy falat kekszet követően magasabb kalóriatartalmú termékek landoltak a kosárban – derül ki egy friss kutatásból. Ez lenne a megoldás az ellen, hogy ne vásároljunk össze minden felesleges ételt nagybevásárláskor?Ez Zsír!--Nyújtani kell, de nem mindegy, hogyan csinálod!http://www.life.hu/ez-zsir/20150429-nyujto-gyakorlatok-vegzesevel-nem-elozheto-meg-az-inserules.htmlHa rendszeresen edzel, jól tudod, hogy a nyújtásra nagy szükség van, hiszen a laza izmok sokkal terhelhetőbbek, ráadásul nyújtással megelőzhetőek az esetleges sérülések, emellett pedig a mélyizmok is edződnek. De mint mindennek, a nyújtásnak is van hátulütője - mutatjuk is, mire érdemes figyelned!Ez Zsír!ThinkstockZöld spárga, a kihagyhatatlan - szeresd meg a tavasz egyik slágerzöldségét!http://www.life.hu/ez-zsir/20150109-zoldsparga-vitamindus-izletes-dobd-fel-vele-az-etrendedet.htmlVékony és zöld növény - ez valószínűleg mindenkinek beugrik, amikor meghallja a zöld spárga nevét. A szezonja nemrég kezdődött, így most már bőven találsz belőle a zöldségespultokon is. Ha eddig csak szemeztél vele, most itt az ideje kipróbálnod - soroljuk is az indokokat!Ez Zsír!--Kipróbáltuk: deepworkhttp://www.life.hu/ez-zsir/20150427-kiprobaltuk-deep-work-hamori-barbi-a-move-it-blondie-bloggere.htmlMég nincs késő formába lendülni a bikiniszezonra, ehhez azonban a rendszeres mozgás szinte kötelező. Mostantól Hámori Barbi, a Move it, Blondie! bloggere mutat be hétről hétre olyan mozgásformákat, edzéstípusokat, amelyekkel garantáltan csúcsformába kerülsz a nyárra. Edzésre fel - a héten a deepwork kerül terítékre.Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.