Égesd a kalóriákat hóesésben! – Három mozgásforma, amit télen is gyakorolhatsz!

séta joghurt 2016 fogyás korcsolyázás joghurt2016 síelés mozgás edzés alakformálás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hóesésben semmi kedved edzeni? Pedig hidd el, nem csak tavasztól őszig érdemes órákat tölteni a szabad levegőn! Ne tartson vissza a nagy hó sem a mozgástól – íme, három szuper edzésforma télre!

Javítsd az állóképességedet korcsolyázással!

A korizás a tél egyik legszuperebb sportja: nemcsak edzésnek kiváló, de családi programnak is remek, hiszen a gyerekek is imádnak csúszkálni a jégen. Nemcsak a fővárosban, de vidéken is számtalan jégpálya ad lehetőséget a korizásra, csak kényelmes, réteges öltözködés és egy pár korcsolya kell hozzá.

Forrás: Thinkstock

Ez a mozgás az állóképességet is javítja, és segít az elhízás ellen: egy óra alatt több mint 400 kalóriát elégetsz, abszolút kardiómozgást végzel, így a korizás a súlyodra is jótékonyan hat. Fejleszti még az egyensúlyérzékelést, és

alaposan megdolgoztatja a láb izmait: ha szép popsit, formás combokat szeretnél, mindenképp ezt a sportot válaszd!

A korcsolyázás tartásjavításra is kiváló, mivel folyamatosan figyelned kell arra, hogy helyesen tartsd magad csúszás közben. Az edzésbe bekapcsolódnak a has izmai is, így nem túlzás azt állítani, hogy télen heti két-három korcsolyázás bőven felér ugyanennyi aerobikórával.

Síelj a formás combokért!

Bár a síelés egy kicsit kevesebb kalóriát éget, mint a korcsolyázás – 1 óra alatt nagyjából 350 kalóriával számolj – ez a mozgás is hihetetlenül hatékony. Tetőtől talpig átmozgat, javítja az állóképességet, és persze az alakformáló hatása sem utolsó. Gyakorolhatod a sífutást is, az ugyanis egy, a lesiklásnál sokkal intenzívebb mozgás, edzi a szívet, az érrendszert, és főképp a combizmokat formálja. A klasszikus síelésnél is a lábizmok dolgoznak, de bekapcsolódnak a munkába a kar és a has izmai is.

Forrás: Thinkstock

Ha síelni indulsz, fontos, hogy előtte felkészülj a mindennapos sportolásra:

már otthon is végezz olyan gyakorlatokat, amik erősítik a comb izmait,

itt korábban mutattunk is néhány remek feladatot, többek között a guggolást és a kitörést, amik abszolút ráhangolják a testet erre a mozgásra.

De vannak olyan speciális jógagyakorlatok is, amikkel szintén felkészítheted a testet az egyhetes síelésre: ezeket itt mutattuk be.

Ha pedig már kint vagy a pályán, ne indulj neki rögtön az első lejtőnek, inkább szánj időt a bemelegítésre.

Igen, ezt síruhában is meg lehet oldani: hidd el, jelentősen csökkented a sérülésveszélyt, ha alaposan, 5-6 percben átmozgatod a főbb izomcsoportokat. Melegítsd be a nyakcsigolyákat, majd karkörzésekkel a felsőtestedet, a derekadat, és nem baj, ha a léc a lábadon van, de mozgasd át a csípődet, combokat. Ez után óvatosan végezz el pár guggolást, ami azért nagyon fontos, mert a térded egész nap igénybe lesz véve.

Sétálj a jó közérzetért!

A hatalmas hóban is lehet ám sétálni, de választhatod a nordic walkingot is! Hóban ugyan nem olyan könnyű a tempós gyaloglás, viszont így sokkal intenzívebben megdolgoztatod az izmaidat. Egy óra gyors, tempós gyaloglással körülbelül 380 kalóriát égetsz el, ám ha a nordic walking mellett döntesz, még a karod is dolgozik a bottal.

Forrás: Thinkstock

Ha olyan terepet választasz, ahol hegynek fölfelé kell menned, még sokkal intenzívebben formálod a comb- és főképp a farizmokat.

Ha a szabadban edzel, különösen figyelj oda a réteges öltözködésre, ha pedig a sétát választod, szerezz be olyan lábbelit, ami kevésbé csúszik a havon, nem fázik benne a lábad, és emellett kényelmes is.

Nagy Amarilla személyi edző, gerinctréner

Ha télen, a szabadban végzünk kardiómozgást, a megfelelő folyadékbevitel az edzés után épp olyan fontos, mintha nyáron, melegben edzenénk. Az izzadás ilyenkor is elindul, folyadékvesztéssel jár a sportolás, ezt pedig sokan elfelejtik.

Ami még fontos, ha a fogyás a cél, az az, hogy ha valaki diétázni akar, ne a mínuszokban kezdje el. Az immunrendszert ilyenkor erősíteni kell, tavasszal azonban már mehet a koncentrált méregtelenítés!

Neked mi a kedvenc téli mozgásformád?

Támogatott tartalom

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.