párkeresés párkapcsolat közösségi oldal szerelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Akár elfogadjuk, akár nem, a közösségi portálok életünk szerves részévé váltak, ahol meghitt pillanatokat is megosztunk másokkal. Ilyenkor előfordulhat, hogy legintimebb titkaink is közszemlére kerülnek, ha nem vigyázunk.

A felhasználók egy része szemérmes vagy óvatos, és óvja a magánéletét az interneten, míg mások az ismerősök vagy ismeretlenek kíváncsi pillantásai mellett váltanak csókot, szexelnek, szülnek és szoptatnak - gátlások nélkül. Feltételezhetnénk, hogy a túláradó érzelmek nyílt tálalása főleg a tapasztalatlanabb fiatal korosztályra jellemző, de ez nem így van. Az idősebbek közül is szép számmal akadnak olyanok, akik nyíltan felvállalják érzéseiket a közösségi portálokon - egy cseppet sem mérlegelve annak következményeit.

Thinkstock
Thinkstock

Virág (28)

"Tudom, hogy a pasim egész nap a neten lóg, mert ez a munkája, és igen, jólesik, ha látom, hogy gondol rám. Hogy nyomon követi azt, mi történik velem. Nem találkozunk minden nap, de így egymás életének részesei vagyunk. És a barátaink is figyelnek ránk. A múltkor éppen ebből volt is egy kis zűr, mert egy volt osztálytársam lájkolta a fotómat. Gábor lecsapott rám, hogy ki ez a pasi. Még szerencse, hogy az üzenőfalon kérdezett rá, és a srác azonnal reagált rá helyettem. Elnézést kért, én meg csak lestem, amikor este megláttam a kettőjük párbeszédét a falon."

Tippünk: Nézd meg a témában készült videónkat!





"Én is szeretlek, édes!"

Miért gond, vagy probléma-e egyáltalán az, hogy szerelmes üzeneteket váltunk az üzenőfalon? Szakértőnk, Majsai László pszichopedagógus szerint a szerelmes megnyilvánulások nagyon sok esetben éppen a rejtőzködést szolgálják, és a mögötte megbújó ember bizonytalanságáról árulkodnak. Ráadásul korosztályonként is más lehet az üzenete egy-egy ilyen gondolat közzétételének. A fiatalok körében például - különösen a fiúknál - az internet a lánnyal való kérkedést szolgálja, ahol a "jó csaj" felvállalása és az arra érkező kommentek segítik megerősíteni az önbizalmat. Azonnal van ugyanis visszacsatolás a többi ismerős részéről, akik igazolják vagy elutasítják a választást.

Csöpögés a közösségi oldalakon? Mondd el te is a véleményed!



Rita (23)

"A nőnek fontos, hogy érzékeltessék vele, mennyire odavan érte a pasija. A lájkolás, a szívküldi és a többi nyílt üzenet tulajdonképpen olyan lehet(ne), mint amikor társaságban a haverjai előtt szépen szól hozzám, és magához ölel. De nálunk ez másképp sült el: a neten ezerrel küldte a szíveket, ha együtt voltunk és a haverjai is ott voltak, még a kezemet se fogta meg."

Kommunikációs zavarok?

A másik nagyon fontos szerepe az internetes, szerelmes színjátéknak, hogy a virtuális kommunikáció mint mankó az érzelmek kifejezését szolgálja. A vágyak megfogalmazásában még kevésbé jártas fiatal sokkal könnyebben tudja a szeretetet néhány szó és szívecske szimbólum segítségével kifejezni, mint beszélni róla. Ugyanezt segíti elő a "lájk" is, vagyis a szeretett személy fotóinak, megnyilvánulásainak pozitív megjelölése. Ezek mindegyike ugyanis egy-egy simogatás.

Thinkstock
Thinkstock


Az idősebb korosztály körében a "trófea" bemutatása ugyanolyan fontos lehet, mint a fiataloknál. Ám a legfőbb gond az, hogy az illető magáról közvetített képe "hamis". Azzal, hogy önmagát olyan emberként tünteti fel, amelyért rajong a másik nem, még nem feltétlenül biztos, hogy a virtuális játszótéren kívül is igaz. Sőt, a legtöbb esetben azok számára lehet fontos a nyílt tálalás, akik bizonytalanok a magánéletükben, és éppen a külső megerősítés miatt osztják meg az összes elcsattant csókot vagy sikeres randijuk eseményeit a többiekkel.

Zoli (29)

"Én nagyon bebuktam ezt a közösségi oldal dolgot. Persze én is fenn voltam, meg néha küldtem is nyíltan egy-egy szívet, illetve bökdöstem rendesen a volt páromat. Azt azonban nem vettem észre, hogy a lány az eljegyzési fotónkat is kirakta. A kolléganőm, akinek csaptam a szelet ezerrel, meglátta, berágott és kommentelte a fotót. Nyíltan. Hát azóta se jegygyűrű, se munkahely!"


Veszélyes időutazás?

Nagy valószínűséggel azonban kevesen gondolják végig, hogy a virtuális felületen megosztott szerelmes vagy szexi élmények, a lángoló érzelmek bemutatása esetleg illetéktelenek szeme elé is kerülhet. És nem feltétlenül rosszindulatú az az ismerős, aki visszaél az információkkal, de a rajongás csökkenése vagy egy szakítás után kellemetlenné válhat, hogy az egykori szerelmes szavak, gondolatok ott "ragadnak" a virtuális térben. Az egyik legnépszerűbb közösségi oldalon például minden esemény visszamenőleg korlátlan ideig fellelhető, és egy új párkapcsolat kialakítása is hendikeppel indulhat, ha az új jelölt szembesül azzal, hogy a gyengéd kifejezések már ezerszer elhangzottak valaki másnak célozva. Ugyanakkor a szerelmes kommunikáció teljesen téves vagy komikus üzenet lehet mások - például egy munkaadó - számára.

Péter (33)

"Andi igényli a virtuális rajongást. Az nem elég, ha SMS-t küldök, valamiért fontos neki, hogy mindenki lássa: naponta ötvenszer írok neki, és lájkolom a mondatait, a videóit, mindent, ami vele kapcsolatos. Nem kicsit unom már a dolgot. Andit szeretem, de ez szerintem ránk tartozik."


Szakítási etikett

Még bonyolultabb és kifejezetten aláaknázott a terep, ha az érzelmek kihűlése után szakításra kerül sor. Mert biztosak lehetünk abban is, hogy valamelyik fél nem fogja szó nélkül (komment nélkül) hagyni a dolgot. Főleg akkor nem, ha dráma, például hűtlenség lapul a háttérben. A szakítás, sőt még egy egyszerű szerelmes összecsapás is remek mulatság az ismerősök számára, akik nem egyszer be is szállnak az internetes kommunikációs bunyóba - hiszen klassz móka végigasszisztálni a sokszor nyomdafestéket nem tűrő párbeszédet.

Thinkstock
Thinkstock

Vélemények fórumozóktól:

Álmodozó:

"Én úgy gondolom, hogy ha azt mondom valakinek, hogy szeretem, azt úgy is gondolom, és semmi szükség arra, hogy egy közösségi oldalon hangoztassam az érzéseimet az ismerősök előtt. Épp az a lényeg, hogy ha két ember szereti egymást, az kettő és nem száz. A folyamatos etyepetye azt mutatja szerintem - és az ismerőseim szerint is -, hogy az illetők el akarják hitetni a szerelmet a haverjaikkal és saját magukkal."
Naigen:
"Ez a 'járunk a közösségi oldalon' esete nagyon idegesítő. És ha te hozzászólsz valaki állapotához valami értelmeset, és utána a többiek elkezdik kommentben megbeszélni az életüket, és másnapra 120 értesítő érkezik, hogy xy hozzászólt z állapotához, akkor egyszerűen kitörlöm a kommentáromat."

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.