A férfi menopauza valóban létezik? A szakértő elárulta, mit lehet tudni róla

Forrás: Shutterstock -
andropauza tünet férfi menopauza életesemény hormonszint változás
A férfi menopauzáról beszélt egy szakértő: elárulta, valóban létezik-e.

Az általában "férfi menopauzának" nevezett, a szakkifejezés szerint "andropauzát" a férfi nemi hormon szintjének csökkenése váltja ki, de hogy mi is ez pontosan, az Joyce Harper reprodukciós professzor szerint is érdekes kérdés.

A női menopauza egy jól körülhatárolható életesemény, amikor a nők nemi hormonjai (főleg az ösztrogén és progeszteron) drámaian csökkennek, nincs menstruációs ciklusuk, és nem eshetnek többé természetes úton teherbe.

Ezek a hormonok a nő termékeny éveiben ingadoznak, szintjük változása fizikai és pszichológiai problémákat okozhat, például premenstruációs szindrómát. A perimenopauza - a menopauza körüli időszak - során szintén számos olyan tünet jelenhet meg, amelyek súlyosan befolyásolhatják a nő életét" - mondta a professzor. Eközben a „férfi menopauza" nem volt ilyen jól dokumentálva vagy definiálva.

Forrás: Shutterstock

„De – teszi hozzá Joyce professzor –, tudjuk, hogy a férfiak tesztoszteronszintje az életkorral fokozatosan csökken."

Egyes férfiaknál ez olyan tüneteket okozhat, mint a súlygyarapodás és a depresszió, de azt, hogy ezek az öregedés vagy a hormonszint változásának következményei, még nem vizsgálták. A nőknél ezeket a tüneteket gyakran a perimenopauza okozza, de más tényezők is szerepet játszhatnak - írja a Metro.

„Nem hiszem, hogy összehasonlíthatjuk a férfi menopauzát a női menopauzával. Nagyon jól dokumentált, hogy a perimenopauza tünetei súlyosan befolyásolhatják a közérzetet, de nem láttam ezzel összehasonlítható adatokat a férfiakra vonatkozóan. Az a véleményem, hogy mindenkinek, aki szokatlan tünetet tapasztal, ki kell vizsgáltatnia, hogy ez a hormonszint változásának vagy más tényezőnek köszönhető-e."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.