Megdőlt az elmélet - Nem csak kellemetlenek, de betegséget is elővetíthetnek a menopauza alatti hőhullámok

Forrás: Shutterstock -
szívbetegség biomarker hőhullám menopauza Alzheimer-kór
A menopauza ideje alatt nagyon sok nő él át hőhullámokat, amelyek gyakorisága és intenzitása is változó lehet. Eddig úgy lehetett tudni, hogy ezek bár nagyon kellemetlenek és jelentős mértékben rontják az életminőséget, nem károsak az egészségre. Egy friss kutatás szerint azonban ez nem így van, szívbetegséget és Alzheimer-kórt is előrevetíthet nek a hőhullámok. 

A vizsgálatok szerint a nők több mint 75 százaléka szenved a változókori hőhullámoktól. Vannak, akik úgy tekintik, mint a menopauza normális velejárója, mások hormonkezelést vagy egyéb terápiát vesznek igénybe, vagy változtatnak az életmódjukon a hirtelen jövő, izzadás és kipirosodás mérséklése érdekében.

A Mayo Klinika felmérése szeront szerint a menopauza átlagosan 51 éves korban kezdődik, de a tünetek már jóval korábban is jelentkezhetnek.

Rossz hír, hogy kutatások szerint a hőhullámokat átélő nők körében később gyakoribb a szívbetegség és az Alzheimer-kór kialakulása.

A hőhullámok éjszaka gyakoribbak, de sok nő életét nappal is megkeserítik Forrás: Shutterstock

Egy philadelphiai konferencián bemutatott tanulmányok szerint a hőhullámok összefüggésbe hozhatók egy bizonyos C-reaktív fehérje emelkedésével, ami a jövőbeli szívbetegségek előrejelző mutatója, valamint egy olyan vérben található biomarkerrel is kapcsolatban van, amely előre jelezheti az Alzheimer-kór későbbi diagnózisát.

Mi az a CRP?

A C-reaktív protein szintje akkor emelkedik meg a vérben, ha a szervezetben valahol gyulladás zajlik. A laborvizsgálatoknál ezt a CRP érték jelzi: megnövekedhet banális gyulladások esetében, de komolyabb, autoimmun kórképnél és egyes ráktípusoknál is.

A biomarkerek olyan objektíven mérhető jelzőanyagok, amelyek jelenléte felhasználható bizonyos betegségek kimutatására vagy egy betegség prognózisára.

Fontos azonban tudni, hogy ezek a markerek nem azt jelzik, hogy a betegség már kialakult, hanem jövőbeni kialakulásának nagyobb esélyét jelzi. Arra azonban még nem született válasz, hogy a hőhullámok kezelésével csökkenne-e a későbbi betegségek esélye.

A kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy akik gyakran szenvednek hőhullámoktól, fordítsanak nagyobb gondot a szívük egészségére, járjanak szűrővizsgálatokra, és figyeljenek oda a táplálkozásra és az elegendő testmozgásra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.