2024. máj. 9., csütörtök Alberta, Benigna, Domokos, Fehérke, Hófehérke

Súlyos betegségeket okozhat a mellékpajzsmirigy működési zavara

szívbetegség mellékpajzsmirigy túlműködés magazin csontritkulás parathormon
A pajzsmirigy rengeteg figyelmet kap, nem véletlenül – akár alul-, akár túlműködik, komoly problémákat okoz. Bár sokkal kevesebbet beszélünk róla, a mellékpajzsmirigy működési zavarai, elsősorban a túlműködése hasonlóan sok és súlyos betegséget okozhat. Íme az okok, tünetek és a kezelés lehetséges módjai.

A mellékpajzsmirigyek a pajzsmirigy lebeny mögött helyezkednek el. Legtöbbünknek négy van belőle, ám ritkán, de előfordulhat öt vagy több is. A mellékpajzsmirigyek parathormont (PTH) termelnek, melynek fontos szerepe van a szervezet kalcium és foszfát anyagcseréjében.

A pajzsmirigy által termelt mellékpajzsmirigy hormon segít fenntartani a kalcium megfelelő egyensúlyát a véráramban és a szövetekben, ami különösen fontos az ideg- és izomműködés, valamint a csontok egészsége szempontjából.

Hiperparatireózis – a mellékpajzsmirigy túlműködés

A hiperparatireózisnak három típusa van.

Mellékpajzsmirigy működési zavaraa Forrás: Shutterstock/New Africa

A primer vagy elsődleges hiperparatireózisban egy vagy több mellékpajzsmirigy megnagyobbodása a mellékpajzsmirigy hormon túltermelését okozza – tehát ebben az esetben magával a mellékpajzsmiriggyel van a gond –, melynek következtében a vér kalciumszintje megemelkedik, ami számos egészségügyi problémát okozhat. Okozhatja adenóma, hiperplázia, nagyon ritkán rosszindulatú daganat.

Leggyakrabban 50 éves kor felett észlelik, előfordulása nőknél gyakoribb, mint férfiaknál.

Az elsődleges hiperparatireózis leggyakoribb kezelési módja a sebészeti beavatkozás.

A szekunder vagy másodlagos hiperparatireózist a vér alacsony kaciumszintje okozza, mely legtöbbször egy másik betegséget jelez. Mivel a szervezet küzd azért, hogy a kalciumszintet a normál tartományban tartsa, idővel megemelkedik a mellékpajzsmirigyhormon szintje. Ez gyakran előfordul veseelégtelenség esetén – foszfátszint-emelkedés és csökkent aktív D-vitamin termelődés vezet a magasabb parathormon-termeléshez –, emésztőrendszeri betegségek miatti kalciumfelszívódási-zavar esetén és bizonyos bélműtétek vagy betegségek után.

Harmadlagos hiperparatierózis ritkán alakul ki, abban az esetben, ha a másodlagos túltermelés okának megszüntetése után is fennmarad a magas PTH-termelődés.

A hiperparatireózis tünetei

Az elsődleges hiperparatireózist gyakran még azelőtt diagnosztizálják, hogy megjelennének a tünetei. Ennek oka, hogy a rutin laborvizsgálatokon feltűnik a nem túl jelentősen, de megemelkedett kalciumszint, amely különböző szervek vagy szövetek károsodását vagy diszfunkcióját okozhatja.

Forrás: Shutterstock/Innovative Creation

A jelentkező tünetek lehetnek egyhék és nem specifikusak, ezért úgy tűnhet, nem feltétlenül kapcsolódnak a mellékpajzsmirigy működéséhez, de jelentkezhetnek súlyos formában is.

Ilyen jelek és tünetek a következők:

  • gyenge, könnyen törő csontok (oszteoporózis, azaz csontritkulás)
  • vesekövek
  • túl gyakori vizeletürítés
  • hasi fájdalom
  • enyhébb fáradtság vagy gyengeség
  • depresszió
  • feledékenység
  • csont- és ízületi fájdalom
  • hányinger, hányás vagy étvágytalanság

Kockázati tényezők, azaz kik a legveszélyeztetettebbek?

Fokozott hiperparatireózis-kockázatnak vannak kitéve a

  • a menopauzán átesett nők
  • az elhúzódó, súlyos kalcium- vagy D-vitamin-hiányban szenvedő betegek
  • azok, akik ritka, örökletes rendellenességgel élnek, mint amilyen az általában több mirigyet is érintő endokrin neoplázia
  • rákos megbetegedés miatt sugárkezelésen átesett betegek, ha a nyak sugárzásnak volt kitéve
  • a bipoláris zavar kezelésére lítiumot szedő betegek

Milyen szövődményeket okozhat a mellékpajzsmirigy túlműködése?

A hiperparatireózis szövődményei főként a csontok alacsony és a vér magas kalciumszintjének hosszú távú hatásaival vannak összefüggésben.

Hosszú távú hatása lehet a csontritkulás Forrás: Shutterstock/Fizkes

A gyakori szövődmények a következők:

  • Csontritkulás, melynek tünete lehet többek között a kis erőbehatás következtében bekövetkező csonttörés, tartós mozgásszervi fájdalom, testmagasság-csökkenés stb.
  • Vesekőképződés, melynek oka, hogy a vizeletben túl sok kalcium választódik ki, ami kalcium- és más anyagok, apró kövek formájában történő lerakódását okozhathja a vesében, melynek távozása a húgyutakon keresztül komoly fájdalmat okoz;
  • Szív-és érrendszeri betegségek kialakulása, melynél ugyan pontos ok-okozati összefüggést még nem tudtak kimutatni, mégis, a magas kalciumszint megnöveli többek között a magas vérnyomás és bizonyos típusú szívbetegségek megjelenésének kockázatát;

Hipoparatireózis

A mellékpajzsmirigy alulműködés vagy hipoparetioriózis ritkábban fordul elő, mint a túlműködés. Ebben az esetben a vér kalciumszintje alacsonyabb a szükségesnél, ami éppúgy lehet enyhe, mint súlyos hiány.

Többnyire rosszindulatú daganat miatt pajzsmirigy etávolítás után jelentkezik, de kiválthatja autoimmun-betegség és mellékpajzsmirigy fejlődési rendellenesség is.

Kezelése kalcium és D-vitamin bevitellel történik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.