Visszafordíthatatlan változás? Ezért csökken a magasságunk az évek előrehaladtával

Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2019 Photoroyalty/Shutterstock. No use without permission./Photoroyalty -
öregedés zsugorodás magazin magasság
Ahogyan idősödünk, sokféle változás megy végbe a szervezetünkbe. A változások a külsőnket is érintik, őszül a hajunk, ráncosodik a bőrünk és a magasságunkból is veszítünk. Az, hogy összemegyünk egy lassú és általában észrevétlen folyamat, azonban akár több centimétert is jelenthet az évek során. Ebben a cikkben a zsugorodás okait, fiziológiai folyamatait járjuk körbe.

Az öregedés egy hosszú és természetes folyamat, bármennyire szeretnénk a legtöbben megúszni, sajnos nem térhetünk ki előle. Az öregedés mögött egy teljes biológiai folyamat húzódik, amelyek megmagyarázzák azt a sok változást, ami végbemegy az évek során. Az egyik ilyen az, hogy veszítünk a magasságunkból.

Csontritkulás

Az egyik oka a zsugorodásnak a csontritkulás, amely során a csontok elveszítik sűrűségüket és szilárdságukat, ami hajlamosabbá teszi őket a törésekre. Az oszteoporózis hatására a csigolyák csontjai vékonyabbá és gyengébbé válhatnak, ami hozzájárulhat a magasságcsökkenéshez.

Az egyik oka a zsugorodásnak a csontritkulás Forrás: Shutterstock/Kateryna Onyshchuk

Porckorongok kopása

Az életkor előrehaladtával a gerinc porckorongjai is kopnak és elveszítik a víztartalmukat, ami miatt összenyomódhatnak és vékonyabbak lehetnek. Ennek következtében a gerinc rugalmassága csökken, és a gerincoszlop rövidebbé válik.

Izomtömeg csökkenése

Az öregedés során az izmok mennyisége és minősége is csökkenhet. Az izmok támogatják a gerincoszlopot és a testtartást, ezért az izomtömeg csökkenése hozzájárulhat a magasságvesztéshez.

Testtartás romlása

Az évek során a testtartásunk is változhat, különösen akkor, ha nem fordítunk elég figyelmet arra, hogy kihúzzuk magunkat és ne görnyedjünk állandóan. A rossz testtartás hosszabb távon hozzájárulhat a gerincoszlop kompressziójához, amely magasságvesztéshez vezethet.

A rossz testtartás hosszabb távon hozzájárulhat a gerincoszlop kompressziójához Forrás: Shutterstock//Photoroyalty

Egészségügyi hátterek

Az életkorral járó magasságvesztés szakértők szerint általában 65 éves kor felett következik be. Ezt azonban egyéni tényezők, például genetika, életmód és egészségi állapot is befolyásolhatják. Általában maximum néhány centiméteres zsugorodásról beszélhetünk, a férfiak esetében ez kb. 2,5 centimétert, míg a nőknél 5 centiméterről beszélhetünk. Ha valaki ennél többet tapasztal, akkor érdemes orvossal konzultálni, mivel ez akár súlyos problémára is utalhat.

Csonttörések kockázata: Az idősebb felnőttek, akiknek csontsűrűsége csökken, ami miatt a csontok sokkal törékenyebbé válhatnak. A csontritkulás fokozza ezt a kockázatot.

Hátfájás és mozgásszervi problémák: Az életkorral járó magasságvesztés hozzájárulhat a hátfájás kialakulásához, valamint mozgásszervi problémákhoz, például a gerincferdüléshez.

Életminőség romlása: A zsugorodás miatt nehezebbé válhat a mozgás, ami az életminőség romlásához vezethet. A mindennapi tevékenységek elvégzése egyre nagyobb kihívást jelenthet.

Megelőzés

Egy egészséges életmód kialakítása már fiatalabb korban is előnyünkre válhat, hiszen ezzel megelőzhetjük a későbbi problémákat. Rendszeres testmozgással (például séta, úszás, vagy torna) erősíthetjük az izmokat és a csontokat, ezek segítenek a helyes testtartásban és megakadályozzák a túlzott zsugorodást.

Rendszeres testmozgással erősíthetjük az izmokat és a csontokat Forrás: Shutterstock/Ground Picture

Az egészséges táplálkozás is alapvető fontosságú. Olyan ételeket fogyasszunk, amelyek kalciumban, D-vitaminban, valamint fehérjékben gazdagok, ezek támogatják a csontok és izmok egészségét. Kerüljük a feldolgozott ételeket, a dohányzást és a túlzott alkoholfogyasztást, mivel ezek mind hozzájárulhatnak az öregedés káros hatásaihoz.

Ne feledkezzünk meg a megfelelő pihenésről és alvásról sem. Az alváshiány és a stressz negatívan befolyásolhatják a szervezet megfelelő működését és az öregedési folyamatokat. Fontos, hogy megfelelő időt szánjunk a regenerálódásra, hogy a testünk minél tovább megőrizze rugalmasságát, vitalitását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.