2024. máj. 9., csütörtök Alberta, Benigna, Domokos, Fehérke, Hófehérke
határozottság önismeret kínos helyzet magabiztosság példakép
Biztosan mindannyian kerültünk már olyan szituációba, amiből alig vártuk, hogy menekülhessünk. Dr. Eva Wlodarek pszichológus három tippjével garantáltan magabiztosan és gyors észjárással kerülhetünk ki a kellemetlen helyzetekből.

Akár szakmai, akár magánéleti környezetben, bizonyára kerültünk már olyan kellemetlen helyzetbe, amiből nehezen tudtunk kilábalni. Egy felszínes beszélgetés a főnökünkkel a mosdóba vagy épp véletlenül összefutni a szomszédunkkal, akit amúgy igyekszünk kerülni, kényelmetlen tud lenni. Bizonyos emberekkel elkerülhetetlenek a kínos helyzetek. Van azonban néhány módszer, amivel már nem kell elmenekülnünk előlük, hanem önmeghatározó módon kezelhetjük őket.

A nemet mondás sokszor a legnehezebb

A nőknek a nemet mondás különösen gyakran nehézséget okoz. Nem mindig megy nekik, hogy világosan közöljék a határaikat, kilépjenek egy helyzetből, vagy egyszerűen befejezzék a beszélgetést, ha az kellemetlenné válik.

Patriarchális szocializációnk arra tanított minket, hogy kedvesnek kell lennünk, különben az emberek rosszkedvűnek és kellemetlennek tarthatnak bennünket. Az úgynevezett "people pleaserek" a legtöbbször nők. 

Dr. Eva Wlodarek pszichológus és szerző a YouTube-csatornáján ad tippeket, hogyan lehet magabiztosan és gyors észjárással véget vetni a kellemetlen helyzeteknek.

nő, elege van
Sokszor elkerülhetetlenek a kínos helyzetek
Forrás: Shutterstock

 

Gyakoroljuk a határok kijelölését

A nem másoknak, az igen önmagamnak legyen a mottónk. Az értékünket nem az határozza meg, hogy mások mit gondolnak rólunk. Azok az emberek, akik értékelnek minket, továbbra is fognak. Még akkor is, ha nem tudjuk átvállalni a sokadik feladatot egy kollégánktól, vagy nem tudjuk elhalasztani a nyaralásunkat, mert a másik is akkor menne szabadságra.

A bűntudat érzése s felmerülhet. Hiszen, ha eddig mindig igent mondtunk, szokatlan nemet mondani. Mind magunknak, mind a körülöttünk lévőknek. De egy kis idővel hozzá fogunk szokni az önrendelkezés új érzéséhez.

Keressünk példaképeket

 

Rögtön eszünkbe jut valaki a környezetünkben, akit csodálunk az önbizalmáért, és aki gyakran gyors észjárással és önbizalommal jön ki az ilyen helyzetekből? Legyen ő a példaképünk!

Dr. Eva Wlodarek azt tanácsolja, hogy képzeljük el, hogyan viselkedne a példaképünk a mi helyzetünkben, majd vegyük át ezeket a viselkedési mintákat. Ez elsőre furcsa érzés lehet. De minél gyakrabban gyakoroljuk, annál természetesebbé vállhat - idézi a pszichológust a Brigitte.  

Sokszor inkább igyekszünk elkerülni a kínos találkozásokat Forrás: Shutterstock

Gyakorlat teszi a mestert

Bár már rutinszerűen használjuk, az elkerülési technika, ami hosszú távon nem segít. A pszichológus azt tanácsolja, hogy végezzünk szárazedzéseket, mielőtt egy potenciálisan kellemetlen helyzettel szembesülnénk.

Csukjuk be szemünket és képzeljük el részletesen az ideális viselkedésünket. Ezután többször futtassuk le a belső filmet

Szerinte a tudatalatti így tanulja meg a megfelelő viselkedést, így azt a valóságban könnyebben megvalósíthatjuk.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.