Alapdarabok a téli sportok szerelmeseinek

2016.02.10. 19:21

A téli sportok szerelmeseinek jól fel kell készülniük a szezonra, a speciális időjárási körülmények ugyanis speciális felszereléseket igényelnek. Íme, néhány alapvető holmi, amivel bátran belevághatsz kedvenc szabadtéri sportodba.

Síelés Nagy Amarilla, a Life.hu szakértője szerint a síelés elengedhetetlen feltétele a megfelelő aláöltözet. Ezek a ruházatok vékonyságuk ellenére kiválóan tartják a hőt, viszont légáteresztőek. A testformának megfelelően vannak kialakítva: a hajlatoknál, ahol jobban izzad a test, ritkább szövésű az anyag.

Forrás: Thinkstock

Ha nagyon hideg van, akkor egy termofelsőt is érdemes felvenni, ami egy könnyű szerkezetű, de meleg anyag. Erre jöhet a vízlepergető overall vagy a sínadrág, és hozzá a kabát. A kiegészítőknél arra érdemes figyelni, hogy sapkából inkább egy vékonyabb pamutot válassz, a sálaknál pedig nem ajánlott a szájat is eltakaró változat, így ugyanis saját kilélegzett levegődet viszed vissza a szervezetedbe.

Korcsolyázás

A korcsolyázásnál a réteges öltözködés nagyon fontos. Amíg odaérsz a koripályára, mindenképpen öltözz fel melegen, a sportolás közben pedig kitapasztalhatod, hogy mennyi ruhában érzed magad komfortosan.

Forrás: Thinkstock

Figyelj oda, hogy amint meleged lesz, rögtön vegyél le egy réteget, és ne várd meg, amíg nagyon megizzadsz, ez ugyanis megfázáshoz vezethet. Sapka, sál, kesztyű mindenképpen legyen rajtad, és mielőtt átvennéd a korcsolyát, egy hótaposónak is jó hasznát veszed majd.

Futás

Ahogy a síeléshez, úgy a téli futáshoz sem a legjobb megoldás a pamut aláöltözet, hiszen az magában tartja a nedvességet, ami meghűlést is okozhat. A téli termonadrág alá érdemes felvenni egy magas szárú kompressziós zoknit, ami a futás közbeni egyenletes vérelosztást segíti. Ez egyébként már lábfej nélküli megoldásban is kapható.

Forrás: Thinkstock

A latyakos időre nem árt egy vízlepergető futócipőt is beszerezni, ami pedig a kiegészítőket illeti, egy kisebb sál és kesztyű viselése feltétlenül javasolt. Mivel a testünk hőleadásának 30-40 százaléka a fejünkön keresztül történik, a megfelelő sapka elengedhetetlen. Szerencsére már olyan speciális sapkákat is kitaláltak a futóknak, ami tökéletesen illeszkedik a fejformára, elvezeti az izzadságot, ráadásul a tarkónál is véd a hidegtől. 

Fontos!
A téli sport után rögtön vegyél száraz ruhát, ugyanis amint megállsz, és a felmelegedett testedet hideg levegő éri, könnyen megfázhatsz.
sportSzezonruházattél2016