a nap cikke szokás alvás gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Kenyában született és Angliában nevelkedett James Mollison fotográfus kisgyerekeket fényképez, és kamerájának segítségével megmutatja azt is, hogy ezek a gyerekek hol hajtják álomra a fejüket nap mint nap. 

Különös történetek elevenednek meg a fotográfiák által - szavak nélkül is képet kapunk a különböző földrészen élő gyerekek családi körülményeiről, illetve társadalmi, szociális és anyagi hátteréről - Brazíliától egészen Kínáig. Van, ahol a földön, kígyók között alszanak a kisiskolások, míg a fejlett országokban valóságos gyerekbirodalomban, pihe-puha baldachinos ágyban. De valójában mi szükséges ahhoz, hogy egy gyerek megfelelő körülmények között töltse az éjszakát? És egyáltalán, mit nevezünk megfelelő körülménynek?

Kattints a képre a galériához! Forrás: www.jamesmollison.com

Erről dr. Novák Mártát, a Semmelweis Egyetem Alvásdiagnosztikai Laboratóriumának szakmai vezetőjét, nemzetközileg elismert pszichiátert, szomnológust kérdeztük: "Egyetértek azzal, hogy a 'megfelelő körülmény' nem egyszerűen definiálható. Az alvási környezetet alapvetően meghatározzák a szociális-társadalmi körülmények, ahogy ez látható a fotósorozaton is. A fotós célja az volt a képekkel, hogy megmutassa a környezetet, ami az alvás jelentőségén túl számos szociális, társadalmi, kulturális, politikai szempontot is tükröz. A nyugati kultúrában 'megfelelő' környezet alatt gyakran azt értjük, hogy a gyerek külön, saját szobában, saját ágyban, egyedül alszik. Általában azt is hozzátesszük, hogy nyugodt, zajmentes környezetben, ami persze megkérdőjeleződik, ha arra gondolunk, milyen sok gyerek használ mobiltelefont, TV-t, videojátékot, számítógépet a szobájában. Ezek nagyon nagy mértékben zavarják a nyugodt alvást. A megfelelő 'alváshigiéné'-hez hozzátartozna, hogy az elektronikus eszközök vagy nincsenek egyáltalán a halóhelyiségben, vagy korlátozzuk használatukat (elalvás előtt 1-2 órával már minden ki van kapcsolva). A fotókat nézve talán az egyik első dolog, ami feltűnő számunkra (a fenti társadalmi-kulturális szempontokon, a szegénységen, a nyomoron túl), hogy mennyire nem biztonságos a gyerekek alvóhelye. Nehéz számunkra elképzelni, hogyan lehet aludni akkor, ha folyamatosan veszélyben van az ember. Ugyanakkor fontos elismernünk, hogy ezeket a szokásokat, feltételezéseket milyen nagymértékben befolyásolják a kulturális tényezők. Nemrégiben egy alváskonferencián egy kolléganő arról beszélt, hogy amikor egy nemzetközi felmérést végeztek a gyermekkori alváspanaszokról, az egyik fejlődő országban (egy tradicionális kultúrában) azt tartották alvásproblémának, ha nem volt 'megfelelő' alváspartnere a gyermeknek, mert az együttalvás így nem volt lehetséges.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.