műtéti beavatkozás fiatalítás Aesthetica plasztikai sebészet szemhéj
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az életkor előrehaladtával a szemhéj bőre elvékonyodik, megereszkedik, ráncossá válik, veszít rugalmasságából, ilyen módon bőrfelesleg alakul ki. Az alsó és a felső szemhéjon egyaránt megjelenhet a szemhéjat elődomborító duzzanat, táska. A szemhéjplasztikával korrigálható a megereszkedett bőr és a duzzadt, táskás szem is.

A szemhéjplasztika elvégzése általában 35 éves kor felett jellemző, de ennél fiatalabb korban is van rá lehetőség az egyéni adottságok tükrében. A szemhéjplasztika eredményeként a szemkörnyék és a tekintet, valamint az egész arc fiatalosabbá válik.

Thinkstock
Thinkstock

Szemhéjplasztika-konzultáció a plasztikai sebésszel

A szemhéjplasztika-konzultáció alkalmával lehet átbeszélni, hogy a páciens milyen eredményt szeretne elérni. Számos kérdést tesz fel a plasztikai sebész az egészséggel, életvitellel kapcsolatban (egészségi állapot, gyógyszerérzékenység, korábbi műtétek, jelenleg szedett gyógyszerek). Ekkor lehet megbeszélni plasztikai sebésszel, hogy az alsó, a felső vagy mindkét szemhéj korrekciójára van-e szükség. Ezek figyelembevételével tervezi meg a szemhéjplasztikai beavatkozást és választja ki a műtét technikáját. A vágások mindig a szemredőkben, a szempilla vonalában helyezkednek el, így lényegében látható heg nélkül gyógyul a szemhéjplasztika. Az orvos fényképet készít orvosi dokumentáció céljából.

A plasztikai sebésznek fontos tudnia arról, ha bármilyen aktív szembetegsége van (árpa, a szem gyulladása stb.) a páciensnek, ugyanis amíg fennáll az aktív szembetegség, a szemhéjplasztika nem végezhető el.

A szemhéjplasztika műtéti technikái

A szemhéjplasztika előtt a plasztikai sebész kijelöli a fölösleges, laza bőrt. A felső szemhéjon a metszés a belső szemzugtól halad a pillasor felett, az áthajlási redőben a külső szemzug irányába és a természetes ráncok területén folytatódik.
Az alsó szemhéjon a metszés közvetlenül a pillasor alatt halad a belső szemzugtól a külső szemzug irányába és folytatódik a természetes ráncokban. Mind az alsó, mind a felső szemhéjplasztika során a bőr felmetszése után kerül sor a felesleges bőr, zsírszövet, esetleg izomszövet eltávolítására.

Thinkstock
Thinkstock

Felkészülés a szemhéjplasztikára

Mielőtt sor kerülne a szemhéjplasztikára, a páciens biztonsága érdekében néhány szűrővizsgálaton kell részt vennie: laborvizsgálat, EKG. Arról, hogy egyéb vizsgálatokra van-e szükség, a plasztikai sebész vagy esztétikai tanácsadónő ad felvilágosítást. Dohányzás esetén a plasztikai sebész arra kéri a műtétre várót, hogy hagyja abba a plasztikai műtét előtt legalább 1 héttel, mert a dohányzás gyengíti az immunrendszert, így lassítja a regenerálódást.

A szemhéjplasztika

A szemhéjplasztikát minden esetben technikailag jól felszerelt műtőben végzik a plasztikai sebészek, ahol - a biztonság érdekében - garantáltan rendelkezésre áll intenzív ellátás, ha komplikációk lépnének fel a plasztikai műtét közben.
A szemhéjplasztika történhet helyi érzéstelenítésben, esetleg altatásban. A beavatkozás 1-3 órát vesz igénybe, attól függően, hogy az alsó, felső vagy mindkét szemhéj műtétére kerül sor. A szemhéjműtét során kimetszésre kerül a laza, ráncos bőr, a táskásodást okozó zsírszövet. A műtét végén kötés kerül a szemre. A szemhéjplasztikát követően néhány órás megfigyelésre kell csak a kórházban maradni, de már a műtét napján - kísérővel - hazamehetnek a műtétre vállalkozók. Szükség esetén 1 éjszakát kórházban kell maradni.

A szemhéjplasztika kockázatai

A szemhéjplasztika során kevés esetben fordul elő komplikáció, szövődmény. Bár fontos tudni, hogy mint minden sebészeti beavatkozás, a szemhéjplasztika is kockázattal jár, attól függetlenül, hogy évente több ezren esnek át problémamentesen szemhéjplasztikai beavatkozáson és elégedettek az eredménnyel.

Ezután a plasztikai sebész ismerteti az esetleges kockázatokat, komplikációkat és a szemhéjplasztika utáni teendőket is. Ilyen kockázati tényező lehet az utóvérzés, gyulladás, fertőzés, keloidos heggyógyulás, aszimmetria, altatás esetén altatással szembeni túlérzékenység.

Szemhéjplasztika: felépülés

A szemhéjműtét után a szemhéjakra helyezett kötést távozás előtt ellenőrzi az orvos. A szemhéjplasztikát közvetlenül követő időszakban lehetnek fájdalmak, de ezek a hagyományos fájdalomcsillapítókkal jól enyhíthetők, 2-3 napon belül azonban általában megszűnik az aktív fájdalom. A szemhéjplasztika után kialakuló duzzanatok csökkentésére javasoljuk az első néhány napban a jeges borogatást, illetve kálciumkészítmények fogyasztását. Reggelenként szemcsepp vagy kamillás borogatás használata javasolt. A varratok eltávolítása a műtétet követő 5-7. napon történik. A szemhéjplasztika után védeni kell a szemet a fénytől: az első két héten ajánlott a napszemüveg, a szolárium és az erős napfény kerülendő.

Thinkstock
Thinkstock

A szemhéjplasztika után 1-2 héttel már lehet dolgozni, 2 hétig nem szabad kontaktlencsét viselni. A számítógép előtt végzett munka, illetve a papírmunka az első 2 hétben kifejezetten megerőltető lehet. A hétköznapi aktivitás megengedett, de a szemhéjműtétet követő 1 hónapban óvakodni kell a fizikai aktivitástól, előrehajolástól és az olyan tevékenységektől, amely vérnyomás-emelkedéssel jár.

Szemhéjplasztika: eredmények

Habár a szemhéjplasztika eredménye azonnal látható, a végleges eredmény csak 6 hét múlva fog mutatkozni, ekkor látható szépen az új arc. A műtéti hegek maradandóak, fokozatosan halványulnak, de mivel a szemredőkben, a szempilla vonalában helyezkednek el, szinte láthatatlanok.

A szemhéjműtét eredményességét csökkenti az erős napsugárzás és a dohányzás, így ezek elkerülése nélkülözhetetlen a szép eredményhez.

A szemhéjplasztika eredménye tartós, bár évek múlva a kor előrehaladtával és a gravitáció hatására a szem bőre kisebb mértékben ráncosodhat, megnyúlhat, általában 10-15 év elteltével merül csak fel igény egy újabb műtétre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.