műtét Aesthetica fül plasztikai sebészet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fülkagyló alaki elváltozásai a leggyakoribb fejlődési rendellenességek közé tartoznak. A fülplasztika alkalmas az elálló, aszimmetrikus fül, az eldeformálódott fülkagylók korrigálására, a túl nagyra nőtt cimpák kisebbítésére, illetve a ki nem fejlődött ívek kialakítására is. A fülműtéttel a komoly pszichés panaszokat okozó elváltozás látványosan korrigálható, már igen fiatalon (szülői beleegyezéssel), akár 12 éves kortól elvégezhető.

Thinkstock
Thinkstock

Fülplasztika-konzultáció a plasztikai sebésszel

A konzultáció alkalmával a páciens elmondja, milyen elvárásai vannak, milyen eredményt szeretne elérni a fülműtéttel. A plasztikai sebész felvilágosítást ad a fülplasztika menetéről, az esetleges kockázatokról. Számos kérdést tesz fel a műtétre váró egészségével, életvitelével kapcsolatban (egészségi állapot, gyógyszerérzékenység, korábbi műtétek, jelenleg szedett gyógyszerek), mert ezek figyelembevételével tervezi meg a plasztikai beavatkozást, választja ki a műtét technikáját.

Azután, hogy megbeszélték az elvárásokat, a plasztikai sebész megmutatja, hogy hová esnek majd a vágások, illetve megbeszélik a fülplasztika utáni teendőket, az esetleges kockázatokat. A plasztikai sebész fényképet készít a fülekről orvosi dokumentáció céljából.

A fülplasztika nem végezhető el aktív fülgyulladás vagy a fülön illetve környékén lévő bőrbetegség esetén, addig, amíg ez a probléma el nem múlik.

Thinkstock
Thinkstock

Felkészülés a fülplasztikára

Mielőtt sor kerülne a fülplasztikára, a páciensnek saját biztonsága érdekében néhány szűrővizsgálaton kell részt vennie: laborvizsgálat, EKG. Arról, hogy egyéb vizsgálatokra van-e szükség, a plasztikai sebész vagy esztétikai tanácsadónő ad felvilágosítást. Dohányzás esetén a plasztikai sebész arra kéri a pácienst, hogy hagyja abba a műtét előtt legalább 1 héttel, mert a dohányzás gyengíti az immunrendszert, így lassítja a regenerálódást.

A fülplasztika műtéti technikái

Helyi érzéstelenítéskor az érzéstelenítő injekciót közvetlenül a fül bőre alá adja be a plasztikai sebész az egyik vagy mindkét oldalról, mely hatása azonnal kialakul. A fülkagyló hátsó részén metszést ejt az orvos, szükség esetén babérlevél alakú bőrkimetszést is végez. Ha szükséges, a fülkagyló porcából egy porccsíkot kimetsz, majd a fül porcos ívének megfelelően rögzíti, hogy a fülkagyló jobban a koponyához simuljon.

A fülplasztika

A fülplasztikát minden esetben technikailag jól felszerelt műtőben végzik a plasztikai sebészek, ahol - a biztonság érdekében - garantáltan rendelkezésre áll intenzív ellátás, ha komplikációk lépnének fel a plasztikai műtét közben.

Thinkstock
Thinkstock

A fülplasztikai beavatkozás általában helyi érzéstelenítésben történik. Gyermekek és a fájdalomtól, műtéti zajoktól félő páciensek esetében a fülműtétet altatásban végzik. A fülplasztika általában 1-2 órát vesz igénybe, attól függően, hogy milyen fokú korrekcióra van szükség. A fülplasztika végén a plasztikai sebész azonnal szorítópántot helyez a fülekre, melyet a műtétet követően maximum 4-6 hétig kell viselni. A fülplasztikai beavatkozás után rövid megfigyelésre a kórházban tartják a pácienst, majd néhány óra elteltével - kísérővel - hazaengedik. Szükség esetén 1 éjszakát kórházban kell maradni.

A fülplasztika kockázatai

A fülplasztika során kevés esetben fordul elő komplikáció, szövődmény. Bár fontos tudni, hogy mint minden sebészeti beavatkozás, a fülplasztika is kockázattal jár, attól függetlenül, hogy évente több ezren esnek át problémamentesen fülplasztikai beavatkozáson és elégedettek az eredménnyel.

A plasztikai sebész ismerteti az esetleges kockázatokat, komplikációkat és a fülplasztika utáni teendőket is. Ilyen kockázati tényező lehet az utóvérzés, az altatással szembeni túlérzékenység, gyulladás, keloidos hegképződés, bőr- és porcelhalás, aszimmetria, a bőr érzékenységének megváltozása.

Thinkstock
Thinkstock

Fülplasztika: felépülés

A fülműtét után közvetlenül egy szorítópántot tesznek a fülekre, mely segíti a fülkagylók megfelelő gyógyulását és azok megfelelő helyzetben való rögzülését. A fülplasztika után felhelyezett nagyobb szorítópántot pár nap után egy kisebb pántra cserélik, ami nagyban hasonlít a hétköznapi fejpántra. Ezt a következő hetekben éjjel-nappal viselni kell. A fülműtétet közvetlenül követő időszakban előfordulnak fájdalmas órák, de ezek a hagyományos fájdalomcsillapítókkal jól enyhíthetők, 2-3 napon belül pedig megszűnik az aktív fájdalom. A beavatkozás után 1 héttel vissza lehet térni dolgozni. A fülplasztikát követő 7. napon távolítja el az orvos a varratokat. A hétköznapi aktivitás megengedett, de a fülműtétet követő 1 hónapban óvakodni kell a fizikai aktivitástól, előrehajolástól és az olyan tevékenységektől, amelyek során a fül megsérülhet, vagy amelyek vérnyomásemelkedéssel járnak.

Fülplasztika: eredmények

Habár a fülplasztika eredménye azonnal látható, a fülek végleges formája, pozíciója a következő pár hónapban fog kialakulni. A műtéti heg maradandó, bár fokozatosan halványul, a fül ívében helyezkedik el, szinte láthatatlan lesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.