Így mássz ki a legmélyebb gödörből is könnyedén! - Nekik sikerült

Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az élet gyakran állít olyan akadályokat, amelyeket lehetetlennek tűnik átugrani. Ilyenkor jól jön egy egyszerű trükk, ami hatékonyabb, mint gondolnád: vegyél egy nagy levegőt, egy 180°-os fordulatot, és ugorj! Eláruljuk, hogyan.

Felgyorsult világunkban sokszor egészen más problémákkal kell szembesülnünk, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Kevésbé erősek a kötelékek a kapcsolatokon belül, a házasság intézményét is kevesebben veszik komolyan, mindeközben egyre inkább előtérbe helyeződik a karrier kérdése. Ám e téren is történt változás az utóbbi években, évtizedekben. Míg korábban normális volt, hogy valaki 20-25 évet töltsön egyetlen munkahelyen, addig ma az a ritka, aki három évig bírja egy helyen.

Thinkstock
Thinkstock

Ennek többek között az is oka, hogy az ember mindig másra, jobbra, többre vágyik - amivel talán nincs is gond, ám ha nem vagyunk képesek a komrpomisszumokra, nem vesszük észre a nagy rohanásban a szépet és a jót, az mind a karrierünkre, mind pedig a magánéletünkre hatással lehet. És könnyen kerülhetünk bármelyik téren olyan gödörbe, amiből lehetetlennek tűnik kimászni.

Válás, mint az új élet kezdetének lehetősége

Ági tanárnőként dolgozik, emellett három gyermeket nevel - jelenleg egyedül, legalábbis Ági kezdetben úgy érezte. A válás fordulópontot jelentett az életében, de nem is magát az elszakadást találta nehéznek, sokkal nagyobb feladatnak tűnt a válás utáni újrakezdés. Egyetlen mentőöv számára, hogy képes előrenézni: mindent megtesz azért, hogy elfogadja a helyzetet, és feldolgozza a történteket. Annak érdekében ugyanis, hogy újra boldog legyen, nem tehet mást, mint gyökeresen megváltoztatni a gondolkodását.

"Felmerült bennem, hogy az anyukámat többször elhagyták, és egyszer az anyukám is a nagyszüleimnél hagyott egy évre. Ekkor az lett világos számomra, hogy a férjemre is úgy gondolok, mint aki elhagyott. Holott ez nagyon nincs így, hiszen bármikor felhívhatom, még akkor is, ha magam alatt vagyok és csak egy kis figyelemre van szükségem" - írja Ági a blogjában, aki arra már ráébredt, hogy sok mindent lehet a helyzetére mondani, de azt, hogy otthagyta a férje, semmiképpen.

Thinkstock
Thinkstock

Több pénz vagy kielégítő, sikerekben gazdag állás?

Juditot a karrierje terén állította az élet nehéz döntés elé. A fiatal tanárnő szereti a munkáját, rengeteg sikerélménye van. A pályamódosítást nem is szakmai szempontból érzi szükségesnek, sokkal nagyobb szerepet játszanak az anyagi okok. Akár új szakma elsajátítását is vállalná, de ezidáig ennyire jutott. Aztán egyszer csak kiderült, miért.

"Megmondom őszintén, soha nem volt a fejemben központi téma a karrier kérdése. Mindig is szerettem a gyerekekkel foglalkozni, és ezért valahogy úgy is alakult az életem, hogy mindig adódott valami olyan munka, hogy ezt a fajta érzékemet kielégíthettem. Tovább soha nem gondoltam, de úgy látszik, hogy most itt lesz az ideje" - jegyezte le gondolatait Judit, miután egy coach-csal való konzultáció után ráébredt, leginkább azért nem tud döntésre jutni a karrierjében, mert nem összpontosított rá eléggé, és célt sem tűzött ki maga elé - így csak egy helyben toporgott, bizonytalanul.

A megfelelés dilemmája

Anna szerencsésebb a karrierje szempontjából, hiszen előléptették - ám éppen a vezetővé válás adta fel számára a legnagyobb leckét. Bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy rendelkezik-e mindazokkal az eszközökkel, tulajdonságokkal, amelyek képessé teszik őt arra, hogy vezető legyen. Fiatal, szakmailag felkészült nőről van szó, akit támogatnak is új pozíciójában, csakhogy most ugyanazokat az embereket kell irányítania, akikkel korábban együtt dolgozott - ez az, ami igazán fejtörést okoz a számára.

Thinkstock
Thinkstock

"Bizonyos szituációkban könnyen elmondom a véleményemet, máskor meg hihetetlenül nehezen megy. A coach-ommal szituációs játékot játszottunk, de a berögződött gátló mechanizmusok olyan erősek, hogy még egy ilyen fiktív szituációban sem tudok megszabadulni tőlük. Érzem, ahogy nevetségesnek tűnik a próbálkozásom, és legszívesebben elszaladnék. Aztán nem adom fel, újra próbálom, és végül határozottan kijelentem, hogy mi a problémám vele. Huh, nagyon felszabadító érzés volt.

A kimondás hatalmát tényleg nem szabad lebecsülni. Érdekes, talán nem egészen az asszertiv közlésről szólt a szituációs játék napja, de egész biztosan rólam és a bennem lévő korlátokról, amelyeket át kell lépnem ahhoz, hogy az asszertív közlés működhessen" - számolt be blogjában Anna, aki bármennyire is kényelmetlenül érzi magát az új szerepkörben, egyszer sem gondol arra, hogy visszamondja az új pozíciót, vagy megfutamodjon. Ugyan még coach segítségére szorul, de azt már belátta, hogy csak akkor fog érvényesülni, ha leküzdi a saját korlátait, és csak előre néz.

Nincs leküzdhetetlen gödör

Ugyan a három lány egészen más poblémával küzd, egy dolog közös bennük: már nem tartják a problémájukat megoldhatatlannak. Mindezt pedig annak köszönhetik, hogy átlátják a helyzetüket, és azt is, hogy minden esetben van megoldás. Van, aki számára ennek beismerése önállóan is működik, másoknak külső támogatásra, iránymutatásra van szükségük ahhoz, hogy lássák: lehet változtatni az életükön úgy, hogy az ne legyen fájdalmas, és a döntés után újra boldog és kiegyensúlyozott életet élhessenek. Ma már számos coach működik hazánkban is, akik szakmailag felkészült szakemberekként tudnak irányt mutatni akár magánéleti, akár a karrier terén felmerült problémák esetében. Ha te is úgy érzed, jó lenne néhány használható tanács, hogy előrejuss, vagy kiláss végre a gödörből, ne halogasd a segítségkérést. Hiszen a gödrön kívül sokkal jobb és boldogabb életet élhetsz.

Ha szeretnél többet megtudni arról, hogy mi a life coaching és hogyan segíthet, kattints ide!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.