hőmérséklet időjárás utazás program
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az idei nyár változékonyságával borzolja az idegeket, hiszen mindenki napsütésre, nyaralóidőre vágyik. A Life.hu utánajárt, milyen időjárás várható augusztusra. 

Thinkstock
Thinkstock

De miért ennyire fontos tudni, hogy mi várható?

Van, aki praktikus szempontok miatt várja a választ: esernyővel, vagy anélkül induljon-e el otthonról, zárt cipőt húzzon vagy elég a papucs is, míg mások előre terveznének pl. kerti partit, kirándulást, "nyaralást". Akadnak olyanok is, akiknek nem indul el a nap az időjárásjelentés nélkül, akik addig nem isszák meg az első kávét vagy teát, amíg meg nem tudják, lesz-e eső keleten vagy nyugaton. A megkergült időjárás mindannyiunkra hatással van. Valaki a napokban azt mondta: "Nincs itt semmi baj... szép őszünk van." Egyáltalán lesz még idén nyár?

Garancia nélküli felhők, akciós nyár

Júliusban átlaghőmérséklet volt a rengeteg lezúduló eső és a hirtelen mélybe zuhanó hőmérséklet ellenére, bár ezt nem nagyon vettük észre. Ennél azért szebb, több fürdő- és kirándulóidőt szeretnénk augusztusra, de úgy tűnik, erre nincs garancia. Ahogy arra sem lehet előre pontos előrejelzést adni, hogy mi lesz két hét múlva. Vadász Vilmostól, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársától megtudtuk, hogy a meteorológiában alapszabály az, hogy megközelítő pontossággal is csak egy héttel, maximum tíz nappal előre lehet megjósolni az időjárást. Ez nemcsak hazánkban, de az egész világon így van. Mi is csak erre a hétre és a jövő hét elejére kaphatunk információt az időjárásról. A hét további részében az augusztus elejének megfelelő nyári idő várható, a következő hét elején azonban egy hidegfront ismét több fokos lehűlést hoz. Mindezt néhány napra vonatkozóan, kicsit pontosabban, bővebben is kifejtjük:

Csütörtök: Nyugaton csapadékosabb, keleten szárazabb, naposabb lesz az időjárás. A hőmérséklet legmagasabb értéke 20-28 Celsius fok között alakul, keleten lesz melegebb idő.

Thinkstock
Thinkstock

Péntek: Országszerte nagyrészt napos idő várható,de észak-nyugaton nincs kizárva hirtelen kialakuló zápor, zivatar sem. A hőmérséklet délután 25-29 Celsius fok között valószínű.

Szombat: Tovább melegszik az idő, a hőmérséklet elérheti, akár meg is haladhatja a 30 Celsius fokot. Ennek ellenére az ország nagy részén túlzás lenne kánikuláról beszélni. Erőteljes gomolyfelhőképződésre van esély, elszórtan zápor, zivatar is kialakulhat. A hőmérséklet kora délután 26-31 Celsius fok között alakul.

Vasárnap: Újabb hidegfront közeledik, de előtte még meleg levegő érkezik fölénk. Sok lesz a napsütés, jelentős felmelegedés várható.

A jövő hét eleje: Az újabb front miatt eleinte nyugaton, később keleten is 6-7 fokkal csökken a hőmérséklet, átmenetileg megnövekszik a felhőzet, elszórtan záporok, zivatarok kísérik a front átvonulását.

A további időjárás nagy bizonytalansággal mondható meg előre, a jövő hét további részében változékony, az átlagosnál kissé hűvösebb időre van kilátás.

Ha el nem is marad a nyár, hosszantartó meleg, tartós kánikula egyelőre nem várható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.