Tényleg megőrzi a kanál a pezsgő szénsavasságát? - 6 híres tévhit

másnaposság tévhit alkohol pezsgő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kanál a pezsgőbe, hogy ne távozzanak a buborékok, pezsgő másnaposságra, mert akkor kevésbé fáj - ilyen és ehhez hasonló tévhitekkel szinte dugig az internet. Most lerántjuk a leplet.

Kiskanállal a buborékokért

Te is rendszeresen kiskanalat teszel a pezsgősüvegbe, mert azt hallottad, hogy akkor tovább marad meg benne a szénsav? Ehhez ráadásul akkora evőeszköz kell, ami még bele is ér a pezsgőbe? Nos, ha nem egy ezüstkanalat választottál és a felbontás után nem raktad azonnal hűtőbe, akkor bizony hiába kanalaztál.

Thinkstock
Thinkstock

Az egyik legelterjedtebb tévhit a pezsgővel kapcsolatban, hogy kanállal a szájában akár napokig megőrzi szénsavasságát, minőségét. Ha nem tudsz egyszerre egy üveggel meginni, akkor érdemes azt speciális, műanyag pezsgősdugóval lezárni és hűtőben tárolni. Ha mégis ragaszkodsz a kanálhoz, bajt nem okozol vele, csak felgyorsítod a hűtését: használj ezüstöt, mely magas hővezető képességének köszönhetően a hűtőszekrényben segít lehűteni az üveg tartalmát.

Rossz borból lesz a pezsgő

Szintén nem igaz, hogy gyengébb minőségű szőlőből, vagy éppen rosszabb borokból készül utólag a pezsgő. Azokat a borokat, melyeket a pezsgőgyártás során használnak, nem silányabb gyümölcsből, hanem korán érlelt szőlőből készítik. Ezek magasabb savtartalmuk miatt borként nem igazán lennének fogyaszthatóak, kevés fajtajellegükből és semleges illatukból kifolyólag azonban pezsgőnek éppen ideálisak.

A szén-dioxidtól habzik

Ha megdöntött pohárba töltöd a habzó nedűt, kevesebb buborék keletkezik. Ez az állítás igaz is, de valójában nem magán a döntésen áll vagy bubik a dolog. Egy teljesen új, steril pohárban akkor se képződne hab, ha teljesen egyenesen öntenénk bele a folyadékot. A gáz, amely végül a habzást okozza, porszemcsék, felületi egyenetlenségek, szennyeződések mentén képződik. A törölgetés utáni pamutdarabkák, a pohárra rászáradt vízcseppek és az apró karcolások tehát mind-mind okozhatnak túlzott buborékképződést.

Kecses pezsgőspohárból jobb inni

Ha szándékosan erre a célra kialakított pezsgőspoharat választasz, gyönyörködhetsz ugyan a felfelé szálló buborékokban, további haszna azonban nem nagyon lesz a karcsú pohárnak. Ha igazi ínyenc vagy, borospohárból fogyasztod a pezsgőt is. Ha az öblös kelyhet csak az egyharmadáig töltöd meg, akkor a pezsgő illatának is marad hely, éppúgy, mint a bor esetében. A pezsgőt viszont nem szabad megforgatni a pohárban, mert azonnal távozik belőle a szénsav. Akármilyen poharat is választasz, ne hűtsd le előtte.

Thinkstock
Thinkstock

A pezsgő enyhíti a másnaposságot

Sokan állítják, hogy a délelőtti mimóza koktél enyhíti a másnaposságot. A kétharmad rész narancsléből és egyharmad rész pezsgőből készülő partikoktél azonban alkoholtartalma miatt csak tovább ront a helyzeten. A macskajaj elűzésére válassz inkább kefirt, igyál gyümölcslevet, kávét, sétálj egyet a szabadban és vigyél be a szervezetedbe némi szénhidrátot. De ami a legfontosabb, hogy igyál sok vizet.

Pezsgővel a romantikáért

Nem csak a Valentin-nap közeledtével juthat eszedbe a pezsgő-eper-tejszínhab kombináció, amikor valamivel meg akarod lepni a párodat... Ám ahogy más alkoholos itallal, a pezsgővel is csínján kell bánni, ha romantikus együttlétre készülsz. Pár korty még segíthet az egymásra hangolódásban és az ellazulásban, ha azonban elfogyasztotok egy egész üveggel, esetleg még többel, lehet, hogy mégsem lesz olyan felejthetetlen az este. Való igaz, hogy kívánósabbak lesztek tőle, azonban mind a teljesítményre, mind pedig az élvezetre hatással lehet - és nem pozitív irányban.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.