"Majdnem megerőszakoltak, és a tanár nem tett semmit" - A 14 éves Zsóka története

fiatalság megerőszakolás megerőszakolt lány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ez a történet - bár néhány éve történt - nagyon is mai, hiszen napjainkban is sok lány esik szexuális zaklatás áldozatává. Így történt ez az alig tizennégy éves  Zsókával is, de ezt sokáig senki sem hitte el neki.

"Azt gondoltam, csak kedvesek velem"

"Azon a nyáron, nem sokkal a tizennegyedik szülinapom után anyu elengedett egy táborba, ahol az iskolából úgy hetvenen indultunk el az Északi-középhegység egyik túravonalán, két tanárunk kíséretében. Hatosztályos gimnáziumba jártam, így mi voltunk az osztálytársaimmal a legkisebbek - ők még a tizennégyet se töltötték be -, de néhány már leérettségizett diák is velünk tartott, akik a tanárokkal voltak nagy barátságban. Akkoriban - bár az első csókon már túlestem - semmiféle szexuális tapasztalatom nem volt, és őszintén szólva nem is vágytam rá. Viszont az általános iskolában lenézett, buta, csontsovány lány, aki voltam, kezdett helyes kamasszá serdülni, sokan megdicsérték a hosszú szőke hajamat és a kedves mosolyomat. Nagyon jólesett a sok korábbi megaláztatás után, hogy én is lehetek szép. A legtöbb bókot a 18-20 éves "nagyfiúktól" kaptam, ettől persze nagylánynak éreztem magam, a barátnőim is elkezdtek irigyelni, később pedig már elmaradoztak mellőlem."

Thinkstock
Thinkstock

Az első üveg sört úgy nyomták Zsóka kezébe

"Ahogy teltek a napok, lassan csak a 'nagyok' álltak szóba velem, bókoltak, vitték a cuccaimat. Persze, hogy örültem a figyelemnek, de fogalmam sem volt róla, hogy ezek férfiak, és nem kisfúk már. Egyik este odaülhettem a tizennyolc évesek csoportjához, akik poénnak tartották, hogy az első slukk cigijével és az első pohár sörével megkínálják a 'kislányt'. Mindkettő borzalmas volt, de ellenkezni eszembe sem jutott, hiszen úgy tűnt, hogy a nagyok befogadtak maguk közé. Az egyik fiú, Laci, aki már egyetemen tanult, meg is hívott valamire a többiek szeme láttára, ettől persze még boldogabb lettem."

Rosszra fordult a buli

"Ez a fiú, Laci, ezek után szinte folyamatosan velem foglalkozott. Egyre többeknek tűnt fel, hogy sokat vagyunk együtt. Nem gondoltam semmi rosszra, hiszen Laci a kezemet sem fogta meg. Aztán egyik este buliba indultunk, és előtte bementünk az egyik kocsmába. Narancslevet kértem, amit Laci hozott az asztalhoz. Picit furcsa íze volt, azt hittem, megromlott a nagy hőségben, de nagyon szomjas voltam, így megittam. Eszembe sem jutott, hogy gyanakodjak, csak amikor kezdtem elég furcsán érezni magam. Faggatásomra Laci először a csapost vádolta, de végül bevallotta, hogy ő tetetett fél deci vodkát a narancslémbe. Nem értettem, hogy ez mire volt jó, de mivel már megittam, nem volt mit tenni, elindultunk a falusi diszkóba. Egyre furcsábban éreztem magam, és hagytam, hogy Laci táncoljon velem... Otthon normális családban nőttem fel, nem ittunk alkoholt, és a nemiséggel sem foglalkoztunk, engem sem érdekelt még a téma, így majdhogynem fogalmam sem volt, hogy Laci mit akarhat. Aki pedig már értette, miről van szó, és látott minket, nem foglalkozott az üggyel - még a tanárok sem -, hiszen nem tiltakoztam. Aztán Laci kicipelt a kihalt utcára, betuszkolt egy telefonfülkébe, és megcsókolt - ez még jól is esett. De aztán vetkőztetni kezdett és mindenféle ismeretlen dologról suttogott. Kábult voltam nagyon, de arra emlékszem, hogy nem akartam ezeket... Csak haza szerettem volna menni, és fogalmam sem volt, hogy szabaduljak. Amikor végre majd' meztelenül rádöbbentem, hogy Laci mit is akar, határozottan nemet tudtam mondani. Ekkor elengedett, és én nagy nehezen elbandukoltam a táborhelyre."

"Prostituáltnak tartottak"

"Laci viszont nem adta fel, és megpróbálta elintézni, hogy együtt aludjunk. Nem akartam, de nemet sem mertem mondani mindenki füle hallatára. Egyedül voltam, barátnőim rég szóba sem álltak velem, a tanár csak gúnyolódott, így végül Lacival aludtam. Azóta is áldom a szerencsét, hogy valamiféle jóérzés azért maradt Laciban, mert nem erőszakolt meg, sikerült leállítanom és megértetnem vele, hogy nem ér célt. Másnaptól azonban már szóba sem állt velem, ahogy a többiek sem, és egyre gyakrabban neveztek prostituáltnak az előző este látottak miatt. Az senkit sem érdekelt, hogy én mit gondolok, vagy mit érzek. A történtek - még ha nem is mentünk el a végsőkig - nagyon megviseltek. Halálra voltam rémülve attól, mibe keveredtem, de egy szót sem szóltam senkinek. Hazaérve aztán a tanár beszélt az osztályfőnökömmel, aki egy teljes osztályfőnöki órát szánt arra, hogy a táborbeli viselkedésemet elemezze az többiek előtt. Még az édesanyámat is felhívta, hogy igazolást kérjen - jónevű gimnázium lévén - , hogy szűz vagyok-e még. Ettől végleg magamba zárkóztam, véresre rágtam a körmeimet, széttéptem a táborban hordott ruháimat, és onnantól minden ruhából három számmal nagyobbat vettem fel. Évekig nem mondtam el senkinek, mi történt, és azóta sem kacérkodok senkivel. Levágtam a hajam, és amint csinos ruhába bújok, azonnal azt érzem, hogy megint megismétlődik a táborbéli eseménysorozat, és gyorsan leveszem inkább."

Thinkstock
Thinkstock

Higgyünk a gyereknek

Ahhoz, hogy az ilyen és a sokkal rosszabbul végződő eseményeket fel lehessen dolgozni és meg lehessen előzni, nemcsak a gyerekek, de a felnőttek magatartásán is változtatni kell. Sok tanár és szülő ugyanis egyszerűen nem hiszi el, hogy kamasz lányokkal is megtörténhet olyan, amihez nem adták a beleegyezésüket. Az elszenvedett sokkot pedig csak tetőzi a felnőttek hitetlensége és a megaláztatás - pláne, ha a tinédzsert, vagy a gyereket hibáztatják a kialakult helyzetért. Az áldozat végighallgatása, megértése nagyon sokat segíthet, de arra biztatni, hogy egyszerűen felejtse el a történteket - csak mert a szülőnek így könnyebb -, a második legnagyobb ostobaság a hitetlenség után. A nyugodt reakció is fontos, az agresszív felháborodás és a történtek szétkürtölése azonban nem segítenek. Ha kell, a szülőknek érdemes segítséget kérni orvostól, rendőrségtől, pszichológustól. Továbbá a felvilágosítás is nagyon fontos. Messze nem elég elmagyarázni a gyereknek, hogyan "készül" a kisbaba, arra is fel kell készíteni, hogy akarata ellenére zsarolhatnak ki belőle szexuális szolgáltatásokat. A lányoknak tudniuk kell róla, hogy viselkedésüknek és öltözködésüknek milyen következményei lehetnek, ahogyan az alkohol és a különböző észrevétlenül beadható kábítószerek hatásairól is. Arról is érdemes biztosítani a gyereket, hogy ha bármi illetlen dolog történne vele, akkor arról azonnal szólhat, mert nem ő lesz a hibás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.