környezetvédelem hólapátolás hóesés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy 2010-es rendelet szerint tilos sózni a járdákat, így aki megteszi, az akár büntetésre is számíthat. A havat viszont el kell valahogy takarítani. A Life.hu megmutatja a legjobb módszereket.

Hólapátolás

Egy havas reggelre ébredve az egyik legkönnyebb megoldás, ha kizavarod a párodat havat lapátolni. Persze ha egyedül élsz, akkor már neked kell kabátot húzva a hólapáttal küszködnöd, ami így már nem olyan jó mulatság. Mégis, a hólapátolás az egyik leghatékonyabb módja a járda megtisztításának, és manapság már a régi, nehéz lapátok helyett formatervezett, könnyű, műanyag lapátokkal, kevesebb megerőltetéssel küzdhetsz az elemek ellen. Fogyókúrázóknak ráadásul van egy jó hírünk: egy intenzív lapátolással máris elégettél 600 kalóriát.

Forrás: Tuba Zoltán [origo]
Forrás: Tuba Zoltán [origo]

Kattints a képre a galériáért, és nézd meg hogy boldogul Magyarország a nagy hóval!

A só a legrosszabb megoldás

Az ingatlan tulajdonosaként te vagy a felelős azért, ha a lakásod előtti járdarészt nem tisztítottad meg a hótól. Bár a lapátolásnál sokkal könnyebb kiszórni pár kiló sót a havas járdaszakaszra, ezzel több kárt okozol, mint hasznot. A só ugyanis rendkívüli módon károsítja a növényeket, de szétmarja a cipők talpát, az állatok mancsát, rontja az utak minőségét, kátyúkat okoz, és akkor még nem beszéltünk az autókban okozott károkról. Mindezek miatt harmadik éve tilos sót szórni a járdára, így idén ne szerezd be a szokásos mennyiségű útszórósót: van helyett jobb megoldás.

Környezetbarát megoldások

A havas, jeges járdát faforgáccsal vagy hamuval, esetleg kőzúzalékkal is felszórhatod. Így csúszásmentesíthetsz, és a növényekben sem teszel kárt. Ha ezeket nehéz lenne beszerezned, akkor a hazai fejlesztésű zöld só is kiváló választás: édesvízi mészkő-granulátumból és kalcium-klorid 20%-os keverékéből áll, biztonságosan alkalmazható, és a nagy hidegben is biztosan hat. A kalcium-klorid oldatot vagy pelyhet önmagában is használhatod, de ma már zeolittal is keverik. A zeolit egyfajta szemcsés állagú anyag, mely ugyan nem oldja a jeget, de akár önállóan használva is kiválóan csúszásmentesít, és még a növények növekedését is javítja. Győrben egy ideig a szeszgyárban keletkező vinasz nevű mellékterméket használták a járdákon, mely akár mínusz tíz fokban is hatásosan olvasztja a jeget, és a növényeknek is jót tesz. De a barna színe megfogja a cipőket, és szaga sem a legkellemesebb, így kevesen alkalmazzák. A már említett kálcium-klorid oldat vagy pehely viszont nem fogja meg a cipőket, mínusz harminc fokig garantáltan olvasztja a jeget, nem károsítja sem a betont, sem a növényeket, és még a járda visszajegesedését is gátolja, így az egyik legjobb megoldásnak tűnik. Az ára azonban magasabb, mint a sima útszóró sóé, hiszen tíz kilónyi 3000 forintba kerül, míg a zeolit ugyanekkora mennyiségben 1800-2000 forintért kapható a barkácsáruházakban vagy az interneten.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.