Tavazzak vagy maradjak? Mibe kerül a budapesti strandolás?

Forrás: Thinkstock -
úszás Palatinus strand Velencei tó strand Dagály fürdő utazás vonat Budapest autó nyaralás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kíváncsiak voltunk, érdemes-e egy nyári hétvégén egy fővárosi strandon hűsölni, vagy jobban jön ki a család, ha egy közeli természetes tó, például a Velencei-tó felé veszi az irányt? 

Ha eljön a hétvége és kitör a kánikula, mindenki valamilyen vízfelület felé indul. Megtelnek a budapesti strandok, és a Velencei-tó, a Balaton felé induló vonatok is zsúfoltak. De vajon melyik programot érdemes választani? Maradjunk egy városi medence partján, vagy vállaljuk a vonatozást a természetes vízig? Melyik változat terheli meg kevésbé a családi kasszát?

Egy hétvégi nap a strandon

Vegyünk példának egy átlagos, négytagú budapesti családot két gyerekkel, egy óvodással és egy iskolással, és vegyünk egy átlagos hétvégét, amikor a budapesti strandokon a hétköznapinál magasabb, hétvégi tarifák vannak érvényben. A jónevű budapesti strandokon (például a Palatinuson vagy a Dagályban) a felnőtt belépő 2800-3000 forintba kerül a hétvégi napokon, a gyermekbelépőért a kicsivel olcsóbb Dagályban 1900, a Palatinuson 2100 forintot kérnek. Létezik családi belépőjegy is, ezzel két felnőtt és két gyerek tud strandolni, ez a Palatinuson 8100, a Dagályban 7500 forintba kerül. A gyermekek után 3 éves kor felett kell fizetni, a bölcsődés korosztály ingyen fürödhet.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu ajánlata:

Az olcsóbb fővárosi strandok jó példája a Csillaghegyi Strandfürdő, itt felnőttnek-diáknak-nyugdíjasnak egyaránt 900 forintba kerül a jegy hétvégén, családunk tehát 3600 forintért vehet jegyet a fürdőbe egy napra.

Persze a strandon nemcsak fürdünk, hanem meg is éhezünk, és meg is szomjazunk, ennek a költségével is számolnunk kell. Az étel- és italárak strandtól függően változnak, de egy sajtos-tejfölös lángost általában 500 forint körüli összegért, egy gyrost körülbelül 700 forintért kaphatunk meg, egy hamburgerért átlagosan 600 forintot kell fizetni. A fagyi gombóconként 180-200 forintba, a félliteres ásványvíz 300-350 forintba kerül. Ha tehát ebédre a felnőttek egy-egy gyrost, a gyerekek egy-egy hamburgert esznek, és mellé ásványvizet isznak, 3800-4000 forintos költséggel kell számolni. Ha a nap folyamán még lecsúszik fejenként egy lángos, az 2000 forinttal, négy szerény, egygombócos fagyi 800 forinttal, még négy ásványvíz további 1200 forinttal növeli meg a költségeket. Összesen tehát legalább 8000 forintot érdemes számolni az evés-ivásra, úgy, hogy ekkor még semmilyen drágább húsétel nem szerepel a menüben, és nem is ittunk túl sokat, ami pedig a melegben különösen fontos. Tehát a belépővel együtt aligha úszunk meg egy napot 15 ezer forint alatt.

Irány a Velencei-tó!

Ha a kicsit távolabbi, Velencei-tavat választjuk, és ott keresünk egy szabadstrandot, például a nemrég átadott, homokos tengerpartot idéző Velence Korzót, a strandbelépővel nem kell számolnunk, növeli viszont a költségeket a vonatjegy. A Budapest-Velencefürdő táv teljes árú jeggyel 930 forint lenne, de a gyerekek 50 százalékos kedvezménye mellett az őket kísérő szülőknek is jár a 33 százalékos kedvezmény a vonatjegy árából. A két felnőtt tehát egy útra 625, oda-vissza 1250 forintért teheti meg az utat, kettejüknek tehát 2500 forintba kerül a vonat. 6 éven alul a gyerekek ingyen utaznak, a 6 éven felülieknek félárú a jegy, ez az iskolás gyereknek egy útra 465 forintot, oda-vissza 930 forintot jelent. A teljes vonatköltség tehát 3430 forintra rúg.

Forrás: Thinkstock

Ha autóval mentek, a benzin körülbelül 3500 forint egy középkategóriás autóval. Ez persze a kocsi fogyasztásától és típusától függően tág határok között változhat. Ha nem autóúton mentek, tovább növeli a költséget az autópályadíj is. A 10 napos matrica ára 2975 forint.

Enni-inni ezen a strandon is kell, és a tapasztalatok szerint az árak nem sokban különböznek a fővárosiaktól, bár leheletnyivel talán alacsonyabbak azoknál. A sajtos-tejfölös lángos itt is 500 forint körüli áron kapható, az ásványvíz viszont kicsivel olcsóbb, 250 forint. A hamburger 500, a gyros 700 forint. A gépi fagyiért a korzón adagonként 350 forintot kérnek. Az étkezési költségek tehát azonos fogyasztás mellett közel egyenlőek a budapestiekkel, itt is legalább 8000 forint körüli összeget érdemes az étel-italfogyasztásra szánni.

A Life.hu extra tippje:

Maradjatok a tónál! Ha úgy érzitek, szükségetek van pár nap pihenésre, bújjatok el Agárdon egy kellemes apartmanházban már 3 613 Ft/ fő/éjtől.

Összességében megállapítható, hogy vonatos utazás esetén, de talán még autóval is olcsóbb a Velencei-tavat választani, mint egy jobb nevű budapesti strandot, és a vonatút alig háromnegyed órát vesz igénybe. Ezzel a programmal az olcsóbb fővárosi strandok tudnak költséghatékonyságban versenyezni – innen már csak az a kérdés, hogy ki mit szeret: a medencét vagy a természetes vizet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.