Fogyás csípős ételekkel - tévhit vagy tényleg beválik?

Forrás: Thinkstock -
fogyás csípős illat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Régóta tudjuk, hogy a csípős paprika elősegítheti a fogyókúrát. A legújabb kutatásból most az is kiderült, hogy a csípős ételek az anyagcsere felgyorsításával segítik a fölösleges kilók leadását.

Imádod a csípős ízeket, és az utóbbi években számtalan cikket olvastál arról, hogy ezek serkentik a fogyást is? Az amerikai Biofizikai Társaság Baltimore-ban megrendezett éves konferenciáján mutatták be azokat az eredményeket, melyek arra világítanak rá, hogy a paprika csípősségét okozó kapszaicin elősegíti a szervezet zsírégetését. Ám nem minden ilyen fekete-fehér.

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

Gyömbér, te csodálatos! Ezt a növényt zsírégető hatása miatt is fogyasztják - ITT írtunk arról, miért érdemes beiktatnod az étrendedbe.

Zsíros ételek fogyókúra alatt

A zsíros ételek fogyasztására irányuló vágy gyakran olyan erős, hogy sokan még akkor sem tudják megállni a zsíros vagy cukros ételek megevését, amikor fogyókúrázni szeretnének. A kutatók szerint a kapszaicin lehet a megoldás erre a problémára, amely az étrend korlátozása nélkül gyorsítja fel az anyagcserét. A Wyomingi Egyetem szakértői kimutatták, hogy a kapszaicin arra ösztönzi a szervezetet, hogy égessen energiát és termeljen hőt (ezt nevezzük termogenézisnek), és a folyamat közben elégeti a kalóriákat. Mindezt úgy teszi, hogy aktiválja az energiaégetést elindító receptorokat, amelyek a fehér és a barna zsírsejtekben találhatók.

Life.hu tipp

Csípős-pikáns ebéd hús nélkül, ráadásul nagyon hamar elkészül. Ha van kedved, készítsd el te is - a receptért kattints IDE!

A kapszaicin a megoldás?

A testünkben a fehér zsírsejtek felveszik és zsír formájában elraktározzák a kalóriát. Így alakul ki a rettegett pocak, úszógumi és kövér comb, ezért ezt tekintjük „rossz" zsírnak. A barna zsír, amely kis mennyiségben fordul elő a vállunkon és a nyakunkon, zsírégetéssel melegíti a testet, ezért „jó" zsírnak tartjuk. A kutatók kimutatták, hogy az étrendben található, csípősséget okozó kapszaicin stimulálja azt a receptort, aminek aktiválása visszaszorítja a zsírdús étrenddel összefüggő elhízást. Eredményeik azonban egérkísérletekből származnak, ezért a hatást alaposan kontrollált klinikai kísérletekkel is alá kell támasztaniuk.

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

Nem csak az erős paprika hat a zsírégetésre - korábban már összeszedtük azokat a fűszereket, amik segítenek a fogyásban. ITT megtalálod őket!

Ihász Katalin, a Life.hu dietetikus szakértője azonban másként vélekedik a fenti eredményekről: ,,Ha ez ilyen egyszerű lenne, akkor az emberek, akik szeretik a csípős ételeket és a magyar konyhát, nem lennének túlsúlyosak. Az arra hajlamos embereknél a csípős íznek van anyagcseregyorsító hatása, de ez nem mindenkire igaz. Ráadásul a csípős ételek túlzott fogyasztása számos emésztőszervrendszeri problémát okozhat, így nem árt ezzel is óvatosan bánni."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.