Ezt edd a zsíros strandételek helyett!

strand kukorica kalács hekk életmód fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A forró nyári napokon, amikor tombol a városban a meleg és majd' leolvadsz az aszfaltról, jólesik elmenni egy tópartra, strandra, vagy leruccanni a Balaton partjára. A nap és a víz azonban hamar érezteti a hatását és az éhség a büfébe csalja a strandolót. Most adunk pár tippet, hogyan étkezz tudatosan a büfék kínálatából. 

Gyermekkorunktól kezdve megszoktuk, hogy a nyaralás alatt szabadon élvezhetjük a hedonista életmód örömeit. Azonban ha nem figyelsz, hamar felszaladhatnak a kilók a sok egészségtelen harapnivalótól, ami a büfékben, kifőzdékben, sétálóutcákon kapható. Viszont ha észben tartasz pár szabályt, illetve az egészségtelen ételeket megpróbálod háttérbe szorítani és kiváltani szintén ízletes, de kalóriaszegényebb finomságokkal, akkor a nyaralás végére jobb formában leszel, mint amikor elindultál otthonról.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Tudtad?

A napozás, az úszás és a strandsportok égetik a kalóriát, így törvényszerű, hogy sokkal éhesebbnek érzed magad. Ezért nem árt odafigyelni a mértékletességre, és ajánlott dél és egy között étkezni, hiszen ilyenkor minden bevitt tápanyagot fel tud dolgozni a szervezet. Ha délután megéheznél, már csak nassolgass és egyél egy kukoricát vagy salátát, esetleg egy gombóc fagyit. Sokan a nyaralás alatt az esti órákat választják a főétkezés időpontjának, ez azonban nagyon megterhelő a szervezetnek. Amikor lemegy a nap, az anyagcsere lelassul és amit megeszel, azt már csak másnap tudja az emésztőrendszered feldolgozni. Ha mégis vacsorázol, legalább arra figyelj, hogy a húsok és halak mellé köret helyett zöldséget vagy friss salátákat válassz.

Hány kalóriára van szükséged? Kattints ide, és megtudhatod


Mi helyett mit?

- A hurka (307 kcal/100 g) a büfék egyik legízletesebb és legcsábítóbb ajánlata, de ha helyette a panírozott hekket (123 kcal/100 g) választod, akkor sokkal jobban jársz, mert kevesebb kalóriát tartalmaz és értékes telítetlen zsírsavakban gazdag. Ha a panírt is elhagyod, akkor még 60 kalóriával kevesebbet fogyasztasz el. Köretnek pedig savanyúságot vagy salátát rendelj a halhoz, semmi esetre se sült krumplit vagy kenyeret.

- A hamburger (482 kcal) bár ínycsiklandozó és nosztalgikus étel, ha Cézár-salátával (115 kcal/100 g) helyettesíted, fittebb leszel és sokkal könnyebbnek fogod magad érezni, amikor lubickolni indulsz a hűs tó vizébe.

- Elkerülhetetlen, hogy a napon sütkérezve ne akadj bele a kürtős kalácsot (266 kcal/100 g) és kukoricát (96 kcal/100 g) árusító nénikbe. A kettő közül mindenképpen a kukoricát válaszd, ha nassolni szeretnél, mert egy fokkal egészségesebb a kalácsnál és béta-karotin-tartalma segíti a barnulást.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

- Az édességek közül a gofri (280 kcal/100 g) is nagyon népszerű a strandon, de ha sikerül beszerezned helyette aszalt gyümölcsökből összeállított nasit, sokkal jobban jársz: nem olvad a napon és egész nap lelkiismeretfurdalás nélkül falatozhatsz belőle.

- A sajtos-tejfölös lángost (309 kcal/100 g) nehéz kihagyni a strandon, de próbáld tőle távol tartani magad. Rengeteg telített zsírsavval rendelkezik és bár laktató, de ezzel együtt kevés rostot tartalmaz, ami miatt gyorsabban szívódik fel, így rövid időn belül újra éhesnek fogod magad érezni tőle. Helyette inkább válaszd a csirkegyrost salátával (280 kcal).

- A fagylalt a nyári hónapok egyik hozzátartozója, de csak mértékkel fogyaszd. Az ízletes krémfagyi (176 kcal/gombóc) a nagy melegben ugyan nagyon jólesik, de már sok helyen kapható diabetikus változatban, ami sokkal egészségesebb. A fagyi esetében tarts mértékletességet, három gombóc helyett elég kettő és természetesen tejszínhab nélkül!

Tudtad?

A burgonyában és a kukoricában keményítő, azaz összetett szénhidrát van, csakúgy, mint a kenyérben, a müzliben, a rizsben. Ezért a kukoricát is mértékkel fogyaszd a nyári hónapokban. Ne feledd: a kismalacokat is kukoricával etetik, hogy nagyra nőjenek!

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd az Ez zsír!-t a Facebookon is!


Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyokúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL!




A paleolit diétára esküszik Szekeres Adrienhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130515-szekeres-adrienn-enekesno-a-paleolit-dieta-hive.htmlMéregteleníts bojtorjánnal!http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130515-egeszseges-gyogynoveny-a-bojtorjan-remek-vizelethajto-epehajto-es-jo-a.htmlFogyj ízekkel: zsírégető fűszerekhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130507-zsiregeto-fuszerek-gyomber-fahej-feketebors-fokhagyma.htmlBékanyállal fogynak a sztárokhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130514-bekanyal-es-algaturmix-a-legujabb-divat-az-egeszseges-etkezesben.htmlFogyókúrázz zöld kávéval!http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130507-fogyokura-zold-kaveval-felfrissit-elenkit-aktivizal.htmlKerti sarkantyúka: a természetes antibiotikumhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130423-kerti-sarkantyuka-az-egyik-legjobb-termeszetes-antibiotikum.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.