Nincs ötleted idén nyárra? Irány Grúzia!

Forrás: Thinkstock -
Grúzia utazás gasztronómia borászat kirándulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vannak olyan helyek a világon, amiket egész egyszerűen látni kell. Grúzia pedig éppen ilyen: még nyoma sincs annak a turistaáradatnak, ami hamarosan egészen biztosan megérkezik az Ázsia és Európa határán fekvő országba. Ősrégi történelmi emlékek, álomszép városok, tengerpart, isteni ételek és több ezer éves borok - ha idén nyárra még nincs úti célod, vedd célba Grúziát!

Irány Grúzia!

A Fekete-tenger keleti partján, Európa és Ázsia határán, a Kaukázus hegységben fekvő, Magyarország méretű országot körülbelül feleannyian lakják, mint hazánkat. Az ország kultúrája több mint 3000 évre nyúlik vissza, a grúzok pedig annak ellenére hihetetlenül segítőkészek és barátságosak, hogy az országban még néhány évvel ezelőtt is komoly harcok dúltak. A lakosság jelentős része vidéken él, a főváros, Tbiliszi azonban kihagyhatatlan látnivaló – de csak szép sorjában.

Tbiliszi fürdők Forrás: Thinkstock

Batumi, a Fekete-tenger gyöngyszeme

Grúzia Budapesttől körülbelül 3000 kilométerre található, ám fapados repülővel mindössze 3 óra elég, hogy elérj az egyik legnagyobb grúz városba, Kutaiszibe. Innen 2 óra buszút, és ott találod magad a Fekete-tenger partján, Batumiban. Ebbe a városba könnyű azonnal beleszeretni, sokszínűsége ugyanis azonnal elvarázsol. Nyáron benépesül a város tengerpartja, így a városnézés mellett a napfürdőzés szerelmesei is hódolhatnak szenvedélyüknek. A batumi botanikus kertet semmiképp se hagyd ki az útitervedből, ahol amellett, hogy csodás trópusi növényeket ismerhetsz meg, varázslatos kilátás nyílik a Fekete-tengerre.

Life.hu tipp

Ha Grúziában jársz, érdemes pár órát szánnod Gorira, Sztálin szülővárosára. A városban természetesen látható Sztálin szülőháza, egy múzeum tele a diktátor személyes tárgyaival, és a kertben ott van még Sztálin luxusvonata is. A diktátor ugyanis félt repülőre ülni, ezért is volt szüksége egy saját, külön bejáratú járműre, amivel utazott többek között Teheránba, Jaltára és Potsdamba is.

Life.hu tipp

A Wizz Air hetente kétszer repül Budapestről a grúziai Kutaiszibe, jegyek 16 990 Forinttól foglalhatók a Wizzair.com oldalon.

Batumi belvárosa Forrás: Thinkstock

Tbiszili, az ezerarcú főváros

Másfél millió lakosával a Mtkvari folyó partján fekvő Tbiliszi Grúzia fő- és egyben legnagyobb városa. Az óvárosban sétálgatva egészen biztosan magával ragadnak majd a hihetetlenül szűk utcácskák, a sokszínű építészeti stílusban épült házak, a régi erkélyek és az, hogy állandóan egy-egy öreg templomba botlik az ember. A Betlemi kénfürdő a város két legrégebbi temploma közé épült, és nem túlzás azt állítani, hogy ez Tbiliszi egyik legkülönlegesebb helye, ahonnan varázslatos kilátás nyílik a Narikala-erődre, ami a 4. században épült.

Forrás: Life.hu

Tbilisziben érdemes befizetned egy lanovkázásra is, biztosan nem fogod megbánni. A több ezer éves építmények mellett ugyanis ott vannak a hihetetlenül modern épületek, ilyen például a Mtkvari folyó fölött húzódó Béke híd, ami üvegből és fémből készült, és Tbiliszi óvárosát köti össze az új negyeddel. A híd éjszaka is csodás látványt nyújt, a díszkivilágítása már messziről vonzza a turistákat.

Tbiliszi Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

Kóstold meg a grúz konyha remekeit a In The Shadow of Metekhi étteremben. Ez az a hely, ahol nemcsak a kilátás lenyűgöző, de a pincérek is dalra fakadnak munka közben. Sőt, ha szerencséd van, elcsíphetsz egy olyan napot, amikor igazi grúz tánccal szórakoztatják vérprofi táncosok a közönséget.

Bortúra Grúziában

Egyes feltételezések szerint a grúz borok a történelem legrégebbi borai, itt ugyanis már több ezer évvel ezelőtt is készítették az isteni nedűt. A grúz borok különleges ízvilágát az adja, hogy fahordók helyett agyagedényekben érlelődnek. A fehérborok is itatják magukat, ám vörösbort vétek nem kóstolni Grúziában, sőt, ár-érték arányban is megéri vásárolni őket.

Life.hu tipp

Ejtsd útba a Chamber of Georgian Wine éttermet, ahol grúz bor és gasztrotúrán is részt vehetsz, sőt, megnézheted, hogyan és hol is készül a tradicionális grúz bor.

Gasztronómia a köbön

Grúz étteremben egy fogást rendelni, és azt egyedül befalni? Felejtsd el, inkább kóstold meg a grúz konyha finomabbnál finomabb különlegességeit. Már maga egy egyszerű, paradicsom-uborka-paprika saláta is mennyei a rengeteg friss fűszertől és a leheletfinom ecettől. Ha Grúziában jársz, a hacsapurit kötelező megkóstolnod, ha teheted, válaszd az adzsáriait: ez egy hajó formájú, isteni, túrós lepény, benne sajttal és nyers tojással. Forrón tálalják, ezért igencsak laktató, utána érdemes egy kis chachát innod, ami a grúzok röviditala.

Forrás: Life.hu

A grúz sajtok mellett sem mehetünk el szó nélkül, a szuluguni például isteni finom. A hacsapuri mellett egy másik nagyon népszerű grúz étel a khinkali, ami kicsit az olaszok töltött tésztájára emlékeztet: az isteni tészta belseje húslevet és gombát vagy húst rejthet, és nem akárhogy kell nekikezdened az elfogyasztásának: a grúzok először kiszippantják belőle a finom levet, és csak azután fogyasztják el a töltött tésztát. A grúzok kukoricalepénye, a mcsadi is említésre méltó, akárcsak a húsok mellé kiváló szilvás szósz, a tkemali.

Grúziában desszert gyanánt főképp aszalványokat kóstolhatsz: tipikus ajándékba is hazahozható édesség a csurcshelá, ami külsejét tekintve egy kis rúd kolbászra emlékeztet, ám ez tulajdonképpen szőlőlébe áztatott mag - ez lehet dió, mandula, mogyoró is. Ha pedig szereted a gránátalmát, kóstold meg a thlapit, ami leginkább egy terítőre emlékeztet, és szárított gránátalmából készül.

Amit látnod kell, ha Grúziában jársz

Ha be szeretnéd járni Grúziát, vannak helyek, amiket vétek kihagyni. Ilyen a Kutaiszi közelében lévő Prométeusz-barlang, amely Európa egyik legszebb barlangja. A legenda szerint Zeusz ide, a Kaukázus hegyére, Khvamlire láncolta Prométeuszt, mert az ellenszegült neki.

A Gelati kolostorkomplexumot a grúz király, Dávid alapította 1106-ban, és a 12-13. században ez volt Grúzia kulturális és szellemi központja.

Grúzia egyik legősibb városát is érdemes meglátogatnod: Uplistsikhét még az i.e. I. évezredben építették, ez tulajdonképp egy kősziklába vájt város, ahol érdemes megnézni, hogyan is éltek az emberek ezekben a barlangszerű épületekben sok-sok évvel ezelőtt.

Mcheta Tbiliszitől közel 30 km-re fekszik, és ez az ország egyik legrégebbi városa: még az 5. században alapították. A két folyó találkozásánál fekvő város 800 évig töltötte be a főváros szerepét, számos műemléke 1994 óta az UNESCO világörökségi listáján szerepel. Itt található egy dombtetőn a Jvari-kolostor, ami a 4. században épült, 2004 óta szintén a világörökség része, 6 éve azonban felkerült a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.