Az igazi zöld-ház hulladékból épült, és magának termeli az energiát

Forrás: earthshipglobal.com -
napenergia megújuló energia ház újrahasznosítás különleges épületek környezetbarát zöld energia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ma már itthon is számtalan családi otthon épül passzívházként. A megújuló energiaforrásokat használva részben, vagy teljes egészében önfenntartó épületek hosszútávon nem csupán a családi kasszában tartják a pénzt, de a környezetünk védelméért is rengeteget tesznek. Ám, az igazán környezettudatos otthon, építőanyagát tekintve is ezt tűzte ki céljául. Lépj be az igazi öko-házba!

Passzívház

Ez a típus az éves energiafelhasználás és a kiegészítő fűtés minimalizálására törekszik. Lényegében a passzívház a „hulladékenergiát" használja fűtésre, ilyen lehet a világítás, a bent tartózkodó emberek hőtermelése, a különböző háztartási és elektronikai cikkek által kibocsátott hő, vagy épp a napsugárzás. A levegő föld alatt futó csöveken keresztül cserélődik, a ház fala és ablakai jóval vastagabbak az átlagosnál. Célja lényegében az, hogy önmaga szükségleteit kielégítse. Bizonyos időszakokban szükség lehet kiegészítő fűtésre, ezt a leggyakrabban megújuló energiával valósítják meg. – részlet Bényei István építésszel készült interjúnkból.

Ez a zöld-ház hulladékból épült, és magának termeli az energiát Forrás: earthshipglobal.com

A megújuló energiaforrások kiaknázása

Ez az Új-Mexikóban található ház lényegében szemétből épült: a külső és belső falak egy része, földdel döngölt használt gumiabroncsokból, a többi pedig betonnal rögzített méhsejtszerűen egymásra helyezett PET-palackokból és dobozokból áll. Ez a különleges ház, részben a föld alá épült, így a hűtésében és fűtésében nagy szerepet kap a geotermikus energia. Ez azonban nem lenne elegendő, így a belső tér hőszabályozásában, a falaknak is nagy szerep jut: a nappal magukba gyűjtött hőt eltárolják, melyet este kiadják magukból. Az áramot napelemek segítségével nyerik, a többletenergiát pedig akkumulátorokban tárolják.

Az összegyűjtött esővíz egyfajta körforgásban hasznosul. Tisztítás után fogyasztásra, főzésre, fürdésre, mosásra használják, majd végül a házon belüli növényeket és ültetvényeket öntözik vele.

Ezt a házat elnézve, azt gondolhatod, hogy hihetetlenül magas építési költséggel járt. Meglepő módon azonban nem volt drágább, mint egy normál, hasonló méretű ház. Köszönhető ez az újrahasznosított, lényegében szemét titulust kapó alapanyagoknak, melyek null-költsége remekül ellensúlyozta a napelem panelek árát.

Nem csupán környezetbarát, de lélegzetelállítóan különleges is ez az öko-ház.

Forrás: earthshipglobal.comhttp://www.life.hu/otthon/galeria/20180516-a-zoldhaz-hulladekbol-epult-es-maganak-termeli-az-energiat.htmlmiddleon18521150

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.