Hideg levesek a legmelegebb nyári napokra – egészséges receptek

Forrás: Shutterstock -
paradicsom uborka leves szeder Nyár gazpacho
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tikkasztó nyári melegben a fokozott folyadékfogyasztás rendkívül fontos. A napi 2-3 liter vizet érdemes kiegészíteni egy kicsit tartalmasabb folyadékkal is, ami mi más lehetne, mint egy frissítő, kellemesen hűvös leves tele vitaminokkal és rostokkal. Két kedvencünket mutatjuk most meg.

Kapros uborkaleves

  • 2 kígyóuborka
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 400 ml joghurt (a görög joghurt a legjobb, mert az a legkrémesebb)
  • 100 ml víz
  • friss kapor
  • olívaolaj
  • citrom
  • dió

A szuperzöldségnek számító kígyóuborkát megmossuk, végeit levágjuk, majd kisebb darabokra szeljük. Az olívaolajjal, egy fél citrom levével és egy kis sóval összeturmixoljuk. Ezután hozzáadjuk a joghurtot, a vizet, a fokhagymanyomóval áttört fokhagymát és az összevágott friss kaprot, majd a turmixszal újra átkeverjük. Tálalásig rakjuk hűtőbe, majd egy kis kaporral és apróra tört dióval tálaljuk.

Kapros uborkaleves Forrás: Shutterstock

Hideg szederleves

  • fél kiló szeder
  • 2 dl kókusztejszín
  • 2 dl növényi tej
  • 1 csokor friss menta
  • kókuszvirágcukor ízlés szerint

Mivel a gyümölcsök frissen tartalmazzák a legtöbb vitamint, most egy igazán nyári, friss szederből készülő és elképesztően egyszerű receptet mutatunk. A szedret a kókusztejszínnel és a növényi tejjel (ehhez a legjobb a rizs vagy a mandula) turmixold össze. Nagyjából 8–10 mentalevelet 2-3 evőkanál kókuszvirágcukorral dolgozz össze egy mozsárban, a cukorkristályok segítenek szépen összezúzni a mentát. Amikor kész vagy ezzel a művelettel, tedd hozzá az összeturmixolt szederhez, és keverd össze. Hűtőben hagyd egy kicsit összeérni az ízeket, édesszájúak tejszínhabbal a tetején tálalhatják.

Hideg szederleves Forrás: Shutterstock

A szeder jótékony hatásai

A szeder amellett, hogy finom és savanykás íze különösen jólesik a nyári melegben, az egyik legrégebbi gyógynövény, amit már i. e. 400-ban is használtak. Különösen jó például az emésztőrendszeri problémákra, valamint fogyókúrázóknak diétát segítő hatása miatt. Kalóriatartalma annyira alacsony, hogy gyakorlatilag annyit ehetsz belőle, amennyit csak akarsz. Csökkenti a vércukorszintet, így a fogyást is segíti.


Gazdag A-, B1-, B6-, illetve C-vitaminokban, folsavban és ásványi anyagokban – tele van kalciummal, káliummal, foszforral, magnéziummal, vassal, mangánnal és rézzel. Ezenkívül magas az antioxidáns-tartalma is, amelynek immunerősítő, gyulladáscsökkentő és rákmegelőző hatása van. Emellett ez a csodagyümölcs csökkenti a koleszterinszintet és a cukorbetegség kialakulásának a kockázatát is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.