Először jársz edzőteremben? Kezdők hibái, amiket érdemes elkerülni!

Forrás: Shutterstock -
edzőterem sport edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Aki először lép be egy edzőterembe, egy teljesen új és idegen világ tárulhat fel előtte. Lehet, hogy a lelkesedés megvan, ami nulladik lépésnek kiváló, de mindenképpen érdemes elkerülni a kezdők hibáit, hogy se sérülés ne történjen, és a lelkesedés se múljon el a legelső alkalommal. 
  • Olyan ez az első edzőtermi élmény, mint amikor az ember megkapja élete első fizetését. A nagy öröm és lelkesedés arra sarkall, hogy jól el is verd az egészet. Valahogy így van ez az első edzőterem látogatáson is: a legdurvább energiákkal indítasz, és elfelejted a fokozatosság elvét. Ezzel nagyon komoly sérüléseket is összeszedhetsz, amivel aztán hetekre fel kell adnod az edzést. Szóval lassíts, és figyelj a fokozatosságra.
Ha az első edzőtermi látogatáson a legdurvább energiákkal indítasz, könnyen le is sérülhetsz Forrás: Shutterstock
  • Ahogy a diéta sem lehet sprintverseny, úgy a sport is csak maratoni szinten működik. Időre van szükség az izomépítéshez. Az edzéseket se akard elsietni: a bemelegítésre, a nyújtásra és a regenerációra se sajnáld az időt.
  • Ne foglalkozz azzal, ki mekkora súlyokat emelget melletted. Csak magaddal törődj. Ne azokat akard legyőzni, akik már évek óta rendszeresen járnak edzőterembe, hanem csakis a saját határaiddal és azok fokozatos átlépésével foglalkozz.
  • A víz nemcsak az általános fittség fenntartásáért és a fogyás elősegítése miatt fontos, az edzőtermi munkában is lényeges szerepe van. Az energiaszint növelését és az izmok rugalmasságát is segíti. A H2O kenőanyagként működik az izmok és az ízületek számára, vagyis a hidratálás segít megakadályozni a merevség érzését, illetve növeli a test erejét és rugalmasságát.
A víz az energiaszint növelését és az izmok rugalmasságát is segíti Forrás: Shutterstock
  • A változás időbe telik. Nem egy edzőtermi látogatás után fogsz beleférni egy kisebb nadrágba, de vannak más nagyszerű előnyök, amelyek sokkal hamarabb tapasztalhatóak. Ilyen a jó közérzet, a szuper alvás és a koncentráció növekedése. Ez is szuper dolog, és hitet kell adniuk, hogy jó úton jársz.
  • Ha extra teljesítményt szeretnél kihozni magadból, akkor ne feledkezz el az extra üzemanyagról sem. Így tudsz majd teljes gázzal működni az edzőteremben, és a hatás sem marad el. Az edzések előtti és utáni étkezések fontosságáról is érdemes tájékozódni, a legjobb, ha egy profival konzultálsz arról, hogyan kell étkezni, ha komolyan veszed az edzést.
  • Nemcsak az étkezés, az edzés kapcsán is jó kikérni egy szakértő véleményét. Érdemes lehet legalább néhány órát személyi edzővel dolgozni, vele megismerheted a gépek helyes alkalmazását, elkerülheted a sérüléseket, és megtanulhatod tőle, hogy a saját edzettségi szintednek megfelelően millyen gyakorlatokat kell végezned.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.