Betiltották azt az elektromos sokkolót, amivel főként fogyatékos embereket büntettek

Forrás: Science Museum London -
elektromos sokkoló betiltott fogyatékos
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az amerikai gyógyszerhatóság március elején betiltotta annak az elektromos sokkoló eszköznek a használatát, amivel főként fogyatékos embereket büntettek „viselkedésterápia" címszóval. A hatóságnak több mint 20 évbe telt, mire erre a döntésre eljutott.

Az „averziós terápiának" is nevezett viselkedéskontroll-módszer lényege, hogy a nemkívánatos viselkedést valamilyen kellemetlen vagy fájdalmas tapasztalathoz kötik, például elektromos áramütéshez, arra tett erőfeszítésként, hogy a pácienst e viselkedéstől „megszabadítsák". A dolog etikai-erkölcsi oldalán túl az amerikai élelmezésügyi és gyógyszerhatóság (FDA) úgy találta, hogy az elmúlt 20 év során bebizonyosodott: az erre a célra használt elektromos stimuláló eszközök – más komoly kockázatok mellett – fájdalmat, égési sérüléseket, traumát, szöveti károsodást okoznak, így megérett az idő a betiltásukra.

Az elektromos stimuláló eszközök (ESD) használata során a karra, a lábra vagy a hasra elektródákat csatolnak, amelyek 60 voltos és 15 milliamperes áramütést bocsátanak a páciens testébe, két másodperces lökésekkel – néha akár naponta 77 alkalommal. Az FDA szerint a kutatók úgy gondolták, hogy a fájdalom vagy rossz közérzet a „hatékonyság" jele. Ez az indoklás éppoly abszurd, mint azt mondani, hogy a szokványos elektrosokk során az árammal kiváltott epilepsziás nagyroham „hatékony" kezelés a mentális zavarokra.

A sokkológépet a múlt században kezdték el használni az averziós terápia eszközeként Forrás: Science Museum London

Annál is inkább, hiszen az ESD-eszköz 60 voltjával és 15 milliamperével szemben az elektrosokk (ECT) során akár 460 voltot és mintegy 900 milliampert használnak. Míg a 10 milliamperes vagy afölötti erősségű áram fájdalmas sokkot válthat ki, a 100 és 200 milliamper közötti áram már halálos is lehet.

Ennek ellenére az elektrosokk, amelynek során pszichiáterek az áramot a páciens fejébe vezetik, továbbra is használatban van szerte a világon, és évente több mint egymillió alkalommal hajtják végre. Bár a legtöbben nem hinnék, az elektrosokkot Magyarországon is használják, ám hogy milyen mértékben, arról alig érhető el adat. Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért nevű jogvédő szervezet, amely a pszichiátriákon történő jogsértések feltárásával foglalkozik, több mint 10 éve beszerzett adatai szerint Magyarországon évente több száz embert elektrosokkolnak, ám ennél frissebb adatokat a jogvédőknek nem sikerült beszerezniük, többszöri próbálkozás ellenére sem. Úgy tűnik, a hivatalos szervek kerülik a válaszadást azzal kapcsolatban, hogy napjainkban hány embert tesznek ki hazánkban ennek az ellentmondásos eljárásnak – írta Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.