Az ingatlan foglalózásának két buktatója eladóként

Forrás: Shutterstock -
foglaló adásvétel ingatlan otthon szerződés magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy ingatlan adásvételénél általában az a hiedelem járja, hogy a vevő az, aki a nagyobb kockázatot viseli, hiszen neki kell előteremtenie a vételárat, beleugrania egy hitelbe, az eladó pedig csak tartja a markát. De vigyázat, eladók, mert bizony ti is bukhattok az üzleten, ha nem vagytok elég körültekintőek!

Mire érdemes figyelnie annak, aki szeretne eladni egy ingatlant? Meglepő módon elég sok dologra, most azonban csak azt nézzük meg, mit tartsunk szem előtt eladóként a foglalózáskor.

Foglalózás határidővel


A foglalózás az első lépés a sikeres szerződéskötéshez. Megpecsételi az eladó és a vevő szándékát egyaránt, ráadásul a foglaló után kihátrálni az adásvételből már mindkét fél számára anyagi veszteséggel jár.

Ha a vevő mondja vissza az üzletet, akkor elbukja a foglalót, ha pedig az eladó fél, akkor a foglaló dupláját kell megfizetnie a vevőnek.
A foglalózás az első lépés a sikeres szerződéskötéshez Forrás: Shutterstock

Hiszen ha nincs egy időkorlát, akkor a vevő akár hamis ígéretet is tehet szóban, hogy például készpénzre veszi meg a lakást 2 héten belül, ám a foglalózás után kiderülhet, hogy igazából hitelre van szüksége, amelynek beadása, elbírálása és folyósítása akár 180 napig is tarthat. Sőt, ha a dokumentumon csak a foglaló ténye szerepel és az összeg, akkor egy esetlegesen elutasított hitel után a vevő mehet egy másik bankhoz, majd egy harmadikhoz, a tulajdonos pedig várhat türelmesen akár éveket is, hogy ki lesz hajlandó neki kölcsönt folyósítani. Ezt megelőzendő érdemes tehát írásba rögzíteni, hogy a foglaló időtartama hány hét vagy hónap, s ha addig nem jön létre az adásvételi szerződés, mi lesz a pénz sorsa.

Birtokba adás és kiköltözés

A birtokba adás és kiköltözés témája általában csak akkor merül fel, mikor már a szerződést fogalmazza a vevő ügyvédje. Nincs is ezzel semmi gond, ha a szóban forgó ingatlan üres vagy ha a benne lakónak van hova költöznie. Ám hirtelen kardinális kérdéssé válhat a kiköltözés, ha a tulajdonos még benne él a lakásban, s csak

a vételár megfizetését követően és annak felhasználásával tud egy új ingatlant vásárolni, majd abba beköltözni.

Kardinális kérdéssé válhat a kiköltözés, ha a tulajdonos még benne él a lakásban Forrás: Shutterstock

Ez bizony egy olyan pont, amelyen jó sokáig vitatkozhat a vevő és az eladó, ha nem foglalják írásba erre a kérdésre a választ, így jobb már az elején átgondolni a költözés körülményeit és ennek megfelelően vállalni a kötelezettségeket. Ha a lakás üres vagy van hova költözni, akkor a birtokbaadás a szerződést követően azonnal megtörténhet, ha azonban új otthont kell keresni, akkor valószínűleg nem kevés időt fog igénybe venni a költözés, arról nem is szólva, ha a vételár megfizetését követően tud csak az eladó nekiállni a másik lakás keresésének. Utóbbi esetben

semmiképpen se menjen bele, hogy néhány héten belül költözik,

hiszen a vételár kézhezvételétől számolva meg kell találnia a megfelelő ingatlant, ott le kell szerződnie a harmadik féllel, akiknek ki kell költözniük, esetleg fel kell újítani a lakást, s csak utána megvalósítható a régi otthon elhagyása. Ez pedig nem megy egyik napról a másikra. A legjobb, ha a foglalózáskor a birtokbaadás és kiköltözés időpontját is rögzítik a felek – mondjuk a teljes vételár megfizetését követő 90 nap -, így a szerződéskötéskor már senki nem támaszthat irreális elvárásokat a lakás átadásával kapcsolatban.

Egy ingatlan adásvétele nem tréfadolog sem a vevő, sem pedig az eladó számára, ezért nagyon körültekintően kell eljárni, mielőtt kötelezettséget vállalunk és aláírunk bármit is. A legjobb, ha szakemberre bízzuk az ezzel kapcsolatos papírmunkát, s mielőtt tollat ragadunk, jól átgondoljuk a helyzet buktatóit, különben nagyon kellemetlen helyzetben találhatjuk magunkat – akár eladóként is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.