játékötletek baba család kisgyerek magazin nevelés 6 hónapos baba fejlesztés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A babák az első évben igen intenzíven fejlődnek, s ez nem csupán a testi adottságaikra igaz. Ebben az időszakban kis szivacsként szívják magukba a különféle információkat, miközben a játék által tapasztalatokat gyűjtenek az őket körülvevő világról is.

A babák játék közben fedezik fel a szűkebb és tágabb környezetüket, ismerik meg a színeket, textúrákat, hangokat és jönnek rá az ok-okozati összefüggésekre.

Számukra minden játék, ám a játék ebben a korban egyben ismereteket közvetítő tárház is,

így szülőként érdemes olyan körülményeket biztosítani a babának, amely által játszva fejlődhet és fedezheti fel a világot.

A babák játék közben fedezik fel a szűkebb és tágabb környezetüket Forrás: Shutterstock

A 6 hónapos baba

A baba félévesen már nagyon aktív és sokkal ügyesebb, mint néhány hónappal ezelőtt: könnyedén forog, tárgyakért nyúl, de akár ülhet is, kíváncsisága pedig határtalan. Az önálló felfedezés vágya ilyenkor már munkál benne, így engedjünk teret ennek a kívánságnak, megteremtve a biztonságos feltételeket, hiszen ez kiváló módja a tanulásnak és a fejlődésnek, ráadásul igazi öröm a baba számára.
A 6 hónapos gyermek szereti a színes és hangos dolgokat, ezért jól leköthető tapsolós, mondókázós játékokkal, csörgő-zörgő és zenélő tárgyakkal, de az ok-okozati összefüggéseket feltáró játékok is szórakoztatják, mint például a rombolás vagy a tárgyak eldugása majd felfedezése.

Mivel szórakoztassuk a 6 hónapos babát

  • Plüssugráltatás: Egy kisebb plüssre kössünk zsinórt, majd mondókázva vagy hangutánzó szavakat kiadva rugóztassuk előtte a játékot.
  • Zsákbamacska: Tegyünk egy textilzsákba különféle tapintású, méretű és funkciójú tárgyakat pl. fakanál, habverő, kisautó, építőkocka, plüssállat, rongyi stb. Mutassuk meg neki, hogy hogyan tudjuk a zsákon keresztül kitapogatni őket, majd kérjük meg, hogy nyúljon bele és vegyen ki belőle valamit. A kivett tárgyról mesélhetünk vagy megmutathatjuk, hogy mire való.
  • Zenebona: Üljünk a babával a padlóra és készítsünk magunk elé műanyag tálakat és fényből készült lábasokat. Adjunk a kicsi kezébe egy fakanalat vagy habverőt és engedjük, hogy doboljon az edényeken. Bár ez elég hangos móka, a baba nagyon fogja élvezni a zenebonát, miközben azt is megtanulja, hogy a különféle tárgyak, különféle hangokat tudnak kiadni.
Bár ez elég hangos móka, a baba nagyon fogja élvezni a zenebonát Forrás: Shutterstock
  • Csörgőmóka: Szintén hangos játék, de nagyon élvezetes egy 6 hónapos számára, ha egy üres, félliteres, műanyag palackba különféle száraztésztákat teszünk, lezárjuk és a kezébe adjuk. Egyrészt elvarázsolja a kicsit a tészták formavilága, másrészt imádni fogja, hogy a megrázott palack csörgő hangot ad.
  • Habkaland: Az előző játékot úgy is játszhatjuk a babával, ha tészta helyett vízzel és folyékony szappannal töltjük meg félig a palackot és úgy adjuk a kicsi kezébe. Rázogatás közben hab keletkezik az edényben, amely biztosan tetszeni fog neki, hiszen minél erősebben rázza, annál habosabb lesz a palackban a folyadék.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.