Ezért egyél minden nap legalább egy tojást!

Forrás: Shutterstock -
tojás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tojás világnapját a Nemzetközi Tojásszövetség 1999-ben hirdette meg először, azóta minden évben október második péntekén "tartják".  Ezen a napon felhívják a figyelmet a tojás nélkülözhetetlenségére a táplálkozásban. Korábban azt gondolták, hogy magas koleszterinszintet okoz, de a legfrissebb kutatások "rehabilitálták" a tojást, és arról számolnak be, hogy még a napi fogyasztása sem káros. Sőt! 

Az 1980-as években a táplálkozással foglalkozó szakemberek egy csoportja úgy vélekedett: magas koleszterintartalma miatt fogyasztása csak korlátozott mennyiségben ajánlott. A kilencvenes évek elején a kérdés tudományos megítélése gyökeresen megváltozott, miután több vizsgálat bizonyította: a tojásban lévő koleszterinféle nem káros, hanem kifejezetten hasznos az emberi szervezet számára. Napi egy tojás elfogyasztása kifejezetten hasznos, ugyanis az emberi szervezetnek a normális működéshez koleszterinre szüksége van.

De nézzük, mit is tartalmaz a tojás, és hogyan támogatja az egészségünket!

A tojás már ősidők óta a humán táplálkozás egyik legszervesebb része, tápanyag-összetétele pedig valóságos kincsesbánya a szervezetnek. Biológiai értéke az anyatejével egyenértékű, 40 féle fehérjét, 18 féle aminosavat tartalmaz, vitaminbomba és mikrotápanyagokban is gazdag. Optimális arányban tartalmazza a telített- és telítetlen zsírsavakat. D-vitamin tartalma különösen jelentős, hiszen ez a létfontosságú vitamin a tőkehalmáj után a tojássárgájában található a legnagyobb mennyiségben, a D-vitamin pedig legalább akkora szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében, mint a C-vitamin.

A legfrissebb vizsgálatok szerint súlyosbíthatja a COVID-19 lefolyását, ha alacsony a D-vitaminszinted. A kutatás részben egy korábbi megfigyelésen alapul: kimutatták, hogy azok, akiknél a D-vitamin-szint alacsonyabb, fogékonyabbak a légúti megbetegedésekre.
A tojás 40 féle fehérjét, 18 féle aminosavat tartalmaz, vitaminbomba és mikrotápanyagokban is gazdag Forrás: Shutterstock

A tojás antioxidánsai védenek a betegségektől, egy kutatás szerint csökkentik a rák és a szívbetegségek kialakulásának esélyét. Várandósoknak is nagyon ajánlott, ugyanis a tojásban jelentős mennyiségű kolin található, ami a magzat agyfejlődése szempontjából elengedhetetlenül fontos B-vitamin. A kolin tartalmú étrend-kiegészítők bizonyítottan csökkentik a mentális zavarok kialakulásának az esélyét a babák esetében, sőt: a Down-szindróma és a demencia is kisebb valószínűséggel jelenik meg rendszeres tojásfogyasztás esetén.

Kevesen tudják, de Marilyn Monroe minden nap két nyers tojással indította a reggelt.

Egy 2013-as kutatás szerint ha reggel tojást eszünk, a nap folyamán kisebb a valószínűsége annak, hogy nassolni támad kedvünk, így remekül támogatja a fogyókúránkat. A gabonapelyhes, péksütis reggelikkel szemben hosszabb teltségérzetet ad, és a vércukrunkat sem emeli meg olyan módon, hogy két óra múlva újra enni támadjon kedvünk.

A tojásnak hatalmas előnye, hogy jól variálható és sokféleképpen el lehet készíteni: fogyasztható a legegyszerűbb módon, főzve vagy sütve, de valóságos ételköltemények alapja is lehet.

Sokak kedvence a frittata, azaz a tojáslepény olaszosan

Frittata, azaz a tojáslepény Forrás: Shutterstock

Négy darab tojáshoz adj hozzá 1 dl tejet és 2 evőkanál lisztet, egy csipet sütőport, majd verd fel habosra. Fűszerezd borssal, oregánóval és 2 gerezd zúzott fokhagymával. Ezen kívül adhatsz hozzá sonkát, spenótot, gombát vagy amit megkívánsz. A masszát öntsd egy felforrósított, kiolajozott sütőtálba, dobálj bele félbevágott koktélparadicsomokat, majd mehet 15 percre a 160 fokos sütőbe. Ezután szórd meg sajttal, és hagyd hogy ráolvadjon, végül friss bazsalikommal feldobhatod.

Ha hússal variálnád, neked való a baconos tojásmuffin

Baconos tojásmuffin Forrás: Shutterstock

Bélelj ki egy muffin formát baconszeletekkel: egymásra merőlegesen helyezd el őket, majd a szélét hajtsd vissza úgy, hogy befedje az oldalát. Verd fel a tojásokat, tegyél bele egy kis tejet vagy tejszínt, fűszerezd sóval és borssal. Hogy mit adsz hozzá, az csak rajtad múlik, jöhet bele sajt, kolbász darabkák, gomba, olivabogyó. Majd öntsd tele a muffin formákat, reszelj a tetejére még egy kis sajtot, és süsd sütőben 12-15 percig.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.