Súlyosbíthatja a COVID-19 lefolyását, ha alacsony a D-vitaminszinted

Forrás: Shutterstock -
D-vitamin COVID-19 koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kutatások során arra jutottak, hogy az alacsony D-vitaminszint súlyosbíthatja a COVID-19 lefolyását. 

A kutatás részben egy korábbi megfigyelésen alapul: kimutatták, hogy azok, akiknél a D-vitamin-szint alacsonyabb, fogékonyabbak a légúti megbetegedésekre. A D-vitamin többek között szabályozza a fehérvérsejtek aktivitását, illetve csökkenti a gyulladásos citokinek túlzott kibocsátását a szervezetben - idézi az Aging Clinical and Experimental Research című folyóiratot az Origó.

A COVID-19 járvány különösen súlyosan érintett két európai országot, Olaszországot és Spanyolországot. Az új publikáció azt találta, hogy az olasz és spanyol betegekben átlagosan alacsonyabb volt a D-vitamin szintje, mint az észak-európaiak szervezetébe.

Forrás: Shutterstock

Ez azzal magyarázható, hogy a dél-európai országokban az áldozatok többsége idős ember, akik általánosságban véve kerülik a túl erős napsütést, illetve a bőrükben található magasabb pigmenttartalom gátolja a D-vitamin szintézisét. Az észak-európaiak ellenben nemcsak a napfénnyel, hanem táplálkozással (például tőkehalmáj olajjal) is több D-vitamint visznek a testükbe.

Azt természetesen hatalmas tévedés lenne kimondani, hogy a D-vitaminnal megelőzhető lenne a betegség, de a megfelelő vitaminszint biztosításával nagy valószínűséggel csökkenthető a kór lefolyásának súlyossága.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.