Ezért fontos a D-vitamin a szervezetnek

Forrás: Shutterstock -
betegség D-vitamin egészség szervezet vitaminhiány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Különböző kutatások azt bizonyítják, hogy a felnőtt magyar lakosság közel háromnegyede D-vitamin-hiányos. De miért is fontos a D-vitamin, és mi történik akkor, ha a szervezetünk ennek hiányában szenved?

A D-vitamint a szervezetünk a nap ultraibolya sugaraiból állítja elő, éppen ezért maga a Nap a D-vitamin elsődleges forrása. Ezt kiegészítendő különböző ételek fogyasztásával is vihetünk be bizonyos – ám igen csekély – mennyiséget. Ilyen például a lazac, a tonhal, a szardínia, a tojás, a különböző sajtok, a vargányagomba, a gabona és a natúr joghurt. Mivel a felsorolt ételek fogyasztásával igen kevés mennyiséget tudunk a szervezetünkbe juttatni, és a nyár beköszöntéig a napsütéses órák száma is alacsony, a szervezetünknek szüksége van a D-vitamin pótlására.

Különböző ételek fogyasztásával is vihetünk be bizonyos – ám igen csekély – D-vitamin-mennyiséget Forrás: Shutterstock

Ez történik a testünkkel, ha D-vitamin-hiányunk van

Sokkal gyakrabban izzadunk, legyengül az immunrendszerünk, aminek következtében betegesebbek vagyunk, állandó fáradtságérzés kínoz, stresszesebbek vagyunk, fokozódhat a csontritkulás, és a szexuális étvágyunk is alábbhagyhat. Hiánya továbbá növeli a vastagbél- és emlőrák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek esélyét.

Mi a megoldás?

Érdemes egy laborvizsgálattal ellenőrizi szervezetünk D-vitamin-szintjét, és ha ez nem megfelelő, érdemes a D-vitamint tabletta formájában pótolni. A felnőttek számára ajánlott napi D-vitamin-adag 1500-2000 nemzetközi egység (NE), amelyet táplálék és pirula formájában kell bevinnünk a szervezetünkbe. Iskolás korunk óta tudjuk, hogy a D-vitamin zsírban oldódik, ezért a túlzott bevitt mennyiség akár túladagoláshoz is vezethet. Ám sokszor érdemes az ajánlott mennyiségnél többet bejuttatni a szervezetbe, hiszen nem minden egység szívódik fel teljesen. Ezenkívül pedig töltsünk annyi időt a napon, amennyit csak tudunk, már az első, korai napsugarak is sokat segítenek. Továbbá fogyasszunk D-vitaminban gazdag ételeket is!

A felnőttek számára ajánlott napi D-vitamin-adag 1500-2000 nemzetközi egység (NE) Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.