Íme, Földünk 5 legszennyezettebb városa

Forrás: Shutterstock -
magazin Föld város Nepál legszennyezettebb
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az utóbbi években szinte évente készülnek különböző felmérések a világ országainak szennyezettségét tekintve. Az alábbiakban bemutatunk néhány olyan helyet a világban, amelyek különösen szennyezettek az ipari eredetű szennyeződések, a nagyvárosi szmog és füst okán.

A WHO adatai alapján évente 7 millió ember hal meg a levegő szennyezettsége miatt. A rossz minőségű levegő növeli a légzőszervi és szívbetegségek kockázatát is. A légszennyezettség főként az ázsiai és afrikai országok nagyvárosaiban a legmagasabb, de az európai városok sem büszkélkedhetnek túl jó kimutatásokkal.

A probléma kiindulópontja, hogy az alacsony jövedelmű országokban ma is körülbelül hárommilliárd ember él olyan helyen, ahol az emberek fűtéshez még mindig fát használnak, és fosszilis tüzelőanyaggal táplált tűzhelyen főznek. A helyzetet súlyosbítja a lakáson belüli dohányzás, a szálló por magas koncentrációja a kültéri levegőben, a kellő szellőztetés hiánya.

A Numbeo adatbázisának szennyezettségi index alapján kialakított sorrendje gyakran változik.

Jelenleg az első helyen áll Kathmandu, Nepál fővárosa. A tavalyi évben arról olvashattunk, hogy tulajdonképpen eltűnt a szmog Kathmandu városából, és az ég annyira kitisztult, hogy el lehetett látni egészen a Mount Everestig. Az idei évben viszont a nem túl előkelő első helyet szerezte meg, és ugrott a szennyezettségi lista élére. Az 1,5 milliós lakosságú város levegőminősége és az élővizek szennyezettsége is veszélyes. Nemcsak az utcákról hiányoznak a zöldterületek, az infrastruktúra sem megfelelő a nagy lakossághoz, és az ipari valamint lakossági hulladék sincs megfelelően kezelve.

Az első helyen áll Kathmandu, Nepál fővárosa Forrás: Shutterstock

A lista második helyére került egy európai város is, mégpedig az Észak-Macedóniában található Tetovo, ahol nemcsak a víz és levegő rossz minősége jelenti a problémát, de az ipari működés is. A lakosság egy része légzési nehézségekkel küzd. Kimutatások alapján Macedóniában évente 1500 ember veszíti életét a rossz levegő miatt, ami óriási számnak tekinthető.

A lista második helyére került egy európai város is, mégpedig az Észak-Macedóniában található Tetovo Forrás: Shutterstock

A nem túl előkelő lista harmadik helyét az Észak Indiában lévő Faridabat szerezte meg. A város egyébként ipari központként működik, légszennyezettség tekintetében azonban gyakran a biztonságos szint sokszorosát mérik. Előfordult már, hogy 25-ször mértek magasabb értékeket a megengedettnél.

A nem túl előkelő lista harmadik helyét az Észak Indiában lévő Faridabat szerezte meg Forrás: Shutterstock

A negyedik helyen ezúttal az afgán főváros, Kabul található, ahol a becslések szerint évente háromezer ember hal meg. Itt az utcára már javasolt a szűrőmaszk használata a szálló por magas koncentrációja miatt. A nem megfelelő infrastruktúra és a gyárak szennyezése miatt műanyag égetésével fűtenek a családok. Az ivóvíz pedig 80%-ban mérgező és veszélyes. A szennyezés elleni harcot bírságok kiszabásával próbálják meg felvenni.

A negyedik helyen ezúttal az afgán főváros, Kabul található Forrás: Shutterstock

Az ötödik helyet Ghána fővárosa, Accra szerezte meg, amely peremvárosként táptalaja a szennyezett anyagok kibocsátásának. Az 1,6 millió lakossal rendelkező város számára folyamatos problémát jelent az elektronikus-hulladék lerakójában használt elektronikai termékek elégetése. A levegőbe kerülő ólom és kadmium- és higanyszennyezettség értéke igencsak magas.

Az ötödik helyet Ghána fővárosa, Accra szerezte meg Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.