A keserű az új kedvenc! Ezért érdemes újra felfedezni ezt az ízt


A savanyú felélénkít, az édes boldoggá tesz, a sós pedig jóllakat. De a keserű? Azt bizony kevesen szeretik, és nem csak a gyerekek körében vált igazi ősellenséggé. Sokan a felnőttek közül sem tudják hova tenni, így inkább messzire elkerülik. Ráadásul a testünk alapból bizalmatlanul reagál erre az ízre, hiszen a természetben a keserű gyakran a méreg jele. Pedig nagy szükségünk van a keserű ízű ételekre, amelyek egészségesebbé és erősebbé tehetnek. Tudd meg, hogyan barátkozhatsz össze vele, és hogy és miként építheted be könnyedén az étrendedbe.

Aki ad egy esélyt, felfedezheti a keserű íz egy másik oldalát is, ami valójában nagyon izgalmas, összetett és karakteres. De vajon miért olyan egészségesek a keserű összetevők? Egyrészt, mert igazi jolly jokerek, ha a jó közérzetről van szó.
Serkentik az emésztést azáltal, hogy fokozzák a nyál-, a gyomorsav- és az epetermelést, tehermentesítik a májat a méregtelenítés során, és még az édesség utáni sóvárgást is segítenek csökkenteni.
Emellett antioxidáns hatásúak, erősítik az immunrendszert, és enyhe élénkítő hatásukkal a keringést is támogatják.

A mindennapi étrendbe nem túl gyakran kerülnek keserű ízű ételek, pedig rengeteg jótékony hatásuk van. A keserű anyagokban gazdag zöldségek mint például a cikória, a radicchio, a rukkola, az articsóka vagy a kelbimbó, igazi értékes tápanyagforrások. Ugyanígy hasznosak a gyermekláncfűből készült teák vagy az olyan fűszerek, mint a kurkuma és a gyömbér. A grapefruit, a zöld tea és egy kocka étcsokoládé szintén ebbe a kategóriába tartoznak.
A titok a mértékben rejlik: a keserű íz kis adagokban, rendszeresen fogyasztva a legélvezetesebb.
Néhány levél rukkola a tésztán, egy kis radicchio a salátában édes körteszeletekkel, egy eszpresszó étkezés után vagy egy darab étcsokoládé délután — ha odafigyelünk a mennyiségre, akkor harmonikusan beilleszthető a kesernyés íz az étrendbe. Szinte észre sem vesszük a fanyarságukat, a jótékony hatásaik viszont az egész testünket támogatják. Ha most úgy érzed, hogy képtelen lennél valaha is megkedvelni, akkor is próbálkozz és tarts ki, mert a keserű ízt tényleg érdemes beépíteni a táplálkozásodba! Ha a keserűt lágyabb vagy édesebb ízekkel kombinálod, könnyebbé válik az átállás, és a korábban kellemetlenek bélyegzett íz igazi gasztronómiai élménnyé változik.
Idővel a szervezet is hozzászokik a keserű ízekhez. 2-6 hét elteltével sokan már nemcsak kellemesnek, hanem kifejezetten aromásnak és izgalmasnak érzik ezt az ízvilágot.
Körülbelül 100–150 gramm keserű zöldség, kiegészítve egy marék friss fűszernövénnyel vagy fél teáskanál szárított keserű gyógynövénnyel már elegendő. Emellett napi egy-két csésze zöld tea vagy egy kis eszpresszó, valamint időnként egy szelet grapefruit vagy egy kocka étcsokoládé is segíti a szervezetet abban, hogy rendszeresen profitáljon a keserű anyagok jótékony hatásaiból anélkül, hogy az íz túlzottan erős lenne.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.