Fókuszban a levegő minősége: így védekezhetünk a szmog ellen

Forrás: Shutterstock -
növény szmog magazin szobanövények tisztítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tudósok szupernövényeknek nevezik azokat a fajokat, amelyek a legtöbb légszennyezést képesek elnyelni.

A légszennyezés elnyelésében a különféle cserjék, madárbirsfélék és galagonya típusok bizonyultak a leghatékonyabbnak, de a többi vizsgált növény is hatásos volt.

Mit is okoz valójában a szmog?

A légszennyezés már nemcsak a milliós nagyságú városok, de most már a kisebb vidéki települések velejárója is. A szmognak igencsak károsító hatása van, hiszen csökkenti a szív alkalmazkodóképességét, növeli a gyulladásos megbetegedések valószínűségét, súlyosbítja a már meglévő betegségekkel küzdők egészségi állapotát.

Mit tehetünk ellene?

Levegőt muszáj vennünk, közlekednünk kell a munkahelyünkre,és a szellőztetést is meg kell oldanunk valahogy. A légtisztító berendezések elég drágák, ezeket csak kevesen engedhetjük meg magunknak. A megoldást olyan növények jelenthetik, amelyek egy részét megtalálhatod az otthonodban is.

A veszélyes levegőminőség árthat az egészségünknek Forrás: Shutterstock

Számos kutatás születt a füst növényekre való hatását illetően. Korábbi megállapítások alapján az ananásztermesztők a földjeik közelében tüzet gyújtottak, ahol a füst serkentette a növények virágzását. Az ősi Kínában pedig tömjént égettek a begyűjtött gyümölccsel teli szobában, mert azt tartották, hogy a meleg és a füst is elősegíti az érési folyamatokat. Ezeket a hagyományos módszereket sok vidéki területen mind a mai napig gyakorolják.

A növények könnyedén magukba szívják a szoba levegőjében található szennyező és káros anyagokat. A szobanövények hatékonyak a füst és veszélyes gázok levegőiből való eltávolítását illetően. Tehát a szobanövények nemcsak széppé teszik a környezetet, de javítanak a belélegzett levegő minőségén is.

Anyósnyelv

Igazi retró növény, így nagyon sok helyen találkozhatunk vele. Az anyósnyelv az oxigén nagy részét éjszaka termeli, pont akkor, amikor már az otthonodban vagy, és szükséged van arra, hogy a nappali káros levegő után végre egy kis friss levegőhöz juss. Egyszerű, alacsony igényű növényről van szó.

Az anyósnyelv igazi retró növény, így nagyon sok helyen találkozhatunk vele Forrás: Shutterstock

Fikusz

Tiszta levegővel látja el a szobát, elpusztítja a méreganyagokat, nedvességet termel. Hatékonyan vonja ki a levegőben megbúvó kórokozókat és mérgeket.

A fikusz tiszta levegővel látja el a szobát, elpusztítja a méreganyagokat Forrás: Shutterstock

Vitorlavirág

nagyon jó levegőtisztító, megköti a méreganyagokat, és még akkor is virágzik, amikor cigarettafüst lepi el a lakást, egyszerű, viszonylag igénytelen növény és nem igényel különösebb gondoskodást. A vitorlavilág nem szereti a fényes helyeket, és rengeteg változata kapható az egészen kicsitől kezdve egészen az óriás példányokig. Óvakodjunk a túlöntözéstől.

A vitorlavirág nagyon jó levegőtisztító, megköti a méreganyagokat Forrás: Shutterstock

Szobafutóka

Eltávolítja a káros anyagok nagy részét, ami érvényes a formaldehidre, a benzolra, és a triklóretilénre.

A szobafutóka eltávolítja a káros anyagok nagy részét Forrás: Shutterstock

Amikor új ruhákat, bútorokat, készülékeket viszünk a lakásba, talán nem is sejtjük, hogy ezek mind káros anyagokat bocsátanak ki, amelyeket belélegzünk. Ha azonban vannak szobanövényeink, azok a mi csendes segítőink, hiszen megszabadítják a levegőt a méreganyagoktól, valamint biztostják a páratartalom megfelelő szintjét. A legtöbb növény azonban körülbelül 8 m²-nyi terület levegőjét tudja megtisztítani, ahol a belmagasság 3 méter körül van. Így azzal számolnunk kell, hogy 16-20 m²-nyi szoba megfelelő levegőminőségének a megőrzésére két vagy három növényre lesz szükségünk.

Ez is érdeklehet: Íme, Földünk 5 legszennyezettebb városa

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.