Nem mindegy, hogyan teszed fel a pontot az i-re, avagy ezt árulja el rólad a kézírásod

Forrás: Shutterstock -
írás magazin grafológia kézírás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kézírás elemzésének folyamatát grafológiának nevezzük. Az ember nem is gondolná, hogy mennyi minden kiderül róla egy kézzel írt szöveg kapcsán. Egyes cégek még a toborzási folyamatokban is alkalmazzák a grafológiát, sőt, még bírósági ügyekben is bizonyítékként szolgálhat.

A Daily Mail most összegyűjtött pár olyan dolgot, amit a kézírásunk azonnal elárul rólunk.

Ezt jelenti a betűk mérete

Azok az emberek, akik kis betűket használnak, általában félénkek, szorgalmasak és aprólékosak, míg azok, akik látványosan nagyobb betűkkel írnak, általában szókimondóak, emberközpontúak és szeretik a figyelmet. Ha a kézírás átlagos méretű, az író kiegyensúlyozott és könnyen alkalmazkodik másokhoz. Azonban nemcsak a betűk mérete, hanem az is sok mindent elárul rólunk, hogy mekkora szóközt hagyunk ki két szó között. Aki nagyobb hézagot hagy, az élvezi a szabadságot és nem szereti a zsúfolt helyeket, míg aki szorosan egymás mellé írja a szavakat, az nem viseli jól az egyedüllétet és hajlamos mások terhére lenni.

Akik kis betűket használnak, általában félénkek, szorgalmasak és aprólékosak, akik viszont nagyobb betűkkel írnak, általában szókimondóak, emberközpontúak és szeretik a figyelmet Forrás: Shutterstock

Nem mindegy, hogy milyen irányba dőlnek a betűk

Az is sokat elárul a személyiségünkről, hogy a kézírásunk jobbra vagy balra dől. Amennyiben jobbra, az arra utal, hogy nyitottak vagyunk az új élményekre és élvezettel kötünk új ismeretségeket. Ha a kézírásunk balra dől, az viszont arra utal, hogy inkább zárkózott típusok vagyunk. Azok az emberek pedig, akiknek a kézírása egyik irányba sem dől el, logikusak és gyakorlatiasak.

Sokat elárul rólunk, ahogy az egyes betűket leírjuk

Bizony, még az egyes betűk írásmódjának is van jelentősége. Ha valaki az „l" és „e" betűknél széles hurkot használ, azt jelentheti, hogy laza, nyitott és spontán. Míg aki szűk hurkokat ír, általában szkeptikus másokkal szemben és hajlamos korlátozni önmagát bizonyos tevékenységekben. Az sem mindegy, hogyan kerül fel az „i"-re a pont. Ha a pont magasan az „i" betű felett helyezkedik el, az arra utal, hogy az írónak nagy a képzelőereje, viszont ha a pont közel van a betűhöz, akkor az illető szervezett és empatikus. Az is gyorsan kiderül az írásunkból, ha halogató típusok vagyunk, akkor ugyanis az alapbetűtől balra tesszük a pontot. Ha lekerekített betűket használunk, akkor elvileg kreatívabbak vagyunk, míg a hegyes betűk az agresszió és az intelligencia jelei lehetnek.

Az egyes betűk írásmódjának is van jelentősége Forrás: Shutterstock

Mennyire nyomod rá a tollat a papírra?

Azoknak az embereknek, akik írás közben erősen rányomják a tollat a papírra, általában nem okoz gondot az elköteleződés, komolyan veszik a dolgokat, ugyanakkor nem reagálnak jól a kritikákra. Velük ellentétben azok, akik halványabban írnak, általában empatikusak, érzékenyek, ugyanakkor nincs bennük vitalitás. Az sem mindegy, hogy milyen gyorsan forgatjuk a tollat. Ha valaki gyorsan ír, az arra utal, hogy az illető türelmetlen, nem szereti a késést és az időhúzást, a lassabban írókra pedig leginkább a szervezettség, módszeresség és az önállóság jellemző. De más magyarázat is létezik: ha valaki nagyon rányomja a tollat a papírra, az jelenthet magas energiaszintet, míg ha valaki halványan ír, az a fáradtság jele is lehet.

Mentális betegségek is azonosíthatóak a kézírásból

A skizofrének esetében gyakran előfordul, hogy egy szón vagy egy mondaton belül változtatják a betűk vagy a szavak döntésszögét: ez általában annak a jele, hogy a személy nincs folyamatos kapcsolatban a valósággal. Aki Parkinson-kórban szenved, annak nagyon kicsi, görcsös a kézírása, ez az úgynevezett mikrográfia.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.