Mit rejt a királyi poggyász? - Vért is csomagol az útra II. Erzsébet, ha utaznia kell

Forrás: Shutterstock/ Lorna Roberts -
gyászruha vér poggyász királyi család koffer II. Erzsébet brit királynő utazás királynő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Míg a közönséges földi halandó azon van, hogy minék kevesebb holmit cipeljen magával minél kisebb bőröndben, ha külföldre utazik, addig a brit uralkodói családnak olyan helyzetekre is is be kell csomagolniuk, melyeket ritkán vesz számba az egyszeri utazó. 

Uralkodónak lenni nem olyan könnyű, mint sokan hinnénk. Napirend, kötelességek, feladatok és szabályok határozzák meg a királyi családok életét. Nincs ez másképp Windsoréknál sem, sőt!

Forrás: Shutterstock/ Lorna Roberts

1. számú szabály

Mindig legyen az a királynőnél egy tasak saját vér, szükség esetére, azaz, ha vért kellene valamiért kapnia.

Ez úgy valósítható meg, hogy tudatosan, a tervezett utazás előtti hónapokban rendszeresen vesznek le vért II. Erzsébettől, így összegyűlik annyi, amennyire egy úton hirtelen szüksége lehet. A brit királynő ugyan 2015 óta nem hagyta el a szigetországot, de ha ismét utaznia kellene, ugyanennek a protokollnak kellene eleget tennie.

Ugyanígy utazott korábban Fülöp herceg is, és betartja a szabályt Károly herceg és Vilmos is.

2. számú szabály

Gyászruhát mindig mindenhova vinniük kell a családtagoknak. Ezt a szabályt 1952-ben vezették be, az oka pedig az, hogy amikor VI. György király meghalt, II. Erzsébet épp Kenyában volt királyi körúton, és nem volt nála fekete ruha. Ezért, amikor a gépe leszállt a londoni repülőtéren, megfelelő ruhát vittek a fedélzetre, hogy leszállás előtt átöltözhessen.

Azóta kötelezővé vált, hogy a királyi család tagjai mindenhova vigyenek magukkal fekete vagy gyászruhát arra az esetre, ha távollétük alatt valaki meghalna.

3. számú szabály

A harmadik fontos utazási szabály, hogy két vagy több trónörökös nem utazhat ugyanannak a gépnek a fedélzetén az uralkodó előzetes beleegyezése nélkül.

Amint egy királyi gyermek betölti a 12. életévét, fontos, hogy ne utazzon együtt másik örökössel, mert ha repülőbaleset történik, mindketten meghalhatnak.

Ezt a szabályt megszegték, amikor Vilmos herceg az ifjú György herceggel 2014-ben Ausztráliába és Új-Zélandra, 2016-ban Kanadába, 2017-ben pedig Lengyelországba és Németországba utazott.

Ennek a szabálynak is megvan az oka: bár manapság ritkán történnek repülőgép-balesetek, korábban három királyi családtag is repülőgép-szerencsétlenségben vesztette életét. Fülöp herceg nővére, Cecile hercegnő 1937-ben egy balesetben, a királynő nagybátyja, György kenti herceg 1942-ben, unokatestvére, Vilmos gloucesteri herceg pedig egy repülőshow-n vesztette életét 1972-ben - írja a Mirror.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.