Itt a tavasz, irány a kert: 5 zöldség, amiket már márciusban elültethetsz

Forrás: Shutterstock./Wertinio -
tavasz növények zöldségek magazin kertészkedés kert
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Márciusban sokszor szeszélyes az időjárás, és előfordulhatnak talajmenti fagyok, ezért a fagyérzékeny növényeket nem érdemes még elültetni. A jó hír, hogy vannak olyan zöldségek, amivel bátran belevághatsz a tavaszi kertészkedésbe: mutatjuk, melyek ezek!

A március beköszöntével már a zsigereinkben érezhetjük a tavaszt. A reggeli fagyokat szép lassan felváltja a napsütés, egyre többet csicseregnek a madarak, napközben már 15 fokos maximumokkal számolhatunk, és búcsút inthetünk a korai sötétedésnek is. Megjelennek a tavaszi virágok, kibújik a földből a nárcisz, a jácint, a krókusz, és mi is egyre szívesebben töltünk időt a szabadban.

Márciusban amellett, hogy élvezzük a napsütést, az illatos virágokat, és gyönyörködünk az újraéledő természetben, már a kertészkedésbe is bátran belekezdhetünk. Joggal merül fel a kérdés, mégis mit lehet, vagy mit érdemes ilyenkor elültetni. Cikkünkkel ebben nyújtunk segítséget!

Márciusban már a kertészkedésbe is bátran belekezdhetünk Forrás: Shutterstock./Wertinio

Vöröshagyma

A vöröshagyma körülbelül március közepétől ültethető, de naptár helyett érdemes a hőmérőt csekkolni, ugyanis a hagymának legalább 5 °C kell ahhoz, hogy csírázzon. A korai vetés a fagy mellett a gombabetegségek miatt sem ajánlott. A vöröshagymát tehát március közepe-vége felé érdemes elültetni, 2-3 cm mélyen a földbe, egymástól kb 30 cm távolságra, napos helyre.

Miután a földbe dugtuk a hagymákat, nincs más dolgunk, mint türelmesen várni. A vetés után 40-50 nappal érdemes ritkítani a sort, hogy teret adjunk a növekedésnek, és megszabaduljunk a gyenge palántáktól. Ne feledkezz meg a rendszeres locsolásról, hiszen a hagyma különösen szereti a meleget és a sok vizet! Ha mindent jól csinálunk, nyár közepén már el is kezdhetjük betakarítani a legelső hagymáinkat.

Sárgarépa

A répát érdemes homokos talajba ültetni, 3-5 héttel az utolsó tavaszi fagyok előtt. Ha azt szeretnéd, hogy folyamatosan legyen a kertben friss répa, vess 3 hetente újabb adag magokat a földbe, egészen júliusig. A sárgarépa imádja a napfényt, így a homokos talaj mellett arra is kellő figyelmet kell fordítani, hogy hova ültetjük.

A magokat egymástól 5-10 centiméterre, sorokba vesd, körülbelül fél-egy centiméter mélyen a földbe. A helyigény miatt érdemes a sorok között kb. 30 centiméteres távolságot tartani, és ha úgy ítéljük meg, ritkítani a palántákat, nehogy összenőjenek a répák. Ezután nincs más dolgunk, mint várni: felszedés előtt a szár vastagságából következtethetsz arra, mekkora répák lapulnak a föld alatt.

Hónapos retek

A hónapos retek a zöldségek között a tavasz első hírnöke. A magokat bátran együtt vethetjük a sárgarépáéval, mert mire azok kikelnek, a hónapos retket már le is szüreteltük. Mivel a hónapos retek hidegtűrő, 2-3 °C-on már csírázni kezd, 15-20 °C-on pedig pillanatok alatt kikel. Bár hőségre nincs szüksége, a nyirkos talajt és a párát szereti, de ha nincs lehetőséged fólia alatt termeszteni, akkor sincs gond, ugyanis hálás kis zöldség.

A hónapos retek a laza, homokos talajban érzi jól magát. A magokat egymástól 15-20 centiméterre érdemes elvetni, és szükség esetén ritkítani. A retket sok esetben április második felében már fogyaszthatjuk is: érdemes először a nagyobb gumókat felszedni, így a kisebbek több helyhez és tápanyaghoz juthatnak, és szépen híznak.

Fejessaláta

A fejessaláta sem tartozik a kényes zöldségek közé. Szereti a tápanyagban gazdag, homokos talajt, és a sok vizet: a legjobb, ha a föld, amibe vetjük, trágyázva van. Akárcsak a hónapos retket, a fejessalátát is célszerű szakaszosan ültetni, március elején már nyugodtan elvethetjük a magokat.

A fejessaláta esetében érdemes a tövek és a sorok között is körülbelül 30 cm-es távolságot tartani, és szükség esetén ritkítani. Mivel a magok nagyon aprók és könnyűek, célszerű szélmentes időben vetni őket. A saláta a szabadföld mellett magaságyásban, balkonládában, vagy cserépben is jól érzi magát, és a legjobb, hogy a magvetéstől számított egy hónap múlva már szedhető.

Petrezselyem

A gyökérpetrezselyem és a metélőpetrezselyem is március végétől vethető. A gyökérpetrezselyem magjai nagyon aprócskák és nehezen csíráznak, ezért fontos, hogy megfelelő távolságra, nedves talajba ültessük, és mindig gondosan locsoljuk. A magokat körülbelül 3-5 cm mélyre, egy sorba érdemes ültetni, egymástól körülbelül 30 cm-es távolságra.

A metélőpetrezselyem is márciustól vethető, szakaszosan egészen júniusig. Ültethetjük a szabadba, cserépbe, magas ágyásba, a lényeg a jó minőségű földkeverék. A petrezselyem kedveli a meleg, világos helyet és a sok vizet, és ha ideális körülményeket biztosítunk neki, 3-4 hét alatt csírázni kezd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.