Ezt csináld a fonnyadó gyümölcsökkel

fonnyadt újrahasznosítás élelmiszer tárolás zöldség maradék
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha szeretnénk a környezettel is jót tenni, és mellé még spórolni is, akkor érdemes a lehető legkevesebb ételt kidobni. Mutatunk is erre egy jó ötletet.

A konyha kifejezetten egy olyan színtér, ahol radikálisan csökkenthetjük a szeméttermelésünket. Gondoljunk csak a fonnyadásnak indult almára, a megkeményedett zsömlékre vagy a hűtőnkben árválkodó málnára, aminek csak a felét használtuk el a süteményhez. Meglepő, de nem minden kuka, ami annak látszik! - írja a Bors.

Túlérett banánok

Vannak, akik kizárólag zölden vagy éppen csak éretten hajlandóak megenni, pedig még a barnulásnak indult banánnak is adhatunk új életet. A foltos, kásás ízű gyümölcsöt talán már nem esik jól elfogyasztani, de kiváló alapanyaga lehet a mogyorós banánkenyérnek, a gyorsan elkészíthető muffinnak, az ízletes amerikai palacsintának, a húsvéti kuglófnak vagy épp a reggeli zabkásánknak.

Túlérett banánokból elkészíthető muffinnak Forrás: Shutterstock/Charles Brutlag

Szemétbe szánt citromok

A limonádén kívül a citromot jóval több dologra is felhasználhatjuk, mint azt elsőre gondolnánk. Az ínycsiklandozó, könnyű citromos pite mellett otthonunk felületeinek tisztítására és fertőtlenítésre is kiváló. Még a legpiszkosabb részeket is képes letakarítani; vagy a kifacsart citromot egyszerűen dobjuk be a mosogatógépbe; az edények csillogóak és illatosak lesznek.

Ízes bogyós gyümölcsök

Gyakran nehéz ellenállni a boltok polcain sorakozó epernek, málnának és áfonyának. Meglehet, egy részét felhasználjuk süteményekbe, de az is előfordul, hogy megfeledkezünk róluk. Miután ezek a gyümölcsök nagyon hamar romlásnak indulnak, nem árt, ha mihamarabb elfogyasztjuk őket. Keverhetünk belőlük édes málnahabot vagy megízesíthetjük velük a joghurtjainkat. Az eperből és a szederből akár sűrű mártást is készíthetünk, amit később ráönthetünk a palacsintára, fagylaltra, de ehetjük húsokhoz, grillezett sajtokhoz is.

Az eperből akár sűrű mártást is készíthetünk Forrás: Shutterstock/Ronedya

Ne dobd ki a maradékot! Ennyi ideig áll el a mélyhűtőben

Az ételmaradékok lefagyasztása számos előnnyel jár. A fagypont alatti hőmérsékleten való tárolás meggátolja a baktériumok és más kórokozók elszaporodását az élelmiszerekben, így azok akár hosszú hónapokig is elállnak. Olvass tovább...

A szikkadt pékáru is újrahasznosítható

Ahelyett, hogy azonnal kidobnánk a megszáradt zsömlét, kenyeret, vágjuk inkább apró kockákra, csepegtessünk rá olívaolajat, vagy kenjük meg vajjal, sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint fűszerezzük, majd sütőpapíron szétszórva süssük 10-15 percig 200 fokon. A végeredmény finom, ropogós kruton, ami tökéletesen megfűszerezi krémleveleseinket, de salátánkra is bőven szórhatunk belőle. Amennyiben nincs kedvünk sokat bíbelődni, készítsünk francia Pain Perdu-t, ami elfelejtett kenyeret jelent. Elkészítése hasonló a bundás kenyérhez.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.