Egyszerű, de méltó szállást kapott Ferenc pápa magyarországi látogatásán

Török Ferenc egyházfő Ferenc pápa apostoli nunciatúra
Százezrek utaztak áprilisban Budapestre, hogy találkozzanak Ferenc pápával, azt azonban kevesen tudták, hol lehet a szállása. Kiderült, hogy az egyházfő a vatikáni nagykövetség földszintjének pici szobájában aludt, amivel nagyon elégedett volt. 

Ferenc pápa 2023 április végén látogatott Magyarországra, az pedig nem kis fejtörést okozott, hogy a köztudottan puritán egyházfőt hol szállásolják el. Előbb egy liftet szerettek volna készíteni a könnyebb közlekedése érdekében, de a rövid határidő miatt az Apostoli Nunciatúra földszinti kis szobáját építették át a számára.

Ferenc pápa magyarországi látogatásán az Apostoli Nunciatúra apró szobájában lakott, amit kifejezetten neki alakítottak át. Forrás: MTI/Kovács Tamás

Török Dávid – a Kossuth- és Ybl-díjas neves építész, Török Ferenc fia – a Lakáskultúrának beszélt a részletekről.

Török Dávid Forrás: Lakáskultúra/Mészáros Erika

„Édesapám, Török Ferenc Balázs Mihállyal közösen tervezte az Apostoli Nunciatúra rekonstrukcióját még II. János Pál pápa látogatása előtt" - mondta el az építészmérnök. Elárulta azt is, néhány hónappal Ferenc pápa magyarországi látogatásnak bejelentése előtt a nunciatúráról újra megkeresték Balázs Mihályt, hogy egy liftet kellene tervezni az épületbe, aki Török Ferenc fiát, Dávidot vitte magával a helyszínbejárásra.

Bár elkészültek a tervek és gyártót is sikerült találniuk, a projektet a Vatikán mégsem hagyta jóvá, mert nagyon szorosnak tartották a határidőt, tehát úgy határoztak, Michael Wallace Banach nuncius B-terve szerint Ferenc pápa mégsem az emeleten kap szobát, hanem a földszinten, így nem lesz szükség liftre.

„Az apostoli nunciatúra épülete egy aprócska villa, melynek a földszintjén nem volt egyetlen hálószoba sem, ám az étkezőhöz vezető folyosóról nyílott egy kis gardrób, dupla vizesblokkal. A nuncius úr rámutatott: ez megfelelne a pápa leendő lakosztályaként... Egy két és fél méter széles, alig 10 négyzetméteres, barátságtalan toldalék! Persze, az is igaz, hogy 2000 évvel ezelőtt még ennél is rosszabb lehetett a helyzet" – idézte Török Dávidot a Lakáskultúra, ahol további képek is megtekinthetők a szobáról.

„Ferenc pápa híresen szerény ember, így nem engedélyeztek drága átalakítást. Túlzás nélkül mondhatom, úgy kellett dolgoznunk, nehogy úgy tűnjön a Szentatyának, hogy mi erre a szobára komoly pénzt költöttünk. Ugyanakkor úgy gondoltam, a végeredmény mégsem lehet méltatlan a személyéhez" - nyilatkozta a tervező.

Lakáskultúra/Török Dávid

A tervek alapján nagyon gyorsan haladt a munka. A csapat az egyik WC-ből zuhanyzót tervezett és alakított ki, a másik mellékhelyiséget pedig felújította. A rideg és hideg, sötét márványpadlóra famintázatú, vékony vinyl padozat került, készült a reverenda tárolására alkalmas minimalista bútor, egy egyszerű, hegesztett álló feszület pedig a szoba része maradhatott. A nagyon kicsi fürdőszobába semmi fölösleges, vagy túlzó, pláne drága darab nem kerülhetett, Ferenc pápa igazán egyszerű módon éli a mindennnapjait, és ehhez külföldi útjain is ragaszkodik.

Török Dávidot az a megtiszteltetés érte, hogy látogatása utolsó napján az egyházfővel is beszélgethetett, aki elmondta, hogy nagyon kényelmes volt a szoba. „Ferenc pápa idős, fáradt nagypapának tűnt a beszélgetésünkkor, de nagyon meglepett, hogy mennyire koncentrált volt, mennyire figyelt ránk" – idézte fel az építész a találkozásukat.

Mi lesz a kalandos körülmények között elkészült apró szoba sorsa?

Török Dávid szerint nem tudni biztosan, mert a helyiség gardrób-funkciója nagyon hiányzik a nunciatúrán, ugyanakkor talán „elég jól sikerült", így lehetséges, hogy megtartják vendégszobának, még ha arra kevéssé van is szükség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.