Lusta vagy változtatni? Egy titka van, hogyan építs be könnyedén új szokásokat az életedbe

szokás kialakítás szokás pszichológia magazin fokozatosság
A szokások azok a belső programok, automatikussá vált cselekvések, melyek akaratlanul is meghatározzák a személyiségünket és viselkedésünket. Joe Dispenza szerint 35 éves korunkra a személyiségünk 95%-a egy memorizált viselkedés, ami azt jelenti, hogy úgy működünk, mint egy tudatalatti számítógépes program – nap mint nap ugyanazok a gondolataink és ugyanazokkal az érzelmekkel reagálunk rájuk. Csak úgy tudunk változtatni az életünkön, ha változtatunk a viselkedésünkön, gondolatainkon és a szokásainkon.

Csattos Ilona szerint ha elhagyjuk a régi szokásainkat, akkor tudjuk meg igazán, hogy kik vagyunk mi valójában. Ez azonban sokkal nehezebb, mint amilyennek hangzik, mint ahogy új szokásokat kialakítani sem könnyű, ugyanakkor elengedhetetlen ahhoz, hogy teljesebb életet éljünk. James Clear könyvet írt arról, hogyan alakítsunk ki új szokásokat, íme az 5 lépésből álló stratégia, ami nekünk is segíthet.

1. Kezdj egy elképesztően kicsi szokással

A kulcs az, hogy annyira egyszerű legyen, hogy ne lehessen rá nemet mondani. Amikor az ember szeretne egy új szokást beépíteni az életébe, például szeretne elkezdeni rendszeresen meditálni vagy sportolni, akkor a legtöbb esetben küszködik, mert nincs hozzá valójában kedve, nem motivált, nincs elég akaratereje. A kutatások azt állítják, hogy az akaraterő olyan, mint az izom, ha sokat használják, elfárad, ezért a motiváció is hullámzik.

Épp emiatt egy új szokás kialakításának első lépése, hogy olyan könnyű legyen, hogy ne legyen szükség hozzá motivációra.

A kulcs az, hogy annyira egyszerű legyen, hogy ne lehessen rá nemet mondani Forrás: Shutterstock/Fizkes

Ne akarjunk rögtön 3 kilométert futni, kezdjük 300 méterrel, vagy nem kell első körben 10 percet meditálni, legyen először 1 perc, azt bármikor be tudjuk építeni a hétköznapunkba.

2. Nagyon lassan, lépésről – lépésre fejleszd az új szokásodat

Ahelyett, hogy rögtön meg akarnánk váltani a világot, inkább haladjunk lépésről-lépésre. Ha már magabiztosan csináljuk az 1 perces meditációt, akkor felemelhetjük 2 percre, aztán háromra és így tovább. Minél több sikerélményünk van, annál inkább nő az akaraterőnk és motivációnk és egy idő után nem is lesz kérdés, hogy szeretnénk-e aznap meditálni.

3. Ne vállald túl magad, oszd fel a célodat részcélokra!

Ha rendszeresen 1-1 százalékkal növeljük a teljesítményünket, akkor gyorsan ki fogunk tudni alakítani egy új szokást. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy ne vállaljuk túl magunkat, könnyen megvalósítható legyen a kitűzött cél, hogy tudjuk tartani a lendületet. Ha túl soknak tűnik egyszerre az 50 fekvőtámasz, akkor csináljunk kétszer 25-öt. Segíthet, ha a végső célt felosztjuk részcélokra és az elején több darabban hajtjuk végre.

4. Ne tökéletes legyél, hanem következetes!

Mindenkivel előfordul, hogy kihagy egy edzést, vagy nincs kedve reggel meditálni. Ezzel nincs semmi gond, a legjobbakkal is előfordul, ugyanakkor kétszer már ne hagyjuk ki az új szokásunkat.

A kutatások szerint az új szokás egyszeri kihagyása még nincs hatással a hosszútávú fejlődésre Forrás: Shutterstock/Kieferpix

A kutatások szerint az új szokás egyszeri kihagyása még nincs hatással a hosszútávú fejlődésre, ez nem egy mindent vagy semmit helyzet, ahol nem lehet hibázni.

Fel kell készülni lelkileg a kudarcra, az ellenállásra és kifogásokra és érdemes azon is elgondolkoznunk, hogy mi áll az utunkba és hogyan tudunk a leggyorsabban visszatérni a helyes útra.

5. Légy türelmes! Ragaszkodj ahhoz a tempóhoz, ami a legmegfelelőbb a számodra

Minden új szokás kialakításának első feltétele a türelem és a következetesség, valamint, hogy tisztában legyünk a saját határainkkal. Nem kell megfelelnünk senkinek, nem kell rohannunk, csak olyan dolgokat csináljunk, amit meg tudunk tartani. Az edzésnél lassan emeljük a súlyokat és a távot, ha következetesek maradunk, épp annyira lesz csak nehéz, amennyire szükséges.

Régebben az a tévhit terjedt el, hogy egy új szokás kialakításához 21 napra van szükség, amit egy plasztikai sebész, dr. Maltz arra alapozott, hogy ennyi időre volt szükség ahhoz, hogy páciensei megbarátkozzanak a testükön történt változásokkal. Philippa Lally azonban komoly pszichológiai kutatást végzett a témában, aminek az lett az eredménye, hogy 66 nap kell egy átlagembernek, hogy rutinná váljon egy újonnan felvett szokás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.