Sóháború a háziasszonyok között - melyik alkalmas a befőzésre és melyik nem

Forrás: AKuptsova / Pixabay -
befőzés háziasszony csemegeuborok tartósítás konyhai só
Két táborra oszlottak fel azok a háziasszonyok, akik az interneten keveredtek heves vitába azzal kapcsolatban, hogy a jódozott só valóban jó módszer a befőzésre vagy sem. Vajon ez a praktika a legjobb mind között, vagy éppen ellenkezőleg: a jódozott só nemcsak, hogy elrontja a savanyúságot, de még káros is?

A befőzésről szóló csoportok kommentszekcióiban a háziasszonyok egy része úgy véli, ha jódozott sót használunk, felforr a savanyúság, és ki is lehet dobni az egészet. A másik tábor pedig azt állítja, jódozott só nélkül nem is lehet befőzni a csemegeuborkát és a többi savanyúságot, sőt azzal lesz tökéletes.

A nagy kérdés: milyen sóval tegyük el télire a savanyúságot? Forrás: AKuptsova / Pixabay

Persze a savanyúságunk számos ok miatt megromolhat, és a vizsgálatok szerint általában nem a só a hibás. Az Amerikai Egyesült Államok Földművelésügyi Minisztériuma 2015-ben kiadott egy útmutatót a befőzésről, és ebben azt is részletezték, hogy milyen szerepe van a sónak.

Az útmutató szerint az ecetes lében eltett savanyúságok esetében a sónak nem a tartósításban, hanem az ízesítésben van döntő szerepe, hiszen ezeknél az ecet végzi el ezt a feladat javát, feltéve, hogy elegendő mennyiséget használunk

- írja a Ripost.

Az útmutatóban arról is olvasni, hogy a fermentálásnál mindenképpen tiszta sót használjunk, ugyanis ott a zöldségek héján található jótékony baktériumok végzik a savanyítást, és a finomított, adalékanyaggal kezelt sók ezt a folyamatot lelassíthatják, akár le is állíthatják.

A tejsavas erjesztéssel készült ételek jótékony hatásait ma már kutatási eredmények bizonyítják, tehát a a fermentált ételek fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünkért. Különösen hasznosak, ha étkezés után rendszeresen ég a gyomrod, emésztési zavaraid vannak, puffadás, hasmenés, székrekedés gyötör vagy betegség és gyógyszerszedés miatt felborult a bélflórád egyensúlya.

A fermentálásról bővebben itt olvashatsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.