Mi történik a házasság hetedik évében? A kutatások szerint tényleg ekkor kezdődik a baj

Forrás: Shutterstock -
megcsalás esély házasság válás félrelépés
Az elterjedt hiedelem szerint a házasság öröme körülbelül hét év együttlét után eloszlik. A kutatások szerint pedig lehet ebben valami. 

A házasság réme a 7. év, úgy gondolják, hogy a hűtlenségre és/vagy válásra való hajlam ebben az időszakban nő meg. Ez az elképzelés azóta terjedt el, mióta 1955-ben megjelent a The Seven Year Itch (Hétévi vágyakozás) című film Marilyn Monroe főszereplésével, amely vizsgálta ezt a koncepciót. Már csak az a kérdés, van-e igazság ebben az elképzelésben?

Forrás: Shutterstock

Ami a hűtlenséget illeti, a kutatások azt mutatják, hogy a házas felnőttek nagyobb valószínűséggel gondolnak félrelépésre és követik is el azt a házasság hetedik éve körül. A Journal of Sex Research folyóiratban megjelent tanulmányban 313 (átlagosan 32-33 éves) izraeli felnőttet kérdeztek meg, akik mind heteroszexuálisak és legalább egy éve házasok voltak.

Arra voltak kíváncsiak, a párok milyen valószínűséggel hűtlenkednek, és a kutatók azt vizsgálták, hogy ez hogyan kapcsolódik a házasság hosszához.

A résztvevőket három csoportra osztották: rövid (<5 év), közepes (6-10 év) és hosszú házasságok (11 vagy több év). Az a csoport, amely a félrelépés legnagyobb valószínűségéről számolt be, a legtöbb ideje házasságban élők csoportja volt; a rövid ideje házasok esetében volt a legkisebb az esélye, a középső csoport pedig a kettő közé esett.

Minél hosszabb ideig volt együtt egy pár, annál valószínűbb volt, hogy a partnerek azt vallották, gondolkodnak a megcsaláson.

A minta azonban kissé eltérő volt a férfiak és a nők esetében. Konkrétan a férfiak esetében a megcsalás esélye annál nagyobb volt, minél tovább tartott a kapcsolat (ezt nevezik a tudósok lineáris hatásnak). A nők esetében azonban a hatás görbe vonalú volt, a közepesen hosszú házasságok esetében a nők vallottak a legnagyobb valószínűséggel a megcsalásról, de a rövidebb vagy hosszú kapcsolatok esetében már erre kisebb volt az esély.

Röviden, ez a tanulmány azt sugallja, hogy a férfiak és a nők egyaránt szenvednek az úgynevezett hetedik évtől; bár végül úgy tűnik, hogy ez a nőknél elmúlik, a férfiaknál viszont nem.

Fontos megjegyezni, hogy ez a tanulmány a megcsalás valószínűségén alapszik, nem pedig az átélt, megtörtént félrelépéseken.

A hűtlenség tényleges arányát vizsgáló adatok azonban többnyire alátámasztják ezeket az eredményeket.

A hűtlenség tényleges aránya nő a házasság 7. évében

Egy, az Egyesült Államokban végzett felmérés adatai alapján a Journal of Marriage and Family folyóiratban megjelent tanulmány azt vizsgálta, mikor a legvalószínűbb, hogy félrelépés történik egy házasságban. Az eredmények azt mutatták, hogy a nőknél a házasság 7. évében volt a legmagasabb, ezt követően azonban folyamatosan csökkent. (A 20-30 éve házas nők között a megcsalás gyakorlatilag nem létezett.)

A férfiaknál szintén magas volt a megcsalások aránya a hetedik év körül, ami aztán körülbelül a 18. évig csökkent, majd ismét növekedni kezdett. Azoknál a férfiaknál volt a legnagyobb a félrelépés esélye, akik 30 vagy több éve házasok. Úgy tűnik, hogy a 7 év mind a férfiakra, mind a nőkre hatással van, de a férfiak esetében a 30 éves házasság újabb mélypontot okoz.

A legtöbb válás közvetlenül a hét év lejárta után történik

Az utolsó bizonyíték, amelyet érdemes megfontolni, az, hogy mikor a legvalószínűbb, hogy a párok elválnak egymástól. Az US Census Bureau adatai szerint a válás előtt házasságban eltöltött idő körülbelül nyolc év. Ez egészen jól illeszkedik a fent említett hűtlenségi adatokhoz: a válások csak azután kezdenek tetőzni, hogy a megcsalás esélye elérte csúcspontját - írja a Psychology Today.

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.