Négy ráktípus, amely fokozottan veszélyezteti a túlsúlyos embereket

fogyás kutatás ráktípus túlsúly betegségek
Egy tanulmány szerint a túlsúlyosaknál 10 százalékkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy bizonyos ráktípusokban megbetegedjenek. Mellettük a szív- és a nem megfelelően kezelt cukorbetegek is fokozott rákkockázatnak vannak kitéve. 

Elengedhetetlen az egészséges testsúlyra való törekvés

Kutatások szerint a felnőttek mintegy negyede elhízott, további 38 százalékuk túlsúlyos. A szakértők előrejelzése szerint az évtized végére a világon egymilliárd ember lesz elhízott.

Az elhízás számos halálos kimenetelű betegséggel, többek között szívbetegséggel, agyvérzéssel, cukorbetegséggel és a rák különböző formáival hozható összefüggésbe.

A 25 feletti testtömegindex (BMI) – ami azt jelenti, hogy túlsúlyosak vagyunk – legalább 13 ráktípus kockázatát növeli. Ezek közé tartozik a menopauza utáni nőknél a mellrák, a bél-, a máj-, a vese-, a hasnyálmirigy- és a petefészekrák.

A leginkább azonban a túsúlyos emberek bél-, vese-, hasnyálmirigy- és a petefészek-daganatoknak vannak kitéve.

A felesleges kilók leadása azomban segít csökkenteni az esélyeket, így ha felszaladt ránk némi túlsúly, igyekezzünk mihamarabb leadni azt.

Forrás: PhotoAlto via AFP/Frédéric Cirou / Altopress/Frederic Cirou

A túlsúly és a betegségek összefüggnek

A BMC Medicine című szaklapban megjelent legújabb tanulmány azt vizsgálta, hogy az emberek testsúlya hogyan befolyásolja a betegség kockázatát, különösen akkor, ha már szívbetegségben vagy cukorbetegségben is szenvednek.

A kutatók több mint 577 000 felnőtt egészségügyi adatait követték nyomon átlagosan mintegy 11 éven keresztül. A vizsgálat során több mint 52 ezer embernél alakult ki rákos megbetegedés.

Összességében a magasabb testtömegindexű embereknél 10 százalékkal nagyobb valószínűséggel fordult elő az elhízással összefüggő rákos megbetegedés, még akkor is, ha nem voltak szívbetegek vagy cukorbetegek. A bármelyik betegségben szenvedők esetében a BMI minden ötpontos emelkedése további 11 százalékkal növelte a rák kockázatát. Az esély különösen nagy volt azoknál az embereknél, akik elhízottak és szívbetegek is voltak, így nekik használna leginkább a fogyás a kutatók szerint.

A túlsúlyos emberek nagyobb eséllyel betegednek meg rákban, mint a normális BMI-vel rendelkezők. Különösen igaz ez a szív- és érrendszeri problémákkal élőkre. Forrás: Shutterstock

További kutatások szükségesek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.