karácsonyfa fenyő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tökéletes karácsonyfát néha éppen olyan nehéz kiválasztani, mint egy alkalmi ruhát. Hogy ne legyen túl kicsi vagy túl nagy, esetleg formátlan, és a család többi tagját is levegye a lábáról, lássuk, milyen szempontok szerint érdemes fát vásárolnod. 

Mint karácsonykor általában semmit, a karácsonyfa vásárlását sem érdemes az utolsó pillanatra hagyni, mert ellenkező esetben csak a maradékból válogathatsz. Fogadd meg tanácsainkat, és indulj el időben, hogy megtaláld a tökéletes fenyőt.

Forrás: Thinkstock

Mekkora fát válassz?


Kicsi fát mindig egyszerűbb választani, mint nagyot. Ha azonban méretében igazi, nagy fenyőről álmodsz, akkor gondolkozz reálisan: hiába préseled be valahogy az autódba a monumentális szerzeményt, nem árt, ha figyelembe veszed a lakás belmagasságát. Ne feledd: amikor a szabad ég alatt válogatsz, a fák sokkal kisebbnek tűnhetnek, és mennyezet sincs, amihez a magasságot viszonyíthatnád. Ilyenkor célszerű a lakás belmagasságánál 20-30 centiméterrel kisebb fát választani.

Mire figyelj?

A legtöbb árus néhány mutatóba szánt fát kivéve bekötözve tárolja a többit. Ha nem találtál olyat, ami tetszene, ne habozz megkérni, hogy bontson ki még néhányat, elvégre te vagy a vevő. Amikor méretre, formára kiválasztottad az ideális fenyőt, próbálj meg eltörni egy pici ágat. Ha könnyedén reccsenve kettétörik, válassz másikat, mert ez már valószínűleg túlságosan száraz, és pechedre pont szenteste fogja lehullatni az összes tűlevelét. Ha az ág kiállta a töréstesztet, hajolj közelebb, és szagold meg. Ha nincs friss fenyőillata, hanem dohos, keress másikat. Szállítás előtt kérd meg az eladókat, hogy kötözzék össze a fát, hogy könnyebb legyen szállítani. Azzal is időt spórolhatsz meg, ha magaddal viszed a talpat és méretre vágatod a fa végét.

Forrás: Thinkstock

Mi a teendő otthon?

A díszítés előtt a legjobb, ha a folyosón vagy a teraszon hagyod a fát, ugyanis a hidegben jobban megőrzi a frissességét. Nagyon fontos az is, hogy a fa elegendő vízhez jusson. A profi karácsonyfatalpak aljában már van tartály, amibe bőségesen öntsél vizet. A fa az első héten kb. fél liter vizet tud felszívni, ezért célszerű mindig pótolni a folyadékot. Mielőtt behelyeznéd a fát a talpba, érdemes egy fogazott késsel bevagdosni a kérgét a vízvonal alatti részen, így könnyebben felszívja a nedvességet.

Mi a teendő az földlabdás fával?

Ha "élő", földlabdás fát választasz, figyelj arra, hogy a földlabda elég nagy legyen a gyökér számára. Maximum csak két hétig tartsd a lakásban a szerzeményt, utána ültesd ki, mert a lakás klímája megzavarhatja a fejlődését.

Erdélyi Mónika adventi tippje december 16-ra:

Fotó: Rostás Bianka/Life.hu

Téli melegítő gyógyital - a forró puncs
"Este, ha már nincs több dolgunk és van egy kis időnk magunkra, burkolózzunk meleg takaróba és pihenjünk. Öntsünk rumot egy üvegpohárba, dobjunk bele néhány szegfűszeget és egy kis darab fahéjrudat, majd töltsük fel forró vízzel a duplájára. Ízesítsük mézzel, citrommal. Ez az ital (mértékkel fogyasztva) gyógyír a megfázásra azon túl, hogy kellemes ünnepi hangulatot is teremt."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.