Különleges állatok otthon, gyerek mellett – tilos vagy lehet?

Forrás: Thinkstock -
állat Budapest Petfest család egzotikus állatok gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sok felnőtt vágyik házi állatra, és még több gyerek. És amikor a lurkó könyörgő tekintettel mered ránk hosszú perceken át, valljuk be, nehéz neki ellenállni. Ha pedig a döntés megszületett, akkor jön csak a neheze: milyen állat legyen az új családtag? 

A kutyákkal az a baj, hogy bár rengeteg szeretetet adnak, sokat is kell foglalkozni velük – ami a gyerek kezdeti lelkesedése után általában a szülőre marad. Sokan gondolkoznak úgy, hogy a cica nem lakásba való, míg tengerimalacot, papagájt vagy éppen hörcsögöt tartani elég sok „piszokkal jár”. Pedig éppen ezek a házi állatok azok, amiket a legtöbben gyerek mellé ajánlanak.

Forrás: Thinkstock

A legújabb trendeknek megfelelően itthon is egyre népszerűbb különleges, egzotikus állatot tartani. Hogy mennyire valók ilyen típusú élőlények gyerekes családba, erről kérdeztük a szakértőt: „Az igazság az, hogy 10 éves kor alatt, bármilyen állatot is veszünk, az valójában előbb-utóbb a szülő kedvence lesz. A gyerekek ebben a korban nem tudnak és nem is képesek hosszú távon felelősséggel gondozni egy állatot. A veszélyekről pedig ne is beszéljünk! Sokan nem tudják például, hogy a teknősök gyakran terjesztenek szalmonella-fertőzést, az élő egérrel falatozó kígyó látványa pedig akár még traumát is okozhat a kisebbeknek. A különféle majmok tartása szigorú engedélyekhez kötött ma Magyarországon, amit megszerezni nem éppen könnyű feladat. Ebben az életkorban azt is érdemes figyelembe venni, hogy a gyerek és az állat nagyon veszélyesek lehetnek egymásra nézve: a gyerek óhatatlanul is összeroppanthatja kis kedvencét, míg az a fenyegetettségtől akár meg is haraphatja őt. 10 éves kor felett – ha mindenképpen valamilyen különleges állatban gondolkozunk – a leopárdgekkót, a gabonasiklót, a szárazföldi teknősöket vagy az ezerlábút javaslom” – mondja Bíró József, az egyik budapesti állatkereskedés vezetője.

/1406/Egzot2014612171113

Ha eldöntöttük, hogy állatot viszünk haza, arra is gondoljunk, hogy mik az igényei, milyen körülmények között érzi jól magát. Általánosságban elmondható, hogy gyerek mellé olyan állatot érdemes választani, akit lehet szeretgetni, akivel lehet foglalkozni, tanítgatni – mert a kötődés és ezáltal a gondoskodásra való képesség csak ezekkel szemben alakul ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.