Így tudhatod előre, hogy fiad vagy lányod születik-e

Születés gyermekvállalás baba terhesség kisfiú kislány terhes Libero2015
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az angliai terhes nők körében egyre terjed az a szokás, hogy 12 hetes magzatuk ultrahangos képét posztolják abból a célból, hogy a barátok próbálják meg kitalálni a gyerek nemét.

A dudor vagy a koponya árulja el a gyerek nevét?

Az online találgatás egyik alapja az a kis kinövés a magzaton, amelyből majd a nemi szerv fog kifejlődni. Az általános vélemény szerint, ha ennek a dudornak a szöge 30 foknál kisebb, a születendő gyermek lány lesz, ha pedig 30 fokos vagy annál nagyobb a szög, akkor fiú. A megkérdezettek közül tízből heten állítják, hogy ezzel a módszerrel előre megmondták, milyen nemű lesz a gyermekük. Egy másik módszer hívei a koponya alapján bocsátkoznak találgatásokba, szerintük ugyanis, ha a koponya és az állkapocs szögletes, akkor fiú fog születni, ha inkább kerek formájú, akkor pedig lány.

Forrás: Thinkstock

Egy egyszerű teszt segít

Az egylépéses, gyermek nemét megállapító, itthon is kapható Pink or Blue teszt segítségével megállapíthatod leendő gyermeked nemét. A teszt érzékenysége és nagy pontossága helyes alkalmazás mellet lehetővé teszi a terhessége 10. hetének letelte után a születendő gyermek nemének megállapítását.

Hogyan működik?

Színreakcióra akkor kerül sor, ha tesztben levő vegyület a test biokémiai tevékenységének következtében érintkezésbe lép a vizeletben feloldódott anyag molekuláival és azáltal aktiválja a színezőanyagot, amely a születendő gyermek nem szerint színeződik be. Ha rózsaszínre színeződik a teszt, kislányra, míg ha kékre, kisfiúra számíthatsz.

Akik a hagyományos módszerekre esküsznek

Vannak azonban, akik a hagyományosabb módszerekben hisznek, és vagy az anya mellének formája alapján próbálnak találgatni, vagy pedig az alapján, hogy a kismama milyen ételeket kíván meg. Sokan a kínai módszerre esküsznek, melynek lényege, hogy nem mindegy mikor fogan a magzat, és hány éves az anya, ezek ugyanis mind befolyásolják a születendő gyermek nemét. Sőt egyes nézetek szerint még az is számít, hogy a szülők milyen pózban szexeltek, amikor gyermekük megfogant, illetve, hogy az anya milyen étrenden élt. Utóbbi szerint, az alacsony kalóriájú, zöldségben gazdag étrend a lányoknak kedvez, míg a magas kalóriatartalmú inkább a fiúknak. Természetesen a fenti módszerek egyike sem száz százalékos biztonságú, ám a szülők számára mindegyik jó szórakozást nyújt, és vidámabbá teheti a gyermekvárás kilenc hónapját.

Forrás: Thinkstock

De valójában mi az, ami meghatározza egy gyermek nemét?

A magzat nemét genetikai szempontból a férfiak döntik el. Ennek oka, hogy a férfiak hímivarsejtjeibe csak egy darab ivari kromoszóma kerül be: ha a megtermékenyítendő petesejttel egy X-kromoszómát hordozó spermium egyesül, a magzat neme lány lesz, ha viszont egy Y-kromoszómát hordozó hímivarsejt kerül a petesejtbe, fiúcsecsemő fog születni. Alapvetően tehát a férfiak határozzák meg, hogy milyen nemű gyermek fog születni, de ha a nő szervezetében zajló folyamatokat is figyelembe vesszük, kiderül, hogy a kérdés ennél bonyolultabb. Molekuláris szinten ugyanis a nők is képesek “beleszólni” a magzat nemének meghatározásába.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.