Ne tedd - ezért biztosan nem kell utcára dobnod a kutyád!

Forrás: Thinkstock -
kutya család gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kutya az ember legjobb barátja, sőt vannak családok, ahol a szőrös kis négylábút szinte gyermekükként szeretik. De mi történik, ha a fogadott „gyerek” mellé a gólya egy valódi kisbabát is hoz a házhoz? Te is utcára tennéd a kutyádat, ha kiderülne, hogy gyermeket vársz?

Sokakban él az a téves elképzelés, miszerint, ha kisbaba érkezik a családba, akkor a szeretett négylábúnak bizony búcsút kell inteni. Természetesen az újonnan érkező jövevény egészsége és biztonsága a legfontosabb, bizonyos alapszabályok betartásával azonban nyugodtan megférhet a két dudás egy csárdában. Mutatjuk, mire figyelj!

Forrás: Thinkstock

Fontos a higiénia
Kutyusod tisztán tartására már a terhesség ideje alatt érdemes több gondot fordítani. Sétáltatás során kutyád tappancsára egy csomó nem oda való dolog tapadhat, amit aztán magával hurcol a lakásba is. Séták után mindig vizsgáld át a szőrét és a talpát, ha kell, nedves ruhával tisztogasd is le. Esős, sáros időszakban jobb, ha nem pepecselsz a törölgetéssel, irány rögtön a kád!

Babavárás kutyával
A családod a kutyusod szemével nézve egy nagy, közös falka. A falka bővülése pedig téged és ebedet is új élethelyzet elé állítja. Ne feledd, kutyád is érző lény, így akár féltékeny vagy depressziós is lehet az új jövevény érkezésétől! Amint megtudod, hogy már útban van a baba, kezdj el minél intenzívebben foglalkozni kedvenceddel! Ha kutyusod azt érzi, hogy a változás ellenére is nagyjából megmarad a pozíciója, helye a családban, akkor könnyebben belenyugszik majd a dologba, és gyorsabban elfogadja az új helyzetet.

Tipp

A kutyusok szaglása rendkívüli, akár egy parfümről is képesek megismerni gazdájukat. Ez a nagyszerű tulajdonságuk neked is segíthet abban, hogy hozzászoktasd ebedet az új családtaghoz. Kenj egy kevés babahintőport vagy krémet kutyád pokrócára, hogy hamarabb megszokja majd a kisbaba új illatát!

Közös babázás
A megfelelő összeszoktatáshoz elengedhetetlen, hogy a kutyád hallgasson rád, és ismerjen néhány alapvető vezényszót, mint például azt, hogy „Ülj!" vagy „Maradj!". Ha kutyusod engedelmes, az sok gondot le fog venni a válladról, hiszen kedvenced nem fog akkor is a baba körül lebzselni, ha nem szeretnéd. Feltétlenül ki kell majd alakítanod egy új napirendet is! Szoktasd hozzá ebedet ahhoz, hogy naponta mindig ugyanabban az időben játszol vele, így remélhetőleg nem fogja az új jövevényt „ellenfélnek" tekinteni.

Forrás: Thinkstock

Felügyelet nélkül tilos!
Fontos, hogy az új szabályokhoz még a baba megérkezte előtt kezdd el hozzászoktatni a kutyusodat, hogy az esetleges tiltásokat ne társítsa a jövevénnyel. Bármennyire is megbízható és gyermekbarát is a kutyád, felügyelet nélkül inkább ne hagyd magára a kicsivel, főleg ne hosszú időre. Ha mindezeket betartod, és a baba érkezésével megpróbálsz minél kisebb sokkot okozni a kutyusnak, biztos lehetsz abban, hogy ebed igazi, hűséges kis pajtása lesz majd gyerkőcödnek.

Öltöztesd babádat és kutyusodat hihetetlenül cuki egyenpólóba! Bizony, már ilyen is van! A vagány kollekció tervéről Hódi Pamela itt számolt be!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.