Az elsőszülöttek márpedig okosabbak!

Forrás: Thinkstock -
kutatás család okos gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az elsőszülöttek IQ-ja valóban magasabb, de csak egyetlen ponttal, aminek „nincs gyakorlati jelentősége” – derül ki egy friss kutatásból, amely szerint a fiatalabb testvérek hajlamosabbak a szorongásra.

A szakértők több mint 377 000 középiskolás vizsgálata után arra jutottak, hogy az elsőszülötteknek magasabb az IQ-juk, és jelentősen más a személyiségük, mint a később világra jött testvéreiknek.

Ezek a különbségek azonban olyan csekélyek, hogy nem is hatnak ki érdemben az egyének életére – teszik hozzá a szerzők.

– magyarázta a kutatást vezető Brent Roberts, az Illinois-i Egyetem pszichológiaoktatója. „Napjainkig ez a legnagyobb vizsgálat, ami a születési sorrend és a személyiség összefüggéseire irányul.”

Forrás: Thinkstock

Az elemzés alapján az elsőszülöttek egypontos IQ-előnyben vannak a többiekhez képest, ami egybeesik a korábbi eredményekkel, ám voltaképpen nincs jelentősége – olvasható a Journal of Research in Personality című szaklapban.

A tanulmányból az is világossá válik, hogy az elsőszülöttek extrovertáltabbak és lelkiismeretesebbek, míg fiatalabb testvéreik hajlamosabbak a szorongásra.

„Ez kívülállóként szinte érzékelhetetlen. Nem úgy működik, hogy leülünk két ember közé, és érzékeljük ezeket az eltéréseket. Sőt, senki sem venné észre őket” – pontosított Rodica Damian társszerző.

Ugyanakkor más tényezőket is figyelembe kell venni a születési sorrend hatásának mérésénél, hiszen a tehetősebb szülők általában kevesebb gyereket vállalnak, és jobban hozzáférnek a csemete IQ-ját jótékonyan befolyásoló tevékenységekhez – jegyezte meg Damian, aki szerint a kutatás fő üzenete, hogy a születési sorrendnek nem kell befolyásolnia a gyermeknevelést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.