A Pszichológus Pasi iskola minőség pedagógia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Pszichológus Pasi, miután alaposan kifejtette véleményét a Disney-mesékről és a videojátékokról, most az oktatási rendszert pécézte ki magának. Dánielnek – aki saját megítélése szerint jó diák volt – vannak fenntartásai a jelenlegi rendszerrel szemben.
Forrás: Thinkstock

Eltelt már pár év azóta, hogy diák voltam, de a rendszer alapjait tekintve azóta sem változott.

Még mindig az osztályzat alapú rendszerben zajlik a gyerekek nevelése, ami inkább hasonlít az idomításra:

lévén nem az egyéni fejlődés áll a középpontban, hanem a jutalmazás és a büntetés rendszerével elért viselkedésmódosítás, ami – láss csodát – egyre kevésbé működik.

Én igazi jó diák voltam. Kitűnő tanuló, nagyon jó gyerek, talán túlságosan is, mert minél többet gondolok vissza rá, annál inkább látom, hogy az iskola mennyire nem készített fel minket az életre. Mert lássuk be, az iskola egy 12 évig tartó gyermekmegőrző, ahol a gyerekek életre való felkészítése a feladat. Van ugyan magyaróra és tanulnak a diákok híres költőkről és verseikről, de hogy miként tudnák magukat kifejezni és hatékonyan kommunikálni az anyanyelvükön, azt nem.

Forrás: Thinkstock

Van matematikaóra, így megtanulnak számolni, tanulnak képleteket és geometriát is, de önállóan gondolkozni és döntést hozni nem. Van testnevelés- és biológiaóra is, de egyiken sem tanítják meg az egészséges életmód alapjait, vagy hogy miként élhet az ember jól és magabiztosan a saját bőrében.

Rengeteg történelmi adattal szembesül egy diák, miközben egy dekányit nem készül a jövőre.

Márpedig a jövő munkaereje, hazánk és ha úgy tetszik az emberiség következő lépcsőfokai ülnek a padokban. Lehet, hogy a tanáraiknak már nem kell szembenézniük azzal, amit a jövő hoz 30 év múlva, de nekik igen. Épp ezért az iskoláknak támogatniuk kellene az olyan adottságokat, mint az önálló gondolkodás, a kreativitás, és elengedni a rég nem működő metódusokat, mint az osztályozás és a fegyelmezés. Ehhez persze rendszerszinten kell változtatni, de érdemes képben lennünk, hiszen már vannak pozitív kezdeményezések és lehetőségek ezen a téren.

A Pszichológus Pasi

Tóth Dániel vagyok, pszichológus. Az önismereti munka számomra életforma. Hiszem, hogy önmagunk jobb megismerésén keresztül a világot is jobban megérthetjük, beleértve problémáinkat is, arról nem is beszélve, hogy valódi önbizalmunk, önbecsülésünk is csak ezt követően alakulhat ki. Minél jobban ismerjük hát önmagunkat, annál szabadabbá, elégedettebbé és egészségesebbé válhatunk. A mai kor emberének a felgyorsult tempó mellett az önismeret még fontosabb, mint valaha, hiszen az újszerű jelenségek – például az internet, a közösségi oldalak és a videojátékok – számos új kihívást és lehetőséget hordoznak. A rohanó világban igyekszem gyors segítséget nyújtani, elgondolkodtatni, egyszersmind támpontokat és irányelveket adni.

nextgenpsyche.eu
www.facebook.com/apszichologuspasi

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.