Takarékossági világnap MKBTAKAREK megtakarítási forma megtakarítás takarékosság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ma, a Takarékossági Világnap alkalmából segíteni szeretnénk kicsit azoknak, akik szeretnének ugyan megtakarítani, de még nem tudják, hogy mibe is fektessék a pénzüket. Az alábbiakban röviden bemutatjuk a legfontosabb, legelterjedtebb lakossági megtakarítási lehetőségeket.

Bankbetét

Talán a legegyszerűbb és néhány évvel ezelőttig a legnépszerűbb megtakarítási lehetőség volt a lakosság körében. A népszerűségvesztést a nullához konvergáló betéti kamatok okozták. Emiatt elsősorban

rövid, néhány hónapos időtávon rendelkezésre álló megtakarításaink befektetésére ajánlott.

Azon a korábban jellemző gyakorlaton, hogy az akciós kamatokra vadászva akár háromhavonta egyik bankból a másikba visszük megtakarításainkat, ma már elgondolkozni sem érdemes, hiszen az adók és tranzakciós költségek nagyon könnyen felzabálják az évi 0,5-1 százalékos mértékű kamatot. Tehát ha betétben gondolkozunk, akkor csak számlavezető bankunknál érdemes lekötni a pénzünket, mert a bankon belüli lekötéseknek jellemzően nincs tranzakciós költségük.

Forrás: Thinkstock

Lakás-takarékpénztár

Amennyiben négy-öt éves időtávon lakóingatlan-vásárlást és/vagy -felújítást tervezünk, akkor egy kézenfekvő, és – az állami támogatásnak köszönhetően – a bankbetéteknél jóval magasabb hozamot biztosító megtakarítási forma a lakás-takarékpénztári számla nyitása.

Ez a lehetőség havi rendszeres megtakarításunk befektetésére használható, hiszen a szerződésben meghatározott összeget havi részletekben kell a lakás-takarékpénztári számlára befizetni.

Emiatt egyszeri nagyobb összeg befektetésére önmagában nem alkalmas. Az állami támogatással együtt elérhető hozam maximalizálását célzó konstrukciók esetén az EBKM-mutató 10% körül alakul, amit – többnyire a szerződéskötési díj elengedésével járó – akciók kihasználásával még kb. 1 százalékponttal megfejelhetünk. A konstrukció további előnye, hogy a megtakarítási időszak lejártával kedvezményes kamatozású hitelt vehetünk fel a lakásvásárláshoz, illetve -felújításához, és ezt a kereskedelmi bankok önerőként veszik figyelembe, ha lakáshitelt vennénk fel.

Lakossági állampapír

A bankbetétekhez hasonló kockázatot jelentő, de annál jelentősen magasabb hozamot nyújtó megtakarítási forma. Fontos, hogy kifejezetten a magánszemélyek számára létrehozott konstrukciók közül válogassunk, hiszen ezek kamata az azonos futamidejű, általános államkötvények hozamánál némileg magasabb.

Hosszabb, legalább 3 éves időtávon befektetni szándékozóknak elsősorban a Prémium, illetve Bónusz Magyar Államkötvények jöhetnek szóba, illetve ha megtakarításunk esetleg euróban áll rendelkezésre, akkor előbbinek az eurós változatát érdemes részletesen is szemügyre venni.

A lakossági állampapírok speciális, gyermekvállaláshoz kötött formája a Babakötvény. Rövidebb 0,5–2 éves időtávon befektetni szándékozóknak pedig a Kincstár-, illetve Takarékjegyek különféle formái lehetnek testhezállók.

Forrás: Thinkstock

Befektetési alap

A befektetési alapok palettája rendkívül széles, a legkevésbé kockázatos és ennek megfelelően legalacsonyabb hozamot ígérő, bankbetétekbe és rövid távú állampapírokba fektető pénzpiaci alapoktól a kiemelt kockázatú és így jóval magasabb hozampotenciállal rendelkező részvény-, illetve származtatott alapokig terjed. A rendkívül változatos piac előnye, hogy bárki megtalálhatja a kockázatvállalási hajlandóságának, illetve preferált időtávjának megfelelő befektetési alapot.

Ráadásul ez a konstrukció az egyszeri nagyobb összeget befektetni kívánók és a havi kisebb összeget félretenni szándékozók számára is kínál lehetőségeket.

A változatosság hátránya ugyanakkor, hogy a számunkra megfelelő alap kiválasztása nagy körültekintést és az átlagosnál magasabb pénzügyi alapismereteket igényel. Ezért befektetési döntésünk meghozásához érdemes lehet szakember segítségét kérni.

Nyugdíjcélú megtakarítási formák

Gyakorlatilag biztosra vehető, hogy a ma középkorúak, pláne a fiatal felnőttek a megéléshez elegendő összegű állami nyugdíjra nem számíthatnak. Ezért nagyon fontos lenne a nyugdíjasévekre való felkészülés, öngondoskodás, hosszú távú megtakarítás. Az ebben gondolkodók számára is többféle megoldás áll rendelkezésre. Ezek között a legfontosabbak az önkéntes nyugdíjpénztárak, a nyugdíjbiztosítások, illetve a nyugdíj-előtakarékossági számlák (NYESZ). A rendelkezésre álló lehetőségek közüli választáshoz itt is mélyebb ismeretek, az egyes konstrukciók alapos tanulmányozása szükséges.

Ráadásul egy, akár évtizedekre szóló döntésről van szó, így itt is kifizetődő lehet független és szakmailag felkészült tanácsadó szolgáltatásainak igénybevétele.

Támogatott tartalom

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.