Hová lettek a régi idomaim, mi ez az anyatest?

Forrás: Thinkstock -
alak anyaság nők szülés után szülés anya túlsúly test
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az otthonunk édesen magányos aurájába is beszivárog az anyatest kérdése. Mindenhol azt olvasni, hogy szülés után miként lehetsz te is olyan fitnesz-pilates-jóga istennő, mint a folyton posztoló celebmom brigád. Fontos ez? Kell ez? Meg lehet valósítani? Lehet benne csalni?

Lássuk be, még a gyerkőc érkezése előtt is kevesen mondják, hogy „bombanő vagyok!”, miért lenne ez másként a szülés után? Jöhetünk az eltorzult világképpel, a reklámipar arcunkba nyomakodó Photoshop-szépségideáljaival, a tévéműsorok fiatal, csoda szép sminkben pillázó műsorvezetőivel, a testkép nem elfogadása mégiscsak belőlünk fakad. Ez a probléma összetett, szerteágazó, és az élet minden területére kihat.

Aki a testével nincs megelégedve, komoly belső vívódásokra számíthat.

Elkezd csökkenni az önbizalma, mely a külső értékeiről áthelyeződik a belsőkre is.

Egy nemrég szült anya, aki a kisbaba gondozása kontra feleségszerep teljesítése miatt amúgyis bizonytalan, ráadásként még kap egy idegen anyatestet is... nos, az ő esetében ez az önbizalom-ingadozás komoly depressziót képes előidézni.

Forrás: Thinkstock

Az elszigeteltség miatt ebből az állapotból sokkal nehezebb kimozdítania saját magát

– ha egyáltalán tudomást vesz arról, hogy baj van. A párkapcsolat kétirányú, egyenrangú és érzelmek által kontrollált kommunikációjával ettől kevésbé kell tartania. Ott a bókok, a finom terelgetések, a baba körüli teendők időszakos átvállalása csökkentheti és vissza is fordíthatja ezt a részben saját magunk által generált, részben természetes önértékelési zavart. Az anyák teste valóban komoly és folyamatos változáson megy keresztül. Vannak persze kivételek, de többségében úgy éljük meg a szülés utáni testünket, mint egy lázadó tinit a konzervatív szülei; „Miért, miért?!”

A 2,5 hónapos lányommal adtam fel egy levelet, mikor a postás kisasszony a hasamra nézve megjegyezte, hogy nem lesz még túl korai a kistestvér érkezése? Erőltetetten mosolyogtam egyet, majd az utcára lépve könnyek szöktek a szemembe. Boccsásson meg mindenki, de a méhemet nem tudom gyorsabb alapállapotba rendeződésre sarkallni...

A has visszahúzódása akár hónapokba is telhet – ez függ az alkattól és a genetikától egyaránt –, addig pedig élhetünk együtt egy puha masszával a testünkre „ragasztva”. A kis zsírpárnákkal kibélelt pocak császármetszés után kötényhassá avanzsál, a striák nemcsak a has, hanem a comb, mell környékén is erőteljessé válhatnak, a gátmetszés helye fáj, a lenti visszarendeződésről nem is beszélve. A legnagyobb áruló azonban a mellünk. Tejbelövelléskor hatalmassá és feszessé válik, majd a szoptatás végére kapunk egy löttyedt mellszerűséget.

Forrás: Thinkstock

A fenti változásokhoz hozzájön még a szexualitás visszacsalogatása, melyet egy számunkra nem elfogadható külsővel nem is annyira egyszerű megvalósítani.

Mindeközben két oldalról kapjuk az elvárásokat; kezdj el mozogni, nyerd vissza az alakod, de szoptass minél tovább, pihenj, amikor csak tudsz, koncentrálj a babára.

Kilenc hónapon át változott a testünk, most mégis kit akarunk hülyíteni? Komolyan, azért várják el tőlünk – és persze mi magunktól – a bombaformát a két hónapos gyerekkel a kezünkben, mert itt-ott lézeng néhány fitt anya, akik éjjel nappal posztolják a „szülés után négy nappal már lapos a hasam” képeket?

Kockahasat villantott a szülés után négy nappal a fehérneműmodell

Sarah Stage 8 hónapos terhesen fotózta le magát, de egyszerűen nem akartuk elhinni, hogy valóban várandós: úgy festett, ahogyan egy kiadós adag bableves után néz ki az ember, nem pedig úgy, mint aki szülés előtt áll. Korábbi cikkünket itt tudod elolvasni.

Persze nem kellett volna engedni a fánkok csábításának, kismamatornára is járhattunk volna, egy kis alakformálás is megelőzhette volna a várandósságot, de már késő hátrafelé tekintgetni, és nincs is értelme összeszedni még pár, volna szócskához csatolható tevékenységet.

Éljünk a mostban, lássuk magunkat reálisan, akarjuk a változást, és fogadjuk el, hogy az azonnal nem – egészen – létezik!

Forrás: Thinkstock

A lógós keblekre is lehet csodaciciket varázsoló melltartót találni, ahogy népszerűek az alakformáló fehérneműk is. Ettől csalók lennénk? Nem kérdés, ám mi, nők világéletünkben csaltunk, ha a külsőnkről volt szó. Persze nem mind jön össze, van/volt/lesz, hogy lebukunk, de ez nem tántorít el minket. Én azt mondom, ha haskötőben magabiztosabban tologatjuk a babakocsit az utcán, akkor csak tessék!

Hős lett az anyukából, miután megmutatta a szülés utáni testét

A 32 éves Stephanie Rothstein 2014 júniusában hozta világra első gyermekét, majd 15 hónappal később a másodikat. A teste teljesen átalakult, melyet bátran mutatott meg az Instagram-oldalán. Meglepetésére ezt látván többen is elpártoltak tőle. Korábbi cikkünket itt tudod elolvasni.

Nem szereted a testedet – talán a gyerek előtt se szeretted igazán? Kicsi a melled, vagy épp túl nagy, lóg, nem egyforma, vastag a combod, a karod, nagy az orrod, kicsi a vállad, széles a csípőd, 43-as a lábad, úszógumid van, folyton karikás a szemed, kevés a hajad, vastag erek futnak végig a lábadon... Ezeket a végtelenségig lehet sorolni, de van értelme? Persze, hogy van!

Légy tisztában a hibáiddal, és:

  • emelj ki egyet, ami különlegessé, szexivé tesz – a szeplők, egy markáns arccsont, egy szokatlan hajviselet épp ilyen. Merj kitűnni, merj érdekes lenni!
  • gondold végig, mik azok, amiken te magad is képes vagy változtatni. A súlyod, a bőröd feszessége, a sminked, a ruhatárad épp ilyen. Rengeteg közösségi videó csak arra vár, hogy felfedezd magadnak! Otthoni tornák, egészséges ételek, sminktanácsok, testalkatra lebontott ruhatippek.
  • mérd fel, hogy mi az, amin mások keze által tudsz csak alakítani, például fodrász, kozmetikus, fogtechnikus, plasztikai sebész... stb. Ezeknek mind komoly költségvonzata van, de bizonyos beavatkozások díjmentesen is elérhetőek – pl. visszérműtét –, mások pedig csökkenthetők némi utánajárással – pl. fogszabályozás, plasztikai műtétek.

Meglepő lehet, de az önsajnálat és a rosszindulat még sosem szépítette meg a tulajdonosát. Fogadd el a változás természetességét, és tedd azt, amitől újra visszatalálsz önmagadhoz – a lehetőségeidhez mérten aknázz ki mindent.

Forrás: Thinkstock

Az önbizalom és a boldogság ragyogást ad a nőknek!

A kívánatosságot nem kilókban és centikben kell mérni, ahhoz, hogy újra el tudd fogadni önmagad, nem kell más, csak igényesség, akarat, kitartás és határozottság. Állj fel a gép elől, nézz bele abba a tükörbe, és kapd magad össze, anyukám, ha magadért nem is, legalább a gyerekedért. Számára te vagy az etalon, a minta, a tökéletesség!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.